Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конструкція парового стерилізатора



У парових стерилізаторах створюється не тільки висока температура, що стало утримується в потрібних межах, а й завдяки високому тиску забезпечуються умови для загибелі мікроорганізмів та їх спор.

Парові стерилізатори традиційно називають автоклавами.

Паровий стерилізатор складається з котла з подвійною стінкою і кришки, що герметично закривається для підвищення тиску пари до зазначеної межі.

Основу апарата становить водопарова камера 1 — чавунний казан для води, яка при нагріван­ні перетворюється на пару. Усередині водопарової камери знаходиться другий казан, дещо менший, — стерилізаційна камера 2. У стінці стерилізаційної камери зверху по колу є ряд отворів для проходження пари (указані стрілками). На дні стерилізаційної камери розміщується сітка - підставка для стерилізаційних коробок з матеріалом для стерилізації. Герметизація забезпечується опорним кільцем, що з’єднує по верхньому краю стінки обох казанів і масивну чавунну кришку 3 з гумовою прокладкою і болтами. На кришці вмонтовані манометр 5 і запобіжний клапан 6 для запобігання підвищенню тиску вище допустимого. На корпусі автоклава розташовані патрубок зі спускним краном 7 для випускання пари зі стерилізаційної камери і скляна водомірна трубка 8 і воронкою 9 для наливання води у водопарову камеру. Унизу, під водомірною трубкою, розміщений кран 10 для випускання води із водопарової камери. Під котлом розміщується джерело тепла 11 (для електричних автоклавів — електронагрівальний елемент).

У процесі стерилізації парою під тиском виділяють 4 робочих фази:

1) нагрівання;

2) урівноваження;

3) знищення;

4) охолодження.

Електричні автоклави бувають трьох типів:

1) горизонтальні;

2) вертикальні;

3) шафного типу.

Безпечна експлуатація парового стерилізатора, як і будь-якого апарата, що працює під підвищеним тиском, потребує чіткого виконання правил та інструкцій, хороших знань цього типу апаратів. У зв’язку з цим до роботи на парових стерилізаторах допускаються медичні працівники, які досягли 18-річного віку і досконало вивчили документацію з техніки безпеки при роботі на парових стерилізаторах, пройшли медичний огляд, відповідні курси, атестацію у кваліфікаційній комісії та інструктаж з безпечного обслуговування обладнання.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1654 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...