Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Освоєння і випробування закінчених бурінням свердловин



6.8.1. Роботи з освоєння та випробування свердловин можуть бути початі при забезпеченні наступних умов:

а) висота підняття цементного розчинуза експлуатаційною колоною і якість цементного каменю відповідає проекту та вимогам охорони надр;

б) експлуатаційна колона прошаблонована, опресована сумісно з колонною головкою і превентерною установкою та герметична;

в) гирло з превентерною установкою, маніфольдний блок та викидні лінії обладнані і обв'язані відповідно до затвердженої схеми.

6.8.2. Гирло свердловини перед перфорацією експлуатаційної колони повинне бути обладнане превентерною установкою або перфораційною засувкою, за затвердженою схемою, а свердловина заповнена буровим розчином або іншою рідиною перфорації з густиною, яка відповідає вимогам п.6.5.26 цих Правил.

Перфораційна засувка повинна бути опресована на її робочий тиск до встановлення на свердловину, а після встановлення на гирлі провести опресування її на тиск, який становить не менше 110% від очікуваного на гирлі.

Тип засувки і тиск опресування повинні бути передбачені в технічному проекті і плані робіт на освоєння свердловини.

Каротажна партія повинна мати пристрій для рубки кабелю і його утримання після рубки. Лебідка каротажного підйомника повинна мати покажчик навантаження на кабель.

6.8.3. Під час перфорації виконавцем робіт повинне бути встановлене спостереження за рівнем рідини на гирлі свердловини. Його зниження не допускається.

6.8.4. Перед встановленням на гирлі свердловини фонтанні арматури опресовуються у зібраному вигляді на величину робочого тиску, а після встановлення - на тиск опресування обсадної колони.

Результати опресування оформлюються актом.

6.8.5. Стійкість привибійної зони пласта та збереження цементного кільця забезпечуються допустимою депресією, величина якої встановлюється підприємством за узгодженням із замовником з урахуванням проектних рішень і фактичного стану кріплення.

6.8.6. Приплив флюїду із пласта викликається шляхом створення регламентованих депресій за рахунок заміни бурового розчину на розчин меншої густини, технічну воду, дегазовані вуглеводні, пінні системи, інертні гази.

6.8.7. Зниження рівня рідини в експлуатаційній колоні за допомогою свабування, використання свердловинних насосів, нагнітанням інертного газу, пінних систем або природного газу від сусідньої свердловини здійснюється відповідно до інструкцій з безпечного ведення робіт, розроблених підприємством. У разі використання повітря для зниження рівня рідини необхідно дотримуватись заходів щодо запобігання утворенню вибухонебезпечних сумішей (наприклад, застосування рідинних або газових роздільних пробок тощо). Дані заходи розробляються для конкретних ситуацій (залежно від типу, глибини свердловини, її стану тощо).

6.8.8. Глибинні вимірювання в свердловинах з надлишковим тиском на гирлі допускаються тільки з застосуванням лубрикаторів, параметри яких повинні відповідати умовам роботи свердловини.

6.8.9. Для кожної свердловини, що підлягає освоєнню, складається план з урахуванням технологічних регламентів на ці роботи і призначенням відповідальних осіб за їх виконання. План затверджується технічним керівником бурового підприємства і узгоджується з замовником.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 656 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...