Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Які особливості роботи користувачів комп'ютерів?



Суттєвого покращення умов праці користувачів комп'ютерів можна досягти шляхом врахування анатомо-фізіологічних можливостей операторів. Експерти ВООЗ свідчать, що невідповідність конструкції виробничих меблів анатомо-фізіологічним особливостям організму користувачів комп’ютерів призводить до деформації хребта, негативно впливає на їх нервову систему, спричиняючи больові відчуття в поперековій ділянці тіла, загальний дискомфорт.

Підбираючи виробничі меблі для користувачів комп'ютерів, необхідно враховувати позу оператора, форму поверхні, ширину сидіння (стільця), форму підлокітника, висоту розташування, висоту поверхні робочого стола, відстань від підлоги до нижньої частини кришки стола тощо.

Ергономічні вимоги до конструкції робочого стола, крісла (стільця), підставки для ніг на робочих місцях з комп'ютерами визначаються стандартом ДНАОП 0.001-31-99. Згідно з даним стандартом робочий стілець вважається придатним для користувача комп'ютера, коли не змушує його постійно дбати про підтримування однієї пози, а дозволяє приймати якомога більше зручних положень, не заважаючи при цьому виконанню роботи і не викликаючи незручностей і неприродних поз.

Дослідження особливостей розподілу тиску на поверхню сидіння показує, що в час роботи найменший тиск, спричинений тривалим підтриманням фіксованої пози (позовий тиск), забезпечується у випадку, коли маса тіла рівномірно розподіляється на сідничні виступи. Для зниження локального тиску покриття сидіння стільця повинно бути напівм'яким і мати шорстку поверхню. Щоб уникнути надмірного тиску на м'які тканини стегон, висота переднього краю сидіння повинна бути меншою за відстань від підлоги до місця прикріплення сухожилля згиначів стегна при зігнутому колінному суглобі.

Глибина сидіння стільця обумовлюється необхідністю опори для сідничних виступів. Ширина сидіння повинна відповідати міжвертельному (ширині тазу) розміру людини - оператора (близько 400 мм).

Спинка стільця не повинна обмежувати рухи оператора в боки чи рух оператора. Для цього її необхідно розташовувати в поперековій ділянці лише, якщо спинка стільця знаходиться надто низько і торкається куприкової ділянки, це спонукає оператора пересуватися вперед. При цьому не використовується вся глибина сидіння. Тому висота спинки сидіння повинна становити 300-320 мм, ширина - не менше 380 мм, радіус кривизни в горизонтальній площині - 400 мм. Кут нахилу спинки повинен регулюватися в межах від 0 до 30° відносно вертикального положення. Відстань від спинки до переднього краю сидіння - в межах 260-400 мм.

Висота робочої поверхні стола функціонально пов'язана з розташуванням ліктя, що залежить від висоти сидіння. Тому приконструюванні робочого сидіння й стола їх потрібно розглядати як єдине ціле. При роботі з клавіатурою комп'ютера лікті оператора повинні розташовуватись на рівні робочої поверхні (тулуб випрямлений, плечі розслаблені, лікоть знаходиться в природному положенні відносно плеча).Інколи на робочому місці може бути не лише одна робоча поверхня. За необхідності використання клавіатури комп'ютера та виконання письмових робіт вимоги щодо висоти робочих поверхонь (клавіатури і поверхні стола) є різними. У такому випадку найбільш ефективним вважається використання робочого стола звисувною панеллю, на якій встановлюється клавіатура комп'ютера.

Конструкція робочого стола повинна відповідати сучасним вимогам ергономіки й забезпечувати раціональне розташування на робочій поверхні всього обладнання та пристроїв, які використовуються під час роботи. Висота робочої поверхні стола для комп'ютерів повинна бути в межах 680-800 мм, а ширина й глибина - забезпечувати можливість виконання операцій у зоні досяжності моторного поля. Рекомендовані розміри стола: висота - 725 мм, ширина - 600-1400 мм, глибина - 800-1000 мм. Робочий стіл повинен мати простір для ніг висотою не менше 600 мм, шириною не менше 500 мм, глибиною на рівні колін, але не менше 450 мм, на рівні витягнутої ноги - не менше 650 мм. Робочий стіл для комп'ютера, як правило, повинен мати підставку для ніг шириною не менше 300 мм і глибиною не менше 400 мм, можливістю регулювання по висоті в межах 20°. Підставка повинна мати рифлену поверхню з бортом на передньому краю заввишки 10 мм. Конструкція виробничих меблів для користувачів комп'ютерів повинна бути такою, щоб забезпечувати оптимальну робочу позу з такими ергономічними характеристиками: ступні ніг - на підлозі або на підставці для ніг; стегна - у горизонтальній площині; верхні (плечові) частини рук - вертикальні; кут ліктьового суглоба (між плечем та передпліччям) -70-90°; зап'ястя, зігнуте під кутом не більше 20° відносно горизонтальної площини, нахил голови вперед у межах 15-20° до вертикалі.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 340 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...