Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Охорона праці жінок. Охорона праці жінок, неповнолітніх та інвалідів



Охорона праці жінок, неповнолітніх та інвалідів

Відповідно до ст. 24 Конституції України чоловіки і жінки мають рівні права і свободи та рівні можливості щодо їх реалізації. Конвенція ООН "Про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок" (1979 р.) та під­сумкові документи Всесвітньої конференції щодо становища жінок "Дії в інтересах рівності, розвитку і миру", зобов'язують держави "включити принцип рівноправності чоловіків і жінок у свої національні Конститу­ції". Україна також приєдналась до Пекінської декларації та Платформи дій, схвалених IV Всесвітньою конференцією щодо становища жінок (1995 р.). На рівні права та свободи чоловіків і жінок наголошується і в ст. З Міжнародного пакту про громадянські і політичні права (1966 р). Важливо, що поряд із проголошенням формального (юридичного) при­нципу рівних прав і свобод чоловіків і жінок у Конституції вказується на рівні можливості їх реалізації, а це неминуче пов'язано з можливістю і необхідністю встановлення пільг і переваг для жінок у трудових відноси­нах, у сфері охорони праці тощо.

Свідченням пріоритетності становлення в Україні суспільства тендерної рівності як умови реалізації демократії європейського зразка і створення повноцінного громадянського сус­пільства є прийняття у 2005 р. Закону "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків", метою якого є досягнення паритет­ного становища жінок і чоловіків у всіх царинах життєдіяльності сус­пільства шляхом правового забезпечення їх рівних прав і можливостей, ліквідації дискримінації за ознакою статі й застосування спеціальних тимчасових заходів, спрямованих на усунення дисбалансу між можли­востями жінок і чоловіків реалізовувати рівні права, надані їм Консти­туцією й законами України.

Жінкам і чоловікам забезпечуються рівні права й можливості у пра­цевлаштуванні, просуванні по роботі, підвищенні кваліфікації й перепід­готовці тощо. Роботодавець зобов'язаний жінкам і чоловікам:

• створювати умови праці, які дозволяли б здійснювати трудову діяльність на рівній основі;

• забезпечувати можливість суміщати трудову діяльність із сімейни­ми обов'язками;

• здійснювати рівну оплату праці при однаковій кваліфікації й одна­кових умовах праці;

• уживати заходів щодо створення безпечних для життя і здоров'я

умов праці;

• уживати заходів щодо унеможливлення випадків сексуальних домагань.

Таблиця 1





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 147 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...