Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перелік рекомендованої літератури



Основна:

1[с. 32-52; 53-55], 2[с. 19-30; 4[с. 7-13; 16-19], 5[с.167-195], 7[с. 24-27; 29-34].

Додаткова:

20[с. 7-9].

Після опрацювання теми студент повинен:

1) знати:

а)зміст наступних економічних категорій:

Стани попиту. Конверсійний маркетинг. Стимульований маркетинг. Розвивальний маркетинг. Ремаркетинг. Синхромаркетинг. Підтримувальний маркетинг. Демаркетинг. Протидіючий маркетинг. Креативний маркетинг. Персональний маркетинг. Продуктовий маркетинг. Маркетинг споживача Змішаний маркетинг. Споживчий маркетинг. Промисловий маркетинг. Посередницький маркетинг. Стратегічний маркетинг. Тактичний маркетинг. Оперативний маркетинг. Масовий маркетинг. Глобальний маркетинг. Диференційований маркетинг. Індивідуальний маркетинг. Виробничий маркетинг. Товарний маркетинг. Збутовий маркетинг. Управлінський маркетинг. Інтегрований маркетинг. Неінтегрований маркетинг. Комерційний маркетинг. Некомерційний. Макромаркетинг. Мікромаркетинг. Прямий маркетинг. Опосередкований маркетинг. Сітьовий маркетинг. Екологічний маркетинг. Гуманістичний маркетинг. Соціально-етичний маркетинг. Мегамаркетинг. Постачальницький маркетинг. Маркетинг персоналу. Управлінський маркетинг. Міжнародний маркетинг. Цілі маркетингу. Функції маркетингу.

2) вміти:

а) розв’язувати проблемні завдання

Завдання №1

Оберіть вірну відповідь і письмово її обгрунтуйте.

Споживчий маркетинг – це:

а)вид маркетингової діяльності, спря­мованої на індивідуальне споживання товарів для особистого або домашнього використання.

б) вид маркетингової діяльності для збуту товарів виробництва, що характеризується обмеженою кількістю споживачів і потреб, специфічним попитом (наприклад, на засоби виробництва, сировину, паливо, матеріали), високою вартістю угод, галузевою орієнтацією, інтенсивним прямим підходом, індивідуалізацією продажу.

в) вид маркетингової діяльності на рівні однієї фірми, окремої організації, підприємства або щодо однієї товарної групи чи конкретного виду товару.

г) вид маркетингової діяльності, що охоплює різноманітний асортимент товарів і послуг у рамках великих галузей, реалізований на рівні держави загалом.

Завдання №2

Оберіть вірну відповідь і письмово її обгрунтуйте.

Політичний маркетинг – це:

а) вид маркетингової діяльності, що застосовують для створення і підтримки сприятливого іміджуорганізації.

б) вид маркетингу що характеризує діяльність для створення іміджу, підтримки або зміни поведінки громадськості щодо конкретних осіб.

в) вид маркетингової діяльності політичних партій, органів влади, до компетенції якого належать просування ідей, інтересів і думок людей у суспільстві.

г)вид маркетингу, що використовують щодо таких соціальних ідей, як зниження рівня куріння, споживання спиртного, припинення споживання наркотиків, захист навколишнього середовища і т. ін

Завдання №3

Дайте характеристики збутового та маркетингового підходів до діяльності організацій, користуючись списком можливих характеристик за сімома критеріями:

а) основні акценти в діяльності;

б) наукові дослідження;

в) цінова політика;

г) розробка нових товарів;

д) виробничий процес;

є) упаковка;

ж) організаційна структура управління.

Завдання для самоперевірки знань

І. Виконайте тести:

Завдання 1. Існує декілька видив попиту. Із поданих нижче видів попиту виберіть правильні відповіді:

А) Дійсний; Г) Потенціальний;

Б) Реалізований; Д) Ажіотажний;

В) Незадоволений; Е) Еластичний;

Є) Нееластичний;

1) Це реально представлений платоспроможний попит на товари та послуги.

2) Це частина дійсного, яка реалізується на ринку у купівельних товарах.

3) Це нереалізована частина дійсного попиту через відсутність необхідних товарів або невідповідність їх асортименту та якості вимогам покупців.

4) Це попит, що залежіть від купівельної спроможності та кількості потенціальних покупців і бажаний з позиції господарської діяльності постачальника.

5) Це підвищений попит, викликаний очікуваним підвищенням цін, грошовою реформою виникненням дефіциту.

6) Це попит, що змінюється залежно від незначних коливань цін на товари.

7) Це попит, який залишається незмінним, незважаючи на зміну цін на товари.

Завдання 2. На ринку виникають такі ситуації:

1) Попит на товар знижується із-за виходу на ринок нового товару. Необхідно відновити попит.

2) На ринку має місце коливаючий попит із-за сезонного споживання товару і кон’юнктури ринку. Необхідно його стабілізувати.

3) попит точно відповідає можливостям фірми. Але конкуренти можуть знизити його, запропонувавши споживачам товару вашої фірми на більш вигідних умовах такий же або на тих же саме умовах кращій товар. Необхідно стабілізувати попит.

4) Попит на ринку ажіотажний. Неможливість задовольнити його призводе до ряду негативних явищ, із яких саме небажане - виникнення негативних емоцій у відношенні до виробника. Треба знизити попит.

5) На ринку має місце потенційний запит. Треба зробити його реальним.

6) Попит на товар відсутній. Відношення потенціальних покупців до запропонованого товару байдуже внаслідок того, що вироб незнайомий за своїми споживчими властивостями. Треба стимулювати запит.

7) Попит на товар негативний. Всі або більшість потенційних покупців відхиляють товар в незалежності від його якості. Треба створити попит.

Із поданих нижче відповідей Вам необхідно вибрати правильні дій підприємця за умов тієї чи іншої ринкової ситуації.

1) Здійснити розробку такого плану дій рекламної роботи і просування товару, котрі б сприяли створенню попиту та протидіяли негативним тенденціям.

2) Розробити програму маркетингу, складовою частиною якої є широка пропаганда (а не тільки реклама) цього виробу.

3) Створити нові товари, які б задовольнили потреби на якісному рівні.

4) Здійснити пошук нових можливостей оживлення попиту за рахунок просування товару ринкової новизни, переорієнтації фірми на нові ринки.

5) Підприємець повинен особливо чітко передбачити потреби людей і методи активізації одних споживачів і приглушення «приглушення» інших, тобто протидіяти в противофазі до коливань попиту.

6) Керівник служби маркетингу повинен особливо уважно проводити політику цін, цілеспрямовано забезпечити рекламну роботу, постійно й ретельно перевіряти доцільність витрат на маркетингову діяльність.

7) Підвищити ціни, скоротити або зовсім припинити рекламну роботу. В окремих випадках доцільною є продажа ліцензій на право виробництва даних виробів іноземним підприємством під торговою назвою фірми - леценціара.

Завдання 3. Надайте правильне визначення промисловому маркетингу:

1) вид маркетингової діяльності, спря­мованої на індивідуальне споживання товарів для особистого або домашнього використання.

2) вид маркетингової діяльності для збуту товарів виробництва, що характеризується обмеженою кількістю споживачів і потреб, специфічним попитом (наприклад, на засоби виробництва, сировину, паливо, матеріали), високою вартістю угод, галузевою орієнтацією, інтенсивним прямим підходом, індивідуалізацією продажу.

3)вид маркетингової діяльності на рівні однієї фірми, окремої організації, підприємства або щодо однієї товарної групи чи конкретного виду товару.

4) вид маркетингової діяльності, що охоплює різноманітний асортимент товарів і послуг у рамках великих галузей, реалізований на рівні держави загалом.

5) вид маркетингової діяльності, що застосовують для створення і підтримки сприятливого іміджуорганізації.

6) посередницька діяльність в операціях з цінними паперами, консультування з питань інвес­тицій, а також облік, збереження і здійснення розрахунків по операціях з цінними паперами, керування цінними паперами, ау­дит, кредитування на здійснення угод з цінними паперами, страху­вання.

Завдання 4. Надайте правильне визначення маркетингу ідей:

1) вид маркетингу що характеризує діяльність для створення іміджу, підтримки або зміни поведінки громадськості щодо конкретних осіб.

2) вид маркетингової діяльності політичних партій, органів влади, до компетенції якого належать просування ідей, інтересів і думок людей у суспільстві.

3) вид маркетингу, що використовують щодо таких соціальних ідей, як зниження рівня куріння, споживання спиртного, припинення споживання наркотиків, захист навколишнього середовища і т. ін

4) діяльність з розвитку різних партнерських відносин і перш за все з наявними споживачами.

5) вид маркетингової діяльності, спрямований на задоволення потреб споживачів у нематеріальних видах товарів

6) вид маркетингової діяльності, що ви­значає попит на ринку капіталу на банківську діяльність, пов'язану з нагромадженням і акумуляцією грошових заощаджень і з надан­ням кредитів.

Завдання 5. Надайте правильне визначення стратегічному маркетингу:

1) вид маркетингової діяльності, орієнтований на постійний аналіз потреб споживачів, розробку маркетингової стратегії.

2) вид маркетингової діяльності щодо розробки заходів і реалізації цілей на певному сегменті ринку певної номенклатури товарів на нетривалий період — від двох до п'яти років.

3) вид маркетингової діяльності, спрямованої на вирішення поточних завдань, які висуває кон'юнктура ринку.

4) торговельна діяльність у широкому розумінні слова (збутова діяльність, реалізація, транспортування, реклама і т. ін.).

5) система організаційно-технічних і комерційних функцій підприємств, пов'язаних з виробництвом і реалізацією товарів, вивченням ринку, стимулюванням продажу, політикою цін.

6) ринкова концепція управління створенням, виробництвом і реалізацією товарів чи послуг, за якою управлінські рішення приймають на підставі інформації про ринок.

Завдання 6. Надайте правильне визначення прихованому маркетингу:

1) вид маркетингу, коли залучають споживачів до якоїсь діяльності або просто розважають, але обов'язково за участю бренду підприємства або фірми.

2) вид маркетингової діяльності, коли використовуючи довірливість і душевну доброту людей, формують позитивну думку про бренд.

3) це система знань про пропону­вання товару на ринку на підставі інформаційних технологій, що інтегрують маркетингову діяльність ззовні та зсередини фірми.

4) проведення маркетинго­вих досліджень (моніторинг ринків і аналіз діяльності конкуре­нтів, опитування відвідувачів власного сервера, тестування но­вого продукту, дослідження результатів телеконференцій, використання даних опитів, що проводять на інших серверах), пошук клієнтів і партнерів, проведення рекламних кампаній, стимулювання збуту, налагодження зв'язків з громадськістю, електронна комерція.

5) вид маркетингу, спрямований на по­долання проблем, пов'язаних із захистом природного навколиш­нього середовища, браком ресурсів, швидким зростанням насе­лення.

Завдання 7. Надайте правильне визначення такому виду міжнародного маркетингу, як глобальний:

1) це маркетингова діяльність щодо імпорту товарів чи послуг.

2) вид маркетингової діяльності фірми на ринках кількох країн, яка передбачає створення філій, представництв фірми, дочірніх фірм або придбання фірм.

3) вид маркетингової діяльності фірми, підприємства на міждержавному рівні.

4) вид маркетингової діяльності фірми, підприємства, присутніх на багатьох зарубіжних ринках, які зазвичай займаються великомасштабним бізнесом.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 412 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...