Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розробка ґрунту з укосами



Перед розробкою траншей і котлованів необхідно заздалегідь визначити крутизну укосів для безпечного проведення робіт, з урахуванням глибини траншеї чи котловану (табл. 6.1) і вибрати спосіб формування укосів.

У глинистих і суглинних ґрунтах, зволожених і перезволожених поверхневими водами, крутизну укосів траншей і котлованів необхідно зменшувати до величини природного укосу. Про зменшення крутизни укосу виконавець робіт повинен скласти відповідний акт.

При розробці перезволожених піщаних, супіщаних, насипних і лесових ґрунтів необхідно обов'язково встановлювати кріплення. Якщо в процесі виконання робіт у котлованах чи траншеях, розроблюваних з укосами без кріплення (згідно табл. 6.1), ґрунтові маси піддавалися зволоженню, то для подальшого проведення робіт необхідно прийняти наступні запобіжні заходи:

- виконроб чи майстер перед початком кожної зміни повинен ретельно оглянути стан ґрунту: при виявленні козирків, тріщин і інших ознак можливого обвалення виконати штучне обвалення ґрунту;

- роботи в траншеях чи котлованах при виникненні небезпеки обвалу тимчасово припинити до осушення ґрунту;

- крутизну укосів у місцях, де роботи не можуть бути негайно припинені - зменшити;

- у межах призми обвалення заборонити рух машин, механізмів і людей.

Для тих випадків, що не передбачені в табл. 6.1, крутизна укосів ґрунту повинна бути визначена в проекті виконання земляних робіт (технологічній карті) на основі розрахункових даних по механіці ґрунтів і даних досліджень ґрунтів (табл. 6.2)

Таблиця 6.1





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 320 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...