Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінювання завдань різної складності для програми рівня стандарту



ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Дана пояснювальна записка, підготовлена на основі Збірника завдань для державної підсумкової атестації розробленого Н.В. Морзе та рекомендованого Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України. Пояснювальна записка містить рекомендації щодо організації проведення ДПА і критерії оцінювання завдань атестаційної роботи.

Державна підсумкова атестація (ДПА) — важливий елемент підбиття підсумків навчання студентів І курсу з навчальної дисципліни «Інформатика». Атестація дає змогу визначити якість знань, отриманих студентом, ступінь сформованості навичок і вмінь та життєвих компетентностей: уміння аналізувати, порівнювати, узагальнювати, систематизувати, оцінювати та робити висновки.

Атестаційна робота за програмою рівня стандарту містить три частини, що відрізняються за рівнем складності.

Білети завдань ДПА містять 13 завдань, з яких 10 — теоретичних і 3 — практичних, і є обов’язковим для виконання та проведення державної підсумкової.

Оцінювання завдань різної складності для програми рівня стандарту

Частина роботи Рівень складності Номери завдань Кількість завдань Кількість балів за правильну відповідь Максимальна кількість балів
    1–4      
  5–8      
  9, 10      
    11, 12      
           
Усього  

У першій частині атестаційної роботи запропоновано 10 завдань у тестовій формі. З них 4 — на вибір однієї правильної відповіді із чотирьох запропонованих (правильне виконання кожного завдання 1–4 оцінюється 1 балом), 4 — на вибір кількох (від 2 до 5) правильних варіантів відповіді з п’яти запропонованих (правильне виконання кожного завдання 5–8 оцінюється 2 балами) та 2 — на встановлення відповідності (правильне виконання кожного завдання 9, 10 оцінюється 3 балами).

Завдання на вибір однієї правильної відповіді із чотирьох запропонованих вважається виконаним правильно, якщо в бланку відповідей указано лише одну літеру, якою позначено правильну відповідь.

Завдання на вибір кількох (від 2 до 5) правильних варіантів відповіді з п’яти запропонованих вважається виконаним правильно, якщо в бланку відповідей указано правильний список літер, якими позначено варіанти відповідей. Якщо відповідь неповна, то бали нараховуються за таким правилом: за кожний правильний варіант відповіді нараховується додатна пропорційна частка від максимальної кількості балів за це завдання, а за неправильний варіант відповіді — від’ємна (при від’ємній сумі балів за відповідь нараховується 0 балів).

Завдання на встановлення відповідності передбачає, що для кожного варіанта умови, позначеного літерою, потрібно обрати один правильний варіант відповіді, позначений цифрою, записати цифри в таблицю, подану до кожного завдання, і перенести їх до бланка відповідей. У кожному із завдань необхідно встановити п’ять відповідностей. Якщо відповідь неповна, то бали нараховуються за таким правилом: за кожний правильний варіант відповіді нараховується додатна пропорційна частка від загальної кількості балів за це завдання, а за неправильний варіант відповіді – від’ємна (при від’ємній сумі балів за відповідь нараховується 0 балів).

Бали нараховуються за завдання першої частини, відповіді на які перенесено в бланк відповідей.

Бланк відповідей містить спеціально відведену частину для внесення змін у відповіді першої частини. Таке виправлення не веде до втрати балів. Якщо ж виправлення зроблено в основній частині бланка відповідей, то бали за це завдання не нараховують. Наведені критерії мають бути відомі студентам.

Перед виконанням завдань другої та третьої частин студенти здають атестаційній комісії заповнені бланки з відповідями на завдання першої частини.

Завдання другої та третьої частин виконуються на комп’ютері.

Друга частина атестаційної роботи містить 2 з завдання з розгорнутою відповіддю. Одне з яких на складання комп’ютерної програми однією з мов програмування. Студент повинен безпосередньо виконати завдання, розв’язати задачу. Вибір середовища програмної реалізації — середовище візуального чи процедурного програмування — залишається за студентом.

Критерії оцінювання завдання 12 на опис програми однією з мов програмування

Етапи виконання завдання   Кількість балів
  Організація введення даних  
  Організація дій щодо опрацювання даних згідно з умовою  
  Оптимальність реалізованого алгоритму  
  Коректне виведення результату, створення дружнього інтерфейсу користувача  
    Усього  

Правильне виконання кожного завдання 11 та 12 оцінюється 4 балами.

Третя частина атестаційної роботи містить 1 комплексне завдання з розгорнутою відповіддю: студент повинен безпосередньо виконати завдання, розв’язати задачу. Правильно виконане завдання 13 оцінюється 10 балами відповідно до таблиці.

Критерії оцінювання комплексного завдання 13 за програмою рівня стандарту

Етапи виконання завдання   Кількість балів
  Студент розуміє умову задачі та формулює стратегію її розв’язування    
  Студент уміє здійснювати пошук даних в Інтернеті та зіставляє результати пошуку з метою  
  Студент порівнює та зіставляє відомості з кількох джерел, уміє вчасно зупинити пошук  
  Студент уміє правильно шукати потрібні відомості на знайдених сайтах в Інтернеті та відповідно до умови задачі виділяти потрібні вхідні й вихідні дані та їх кількість  
  Студент уміє структурувати потрібні дані для пошуку розв’язку та правильно обирає засіб подання даних для розв’язування задачі  
  Студент уміє обґрунтувати вибір форми подання результату та наочно подає дані для здійснення порівняння  
  Студент вибирає ресурси згідно зі сформульованими чи запропонованими критеріями  
  Студент уміє стисло, логічно, обґрунтовано та грамотно викласти висновки щодо отриманих результатів і структурує створений документ з метою підвищення переконливості висновків  
  Студент, враховуючи особливості призначеного підсумкового документа, оформлює його акуратно та презентабельно  
    Усього  

Викладач може на власний розсуд, з огляду на загальний рівень досягнень студентів, їхню поточну успішність тощо, визначати частково правильні відповіді за завдання другої та третьої частини, дроблячи оцінку.

Після здачі студентом державної підсумкової атестації з інформатики викладач заповнює «Таблицю оцінювання роботи на державну підсумкову атестацію з інформатики» та виставляє оцінку за 12-бальною системою оцінювання навчальних досягнень студентів за спеціальною шкалою, що наведена в таблиці

Атестаційні роботи за програмою рівня стандарту студенти виконують протягом 90 хвилин.

Кожний студент, який проходить державну підсумкову атестацію з інформатики, отримує індивідуальний примірник варіанта роботи, бланк відповідей, підготовлений навчальним закладом, та аркуші зі штампом навчального закладу для чернеток. На звороті бланка відповідей викладач виставляє бали за завдання ДПА відповідно до наведених таблиць оцінювання для рівня стандарт, суму набраних балів за атестаційну роботу та остаточну оцінку за 12-бальною системою оцінювання.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1205 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...