Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Обґрунтовано 7 основних причин і ряд факторів



психологічного характеру, які обумовлюють небезпечну поведінку людини:

1. Еволюція людей за останні 20-30 тисяч років проходила в основному в області психіки і інтелекту. Фізичні показники людини в основному погіршились (знизилась гострота зору, слуху, мускульна сила, швидкість психомоторних реакцій). З ростом техніки і технологій небезпека зростає більше ніж людська протидія.

2. Об'єктивний ріст ціни помилки чи порушення норм безпеки.

3. Адаптація людини до небезпеки. (Людина постійно взаємодіє з технікою.).

4. Ілюзія безкарності. (Порушував норми безпеки і все обходилось).

5. Зниження інтенсивності самонавчання.

6. Повсюдне підвищення вимог безпеки, які в даний час не можуть бути виконані. (Перестраховка в нормативних документах і зниження інтересу робітника до самих норм безпеки).

7. Конфлікт безпеки і продуктивності праці. Вимоги безпеки не дають прямої віддачі і приросту продуктивності а також ускладнюють технологічні процеси за рахунок пауз і операцій по безпеці. Крім того об'єми робіт по охороні праці конкретно не нормуються і розраховуються загальним порядком у відсотках від основної роботи (заробітна плата нараховується за виконання виробничого завдання, а не за виконання вимог безпеки).

Психофізіологічні фактори включають у себе дуже складний комплекс "людських" факторів, але в актах Н-1 в основному відмічаються порушення працівниками вимог безпеки, застосування неправильних та небезпечних прийомів праці, недостатня обережність чи увага працюючого і таке інше. Всі ці фактори дійсно мають місце, тому мотиви і характер допущених порушень повинні бути предметом вивчення, а також їх необхідно враховувати у процесі управління охороною праці. Але виділення цих причин у самостійну групу без детального аналізу технічних і організаційних недоліків виробництва приводять до тенденційних висновків.

Серед технологічних і технічних причин травматизму найбільшу долю складають: відсутність або недостатня механізація тяжких і небезпечних операцій; невірний вибір обладнання, експлуатація несправних машин та механізмів; відсутність в технологічних процесах засобів безпеки. До основних конструктивних недоліків відносять відсутність або недосконалість огороджуючих, запобіжних або інших захисних пристроїв, а також невідповідність окремих видів обладнання ергономічним вимогам.

Серед проектних і конструктивних причин найбільшу долю складають: проектування будівель і споруд без врахування вимог безпеки; невідповідність вимогам безпеки конструкцій технологічного обладнання, транспортних і енергетичних пристроїв; недосконала конструкція технологічної оснастки, ручного і переносного механізованого інструмента; відсутність або недосконалість огороджуючих, запобіжних і інших технічних засобів безпеки; незадовільна компоновка постів управління; незручне проведення огляду, технічного догляду і ремонту.

Причини незадовільного технічного обслуговування: відсутність планових профілактичних оглядів, технічних доглядів і ремонтів обладнання, оснастки і транспортних засобів; несправність обладнання, оснастки і транспортних засобів, а також огороджуючих, запобіжних й інших технічних засобів безпеки; відкриті елект­ропровідні частини обладнання; відкриті рухомі деталі машин і ме­ханізмів; несправність ручного і переносного механізованого інструмента.

Причини незадовільного стану виробничого середовища: несприятливі санітарно-гігієнічні умови на виробництві; наявність несприятливого мікроклімату; підвищена концентрація шкідливих речовин у повітрі робочої зони; наявність променевого тепла, іонізуючих випромінювань, електромагнітних полів; незадовільне освітлення; високий рівень шуму, вібрації.

Аналіз виробничого травматизму на галузевих об'єктах по запропонованій класифікації дозволить вирішувати завдання щодо зменшення травматизму у взаємозв'язку з іншими завданнями управління і виробництва. Форма взаємозв'язків між управлінням і виробництвом повинна забезпечувати можливість оперативного втручання у виробничий процес галузевого об'єкту при появі в ньому негативних тенденцій.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 255 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...