Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порівняйте тестування з іншими методами збору інформації. В яких ситуаціях необхідно віддавати перевагу цьому методу збору соціологічної інформації?



Тест — це короткий стандартизований іспит, метою якого є вияв наявності і ступеня виразності рис особистості, здібностей і умінь, мотивів і психічних станів. Тести не дозволяють зробити однозначний висновок, але надають корисну інформацію при його вірній постановці.

Соціологічне опитування - це метод отримання первинної соціологічної інформації, заснований на безпосередньому або опосередкованому зв'язку між дослідником і респондентом з метою отримання від останнього необхідних даних у формі відповідей на поставлені питання. Завдяки опитуванню можна отримати інформацію як про соціальні факти, події, так і про думках і оцінках людей.

Інтерв'ю - це, перш за все взаємодія двох людей, пов'язаних особливими нормами поведінки: інтерв'юер не повинен висловлювати ніяких суджень з приводу відповідей і зобов'язаний забезпечувати їх конфіденційність; респонденти, в свою чергу, повинні відповідати на питання правдиво і вдумливо. У звичайному розмові ми можемо ігнорувати неприємні запитання або давати двозначні, що не стосуються справи відповіді, або відповідати запитанням на запитання. Однак при інтерв'юванні складніше піти від питання подібними способами.

Спостереження - означає спрямоване, систематичне, безпосереднє простежування, фіксування та реєстрацію соціально значимих фактів, явищ і процесів. Особливість цього методу, на відміну від повсякденного, повсякденного спостереження, полягає в його планомірності.

Тестування застосовується при дослідженнях: профорієнтації молоді, здібностей і лідерства на різних ділянках діяльності, переваг кандидатів на робоче місце тощо. Новим аспектом сучасного працевлаштування в Україні стало тестування претендентів на робочі місця. Разом з тим, дана тенденція повинна мати правове підґрунтя. Так, у законодавстві європейських країн чітко закріплені положення про поняття тестування, перелік видів тестів, припустимі межі вибору та застосування тих чи інших тестів, захист персональних даних громадян, які наймаються на роботу





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 203 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...