Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Посилення ролі зовнішньоекономічних зв'язків в умовах глобалізації



Однією із характерних рис сучасного етапу розвитку світового господарства є зростаюча інтернаціоналізація, яка об’єктивно диктує значне підвищення ролі зовнішньоекономічного фактора стосовно національної економіки. Враховуючи процеси інтернаціоналізації, кожна країна прагне вибрати найбільш перспективні форми участі у міжнародному розподілі праці і включитися в існуючу систему світогосподарських зв’язків.

В економіці України зовнішньоекономічні зв’язки відіграють особливо важливу роль, набуваючи специфіку, обумовлену, з одного боку, сучасним етапом розвитку національної економіки, її реформуванням, становленням ринкових відносин, з іншого – особливостями включення України у світове співтовариство. Україна як незалежна держава є відносно молодим самостійним суб’єктом зовнішньоекономічних зв’язків, що диктує необхідність вирішення ряду задач, пов’язаних із ефективним використанням світогосподарських зв’язків, кардинальною переоцінкою основних принципів зовнішньоекономічної політики, розробкою нової стратегії зовнішньоекономічних зв’язків. У першу чергу це відноситься до визначення ролі і місця зовнішньоекономічного фактора у господарському розвитку, напрямів, характеру і особливостей його впливу на процеси відтворення.

Зовнішньоекономічні зв'язки розглядаються як складова частина всесвітнього господарства і міжнародних економічних відносин, і одночасно, як підсистема національної економіки, яка охоплює і опосередковує дію всіх її секторів, галузей, всіх фаз виробництва. Зазначено, що зовнішньоекономічні зв'язки представляють собою систему різноманітних зв'язків між національними економіками різних країн і охоплюють усі сфери економічного життя держави. Зовнішньоекономічні зв'язки виступають, по-перше, своєрідним індикатором, який відбиває характер і ступінь залученості національної економіки в систему міжнародних економічних відносин, по-друге, індикатором стану і перспектив розвитку національної економіки.

у сучасних умовах зовнішньоекономічні зв'язки України мають позитивний потенціал можливостей, оскільки їм належить особлива роль у: корінному перетворенні національної економіки при переході її до ринкових відносин і інтегруванні у світове господарство; збереженні економічного потенціалу і задоволенні потреб внутрішнього ринку; підвищенні ефективності виробництва за рахунок переваг міжнародного розподілу праці; забезпеченні економічного росту, модернізації і інтенсифікації використання виробничого потенціалу; розвитку дружньої взаємодії і зростаючої довіри між країнами. Поряд з позитивним потенціалом можливостей розвитку національної економіки, зовнішньоекономічні зв'язки мають і негативний потенціал наслідків. Як показують дослідження, в залежності від умов вбудовування національного відтворювального комплексу в систему світогосподарських зв'язків зовнішньоекономічні зв'язки України здатні стати не тільки могутнім імпульсом, а, і навпаки, гальмом на шляху економічних перетворень. Крім того, недооцінка ролі зовнішньоекономічних зв'язків, їх багатогранності і наслідків може виявитися стримуючим фактором у розвитку національної економіки.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 243 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...