Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вопрос 3. Противопожарные мероприятия. Противопожарные приспособления



Несправності в електромережах та електроапаратурі, якіможутьвикликатиіскріння, короткезамикання, понаднормованийнагрівгорючоїізоляціїкабелів і проводів, повиннінегайноліквідовуватися. Пошкодженуелектромережупотрібновідключати до приведенняїї в пожежобезпечний стан.

Електродвигуни, світильники, проводи та розподільніпристрої треба регулярно, не рідше одного разу на місяць, а в запиленихприміщеннях - щотижня, очищативід пилу.

З метою запобіганнявиникненняпожежі не дозволяється:

проходженнязовнішніхелектропроводок над горючими покрівлями, навісами, штабелями лісу, складами пально-мастильнихматеріалів, торфу, дров та інших горючих матеріалів

прокладанняелектричнихпроводів і кабелів транзитом через складськіприміщення, пожежонебезпечні та вибухонебезпечнізони

експлуатаціякабелів і проводів з пошкодженоюаботакою, що в процесіексплуатаціївтратилазахиснівластивості, ізоляцією

залишенняпіднапругоюкабелів та проводів з неізольованимиструмопровідними жилами

застосуваннясаморобнихподовжувачів, які не відповідаютьвимогам ПУЕ та ПБЕ, щопред'являються до переносних (пересувних) електропроводок

застосування для опаленняприміщеннянестандартного (саморобного) електронагрівальногообладнання

користуванняпошкодженими розетками, відгалужувальними та з'єднувальними коробками, вимикачами та іншимиелектровиробами, а також лампами, склоякихмаєслідизатемненняабовипинання

підвішуваннясвітильниківбезпосередньо на струмопровідні проводи, обгортанняелектроламп і світильниківпапером, тканиною та іншими горючими матеріалами, експлуатаціяїхзізнятимиковпаками (розсіювачами)

використанняелектроапаратури та приладіввумовах, що не відповідаютьвказівкам (рекомендаціям) підприємств-виготовлювачів

застосування в пожежонебезпечних зонах складськихприміщеньлюмінесцентнихсвітильників з відбивачами і розсіювачами, виготовленими з горючих матеріалів

використання в пожежонебезпечних зонах світильників з лампами розжарювання без захисногосуцільногоскла (ковпаків), а також з відбивачами і розсіювачами, виготовленими з горючих матеріалів

залишення без догляду при виході з приміщення увімкнених в електромережунагрівальнихприладів, телевізорів, радіоприймачівтощо

складування горючих матеріалів на відстані менше 1 м віделектроустаткування та піделектрощитами

заклеювання ділянок електропроводки папером, горючими тканинами

використання побутових електронагрівальних приладів (прасок, чайників, кип'ятильниківтощо) без негорючих підставок та в місцях (приміщеннях), де їхзастосування не передбаченотехнологічнимпроцесомабо заборонено нормативними актами чипідприємцем (власником)

влаштування та експлуатація тимчасових електромереж (винятком можуть бути тимчасові ілюмінаційні установки і електропроводки, якіживлять місця проведення будівельних, тимчасових ремонтно-монтажних та аварійних робіт)

Слідтакожпам'ятати, щоплавкі вставки запобіжниківповинні бути каліброванііззазначеннямнаклейміномінального струму вставки (клеймо ставиться заводом-виготовлювачемабоелектротехнічноюлабораторією). Застосуваннясаморобнихнекаліброваних плавких вставок забороняється.

Електронагрівальніприлади, телевізори, радіоприймачі та іншіпобутовіелектроприлади та апаратураповиннівмикатися в електромережутільки за допомогоюсправнихштепсельнихз'єднань та електророзетокзаводськоговиготовлення.

Електророзетки, вимикачі, перемикачі та іншіподібніапаратиможутьвстановлюватися на горючіоснови (конструкції) лише з підкладаннямпід них суцільногонегорючогоматеріалу, щовиступає за габаритиапарата не меншеніж на 0,01 м.

Прокладанняпроводів (кабелів) погорючих основах (конструкціях, деталях), повинно здійснюватисявідповідно до вимог ПУЕ та ПБЕ.

У разівідкритогопрокладаннянезахищенихпроводів та захищенихпроводів (кабелів) з оболонками з горючих матеріаліввідстаньвід них до горючих основ (конструкцій, деталей) повинна становити не менше 0,01 м. У разінеможливостізабезпечитивказанувідстаньпровід (кабель) слідвідокремлювативідгорючоїповерхні шаром негорючогоматеріалу, якийвиступає з кожного боку проводу (кабелю) не меншеніж на 0,01 м.

У разісхованогопрокладання таких проводів (кабелів) їхнеобхідноізолювативід горючих основ (конструкцій) суцільним шаром негорючогоматеріалу.Післязакінченняпрокладанняскладається акт проведеннясхованихробіт.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 304 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...