Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Польські споживачі та їхні харчові уподобання



Харчові уподобання поляків і американців різняться між собою. Американці звикли до обідньої перерви на ланч (з 12 до 13 години) часто поза місцем роботи або в кафе своєї компанії. У Польщі робітники та службовці звикли працювати 8 годин на день без формальної перерви на ланч. Польські робітники роблять собі коротку перерву, коли дозволяє час, і вживають їжу, принесену з собою з дому. Щоправда, за деякими спостереженнями, ці звички почали поступово змінюватись у зв'язку з появою в Польщі західноєвропейських та північноамериканських фірм. До того ж приватні польські компанії, кількість яких увесь час зростає, переймають практику роботи іноземних фірм, включаючи формальну перерву на ланч.

Крім уподобань, на режим харчування людей у Польщі впливають також і економічні чинники. Середня місячна заробітна плата польських робітників приблизно в 10 разів нижча, ніж у їхніх американських колег. Величина доходу на одну особу істотно впливає на можливості вживати їжу десь поза межами власного дому й відвідувати ресторани fast-food. Наприклад, 83% дорослих американців щонайменше раз на місяць відвідують ресторан fast-food; 16% з них роблять це два і більше разів на місяць. Відвідування ресторанів fast-food не набуло у Польщі популярності, бо кількість їх дуже обмежена. Проте зростання у Польщі кількості дрібних приватних піцерій свідчить про те, що звичка відвідувати їх пов'язана, в першу чергу, з доступністю таких закладів харчування. У табл. 1 показано відмінності між американськими й польськими споживачами, проте, хоч ці дані характеризують типового або середнього споживача, харчові вподобання поляків швидко змінюються.

Досвід роботи «МсDonalds» у Польщі

Через відсутність свіжих даних щодо харчових уподобань поляків узагалі і жителів Варшави зокрема працівники «Рерsісо Foods Іnternational» змушені були звернутися до досвіду роботи на польському ринку компанії «МсDonalds». Незважаючи на відсутність у поляків традиції вживати гамбургери в американському стилі, досвід цієї компанії з експлуатації ресторанів у Польщі просто вражає. Відкритий у Варшаві ресторан «МсDonalds» у день свого відкриття обслужив 31000 клієнтів. Аналогічний ресторан у Гданську, відкритий у вересні 1993 р., за перший день роботи обслужив 34000 клієнтів.

Ці результати дещо незвичні для ери глобалізації, коли транснаціональні корпорації використовують вдалу глобальну стратегію компанії, але дають змогу місцевим менеджерам коригувати стратегію відповідно до місцевих умов. Меню варшавського «МсDonalds» нічим

Таблиця 1





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 191 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...