Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА: Тактика відтворення обстановки та обставин події



ПИТАННЯ 34. Поняття і види відтворення обстановки та обставин події

Відтворення обстановки та обставин події як самостійна процесуальна дія передбачає по суті дві можливі слідчі дії: перевірку в присутності понятих показань обвинуваченого, підозрюваного, потерпілого чи свідка на місці, де відбувалися події, з метою їх уточнення і доповнення; експериментальну перевірку правдивості показань допитаних осіб чи з'ясування обставин події і наявних припущень щодо можливості перебігу подій відповідним чином та їх спостереження і сприйняття очевидцями.

Найчастіше цю слідчу дію проводять, щоб перевірити: чи могла конкретна людина в певних умовах сприйняти конкретну подію; можливість здійснення особою певних дій за допомогою певного предмета, за певний час тощо; об'єктивну можливість здійснення дій чи існування обставин, за яких відбувалися події; як саме відбувалася подія.

Ці види відтворення відрізняються не лише за сутністю та змістом, а й складом учасників слідчої дії. Перевірка показань на місці подібна до допиту, але її проводять лише після допиту про обставини події і в місці, де відбувалися події з одночасною демонстрацією дій самої особи, яка дає показання. Тому участь цієї особи в слідчій дії є обов'язковою.

Слідчий експеримент - це цілеспрямована діяльність, основу якої складає експериментальне відтворення у спеціально створених умовах явища, події, речі тощо. Тому сутність пізнавальної Д11 полягає у проведенні досліджень, які пов'язані з перевіркою або встановленням будь-якого факту, явища, речі. Такі дії можуть здійснюватися слідчим із участю понятих без залучення свідків, Потерпілих, обвинувачених і підозрюваних та спеціалістів.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 229 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...