Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні недоліки та переваги візка моделі 18-100



До недоліків даної моделі візка можна віднести те, що бокові рами не жорстко пов’язані між собою, надресорною балкою та ресорними комплектами. Тому в ній виникають повздовжні забігання бокових рам відносно один одного на відстань до 15-20мм. Величина їх обумовлена зазорами в буксах та величиною горизонтальної деформації пружин. Така конструкція рам викликає також маятникові коливання їх відносно власних повздовжніх осей. В результаті забігання бокових рам збільшується інтенсивність впливу візка, що погіршує плавність ходу вагона. Маятникові коливання бокових рам приводять до перекосів підшипників, нерівномірній передачі навантажень на його елементи та зниженню строку служби буксових вузлів.

До недоліків ресорного підвішування відноситься велика жорсткість пружин для порожнього та мало завантаженого режиму роботи вагона, а також великі сили тертя покою, низька стабільність та недостатня горизонтальна демпферна здібність гасителів коливань.

Великі сили тертя покою клинових фрикційних гасителів коливань приводять до того, що ресорні комплекти практично не працюють при швидкості руху до 60-70 км/год.

До переваг даної моделі візка можна віднести простоту її конструкції як для демонтажу, так і монтажу основних її елементів, ремонтопридатність вузлів та достатня надійність роботи.

3.2 Візок моделі 18-115

Візок моделі 18-115 є двовісним, та застосовується для спеціалізованих вантажних вагонів, які експлуатуються зі швидкістю до 140 км/год. Має покращені динамічні властивості.

Особливість конструкції візка – підвищена гнучкість ресорного підвішування. У ній застосована нова схема спирання кузова на візок одночасно через підп’ятник та пружні фрикційні ковзуни, а також передбачено пружне спирання бокових рам візка на букси через резинові елементи.

3.3 Візок моделі 18-131

Візок моделі 18-131 є двовісним посиленим, та застосовується для перспективних вантажних вагонів підвищеної вантажопідйомності з навантаженням від колісної пари на рейку 245 кН. Експлуатуються зі швидкістю до 120 км/год.

Колісні пари не типові, посилені з шийками осей 140мм.

Бокова рама та над ресорна балка візка – посилена. Бокові рами спираються на букси через резинові прокладки.

3.4 Візок типу КВЗ-И2

Візок застосовується для ізотермічних вагонів, що експлуатуються зі швидкостями до 120 км/год (рис.7)


Рисунок 7 – Візок моделі КВЗ –И2

Він складається з дво колісних пар (5) з буксовими вузлами (2) на роликових підшипниках, буксовою (6) та центральною (3) ступенню ресорного підвішування, рами (1) та гальмівного обладнання (4).

Рама візка (рис.8) зварна та утворена двома повздовжніми боковими (1), двома середніми поперечними балками (2), двома кінцевими поперечними (3) та чотирма допоміжними повздовжніми (4) балками

Рисунок 8 – Рама візок моделі КВЗ –И2

3.5 Трьохвісний візок типу УВЗ-9М (модель 18-102)

Візок застосовується під 6-ти вісними вантажними вагонами (рис.9). Він має три колісні пари з буксами (1), чотири бокові рами (2) і (5), два балансира (4), чотири комплекти ресорного підвішування (3), дві над ресорні балки (7), шворневу балку (6) та гальмівну важільну передачу (8). Бокові рами (2) і (5), шарнірно з’єднаних за допомогою балансирів (4), спираються на букси крайніх колісних пар безпосередньо, а на букси середньої колісної пари – через балансири.


Рисунок 9 – Трьохвісний візок типу УВЗ-9М (моделі 18-102)

Бокова рама візка лита, взаємозамінна по діагоналям.

Шворнева балка виконана у вигляді Н- подібної відливки. Вона має опори кузова: центральну – підп’ятник (9) та бокові ковзуни (10). На кінцях балки є щелепні приливи для розміщення надресорних балок, а також отвір для гвинтів, що поєднують надресорні балки зі шворневою.

Балансир являє собою стальну відливку у вигляді коромисла з центральним отвором для розміщення букси середньої колісної пари. По кінцям балансир має отвори для з’єднання з хоботами бокових рам за допомогою валиків.

Надресорна балка візка лита, коробчатого перетину у формі брусу рівного опору згину.

Візок має чотири комплекти ресорного підвішування, кожен із яких складається з чотирьох дворядних пружин та одного пружинно-фрикційного амортизатора. Пружини взаємозамінні з пружинами візка моделі 18-100. Всі литі деталі (рами, надресорна балка, балансири та шворнева аблка) виготовляються з вуглеводної сталі 20Л1.

3.6 Чотиривісний візок моделі 18-101

Візок моделі 18-101 (рис.10) застосовується під кузовом восьмивісних вагонів великої вантажопідйомності.

Конструкція візка складається з двох двовісних візків (2) моделі 18-100, з’єднаних між собою штампозварною з’єднувальною балкою (1).

Рисунок 10- Чотиривісний візок моделі 18-101





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1233 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...