Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Клім. Пояси. Субекватор



Субекваторіальні пояси. Повітряні маси на протязі року змінюються. Літом переважає екваторіальне повітря, зимою – тропічне повітря. Тому літо субекваторіального поясу вологе, зима – суха. Чітко виражені дощовий (літній) й сухий (зимовий) періоди. Різниці температур між літом й зимою практично не існує. Протягом року температури субекваторіального поясу становлять +22...+30оС. Річна кількість опадів істотно коливається: в середньому їх випадає 1000-1500 мм. Майже всі опади випадають літом. Субекваторіальний клімат знаходиться по обидві сторони від екваторіального. Північний і південний субекваторіальні пояси зливаються в один над Тихим, Атлантичним й західною частиною Індійського океану. Разом з тим південний субтропічний пояс зникає біля західних берегів Південної Америки, і Гвінейської затоки, а північний – в Тихому океані на північ від Нової Гвінеї. В цих місцях екваторіальний пояс безпосередньо межує з тропічним. Ще однією особливістю субтропічного поясу є його поширення на півострів Індостан й південь Індокитаю. Це пов’язано з мусонною циркуляцією характерною для цієї території. Тут тропічний пояс „зникає” й субтропічний межує безпосередньо з субтропічним. Субекваторіальний кліматичний пояс характерний для Бразильського й Гвіанського нагір’я, Центральної Африки, Індостану й Індокитаю, півночі Австралії.

Клімати́чні пояси́ — великі підрозділи земної поверхні, які за кліматичними умовами мають характер широтних поясів (виділяють за особливостями режиму температури і опадів).

На земній кулі у залежності від розподілу сонячного тепла й основних типів повітряних мас за класифікацією радянського кліматолога Б. П. Алісова виділяють 7 основних і 6 перехідних кліматичних поясів. В області екватора знаходитьсяекваторіальний кліматичний пояс, уздовж Північного і Південного тропіків розташовуються два тропічні пояси, біляпомірних широт — два помірні, біля полюсів — полярні: арктичний та антарктичний. Назви поясів дані за їх географічним положенням. У кожному основному поясі клімат визначає, головним чином, повітряна маса. Між основними кліматичними поясами знаходяться перехідні пояси: два субекваторіальних, два субтропічних, субарктичний і субантарктичний. Вони характеризуються зміною повітряних мас, які приходять із сусідніх основних кліматичних поясів у залежності від сезонів року. Так, у північному субтропічному поясі влітку панують тропічні повітряні маси, взимку — помірні.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 761 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...