Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порівняйте психологічне та екзистенціальне «Я». Який вплив на становлення цих граней особистості може здійснювати суспільство? Відповідь обґрунтуйте



Самосвідомість виникає онтогенетически дещо пізніше за свідомість. Обоє ці явища самі по собі вистачає складні і кожне з них представляє багаторівневу систему.

З точки зору психології, людське "Я" - це вища і складніша інтегральна освіта у духовному світі людини, це динамічна система усіх психічних процесів, що свідомо здійснюються. "Я" - і свідомість, і самосвідомість як ціле. Це деякий морально-психологічний, характерологический і світоглядний стержень особи.

"Я" знаходиться в прямій залежності від окремих психічних функцій. Послаблення відчуттів і почуттів тут же позначається на нашому "Я", яке виражається відчуттям свого буття у світі, своїм самоствердженням. "Я" виступає, передусім, як суб'єкт свідомості, суб'єкт психічних явищ в їх інтегральній цілісності. Під "Я" мається на увазі особа така, який сама вона сприймає, знає і почуває себе. "Я" - це регулятивний принцип психічного життя, самоконтролирующая сила духу; це те, чим ми є і для світу, і для інших людей у своїй суті і, передусім, для самих себе у своїй самосвідомості, самооцінці і самопознавании.

Самосвідомість - це діяльність "Я" як суб'єкта по пізнанню або створенню образу "Я".

На думку Д.А.Леонетьева, "Я" - це форма переживання людиною своєї особи, форма, в якій особа відкриває сама себе. "Я" має декілька граней.

1. Перша грань "Я" - це так зване тілесне, або фізичне "Я", переживання свого тіла як втілення "Я", образ тіла, переживання фізичних дефектів, свідомість здоров'я або хвороби. У формі тілесного, або фізичного "Я" ми відчуваємо не стільки особу, скільки її матеріальний субстрат - тіло. Особливо велике значення тілесне "Я" придбаває в підлітковому віці, коли власне "Я" починає виходити для людини на передній план, а інші сторони "Я" ще відстають у своєму розвитку.

2. Друга грань "Я" - це соціально-ролеве "Я", що виражається у відчутті себе носієм тих або інших соціальних ролей і функцій.

3. Третя грань "Я" - психологічне "Я". Воно включає сприйняття власних рис, диспозицій, мотивів, потреб і здібностей і відповідає на питання "який Я"?. Психологічне "Я" складає основу того, що в психології називають "Образом Я" або "Я-концепцией", хоча тілесне і соціально-ролеве "Я" в нього теж входять.

4. Четверта грань "Я" - це відчуття себе як джерела активності або, навпаки, пасивного об'єкту дій, переживання своєї свободи або несвободи, відповідальності або посторонности. Д.А.Леонтьев назвав цю грань "экзистенциональным "Я".

5. П'ята грань "Я" - це самоотношение, або сенс "Я". Найбільш поверхневим проявом самоотношения виступає самооцінка - загальне позитивне або негативне відношення до себе. Далі слід зазначити самоповага, самопринятие.

Порівняйте різні фази розвитку суспільств. Наведіть приклади суспільств, які знаходяться на кожній фазі. На якій фазі знаходить, на Ваш погляд, українське суспільство. Чи може Україна досягти біотехнологічної фази? Відповідь обґрунтуйте.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 212 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...