Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги техніки безпеки при роботі з отруйними та сильнодійними речовинами



До отруйних та сильнодійних речовин, які потребують дотримання спеціальних заходів безпеки при роботі з ними, належать органічні та мінеральні кислоти, азот, кисень, галогени, похідні фосфору тощо. Робота з цими речовинами доручається тільки працівникам, які мають спеціальний допуск згідно з наказом по лікувальному закладу. Усі роботи з цими речовинами про­водять у витяжній шафі. У відкритому прорізі витяжної шафи для запобігання вивітрюванню токсичних речовин швидкість руху повітря має бути не менша 1 м/сек. Роботу з рідкими отруйними речовинами необхідно проводити в гумових рукавичках, захисних окулярах, а у випадку підвищення концентрації отруйних речовин у повітрі, особливо газоподібних (хлор, фтор, аміак, фосген) – у респіраторі чи протигазі.

При систематичній роботі з отруйними та сильнодійними речовинами всі операції проводять у спеціально обладнаних шафах чи скляних боксах, що мають отвори для рук із вмонтованими рукавичками і гумовими рукавами. Ці бокси мають з’єднуватись із посиленою витяжною вентиляцією. Забороняється проводити в цих приміщеннях інші дослідження. Наповнювати посуд цими речовинами необхідно скропленням чи за допомогою спеціальних піпеток, подрібнювати – у закритих ступках, зважувати – у посуді під тягою. Працювати необхідно в респіраторі типу «листочок». Нагрівати отруйні та сильнодійні речовини можна тільки в круглодонних колбах на масляних, піщаних, водяних банях, електроплитах із закритою спіраллю. Застосовувати відкрите полум’я забороняється. Пролиті на підлогу, стіл тощо отруйні і сильнодійні речовини необхідно негайно дезактивувати згідно зі спеціальними інструкціями. Просипані речовини потрібно негайно зібрати, а ділянку, на яку вони потрапили, дезінфікувати і ретельно промити водою. Фільтри і папір після використання слід негайно зібрати в окрему тару і знищити. Посуд та прилади, які звільнились після досліду, потрібно дезінфікувати і тільки після цього віддати для миття. Забруднений отруйними і сильнодійними речовинами спецодяг, спецвзуття, рушники та інші речі необхідно негайно дезактивувати і передати сестрі-господарці для прання. Після роботи з цими речовинами слід прибирати робоче місце, потім добре вимити руки, прополоскати рот водою, провести санітарну обробку захисних окулярів згідно з інструкцією. Використані при дослідах проби, продукти дезактивації, промивні води потрібно зливати у спеціальну ємність. Зливати ці речовини в каналізацію забороняється.

Отруйні і сильнодійні речовини зберігаються у спеціальній шафі чи сейфі під замком з пломбуванням. Розчини, необхідні для щоденної роботи, після закінчення робочого дня потрібно здавати відповідальній особі для зберігання в опечатаній шафі.

У робочих приміщеннях лабораторії, де проводяться роботи із вказаними речовинами, потрібно періодично проводити ретельний аналіз повітря і перевірку ефективності вентиляції.

78. Вимоги безпеки при роботі з їдкими речовинами.

Їдкі речовини (кислоти, луги) характеризуються тим, що при потраплянні на шкіру і слизові оболонки вони спричиняють опіки. Окрім того, концентровані кисло­ти виділяють їдку пару і можуть ушкоджувати дихальні шляхи. Для запобі­гання шкідливій дії працівники повинні користуватись захисними окулярами, захисними масками, респіраторами, рукавичками і фартухами із спеціальної гуми; спецодягом. З леткими речовинами працюють у витяжній шафі. Ємності з кислотами зберігають у захисній металевій тарі, викладеній негорючим матеріалом; підіймають і переносять удвох, попередньо перевіривши цілісність тари. Переливати їдкі речовини в менший посуд можна тільки за допомогою сифона чи ручного насоса під місцевою витяжною вентиляцією. Для приготування розчинів кислоту ллють у воду тонкою цівкою, помішуючи. Лити воду в кислоту забороняється. Рідини набирають лише піпетками з гумовою гру­шею. Луги розчиняють аналогічно, додаючи у воду невеликі порції речовини, безперервно помішуючи. Шматочки беруть пінцетом, великі шматки подріб­нюють у спеціально відведеному місці, накривши щільною тканиною. Розлиті їдкі речовини негайно засипають піском, який потім збирають пластмасовим совком в ємність для відходів, а місце розливу промивають. Концентровані кислоти і луги виливають в раковину після попередньої нейтралізації або роз­бавлення водою.

У разі потрапляння кислоти або лугу на шкіру ушкоджені ділянки необхід­но ретельно промити цівкою води протягом 15—20 хв. Після цього ушкоджену кислотою поверхню обмити 5% розчином питної соди, а обпечену лугом — 3% розчином борної кислоти або розчином оцтової кислоти.

У разі потрапляння на слизову оболонку очей кислоти або лугу необхідно очі ретельно промити цівкою води протягом 15—20 хв, після чого в разі ураження кислотою промити 2% розчином питної соди, а при ураженні очей лугом — 2% розчином борної кислоти.

При опіках ротової порожнини лугом необхідно прополоскати її 3% розчином оцтової кислоти або 3% розчином борної кислоти, при опіках кислотою - 5% розчином питної соди.

У разі потрапляння кислоти в дихальні шляхи необхідно дихати розпиленим за допомогою пульверизатора 10 % розчином питної соди, у разі потра­пляння лугу — розпиленим 3 % розчином оцтової кислоти.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 7412 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...