Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технічні заходи щодо захисту людей від ураження електричним струмом



10.7.1. Для захисту людей від ураження електричним струмом при пошкодженні ізоляції в електроустановці має бути застосована, по меншій мірі, одна з наступних захисних мір: заземлення, занулення, розділяючий трансформатор, захисне відключення, мала напруга, подвійна ізоляція, вирівнювання потенціалів.

З цих захисних заходів лише перші чотири залежать від споживача. Застосування малої напруги, подвійної ізоляції, вирівнювання потенціалів та блоківок безпеки можливе лише на стадії проектування і виготовлення електроустановки. Частіше за все і розділяючі трансформатори встановлюються виробниками електрообладнання, але ця міра безпеки може бути застосована і споживачем, вона не потребує особливих технічних знань, фінансових і трудових витрат, якщо потужність електроустановки не дуже велика.

10.7.2. Захисне відключення електроустановок при пошкодженні ізоляції реалізується, як правило, на двох рівнях:

конструктивно в електроустановці (запобіжники у вторинних і первинних ланцюгах тощо);

при підключенні до мережі живлення (теплові автомати, диференційні автомати тощо).

10.7.3. Заземлення або занулення електроустановок потрібно виконувати:

при напрузі 380 В і вище змінного струму і 440 В і вище постійного струму – в усіх електроустановках;

при номінальних напругах вище 42 В, але нижче 380 В змінного струму та вище 110 В, але нижче 440 В постійного струму – тільки у приміщеннях з підвищеною небезпекою, особливо небезпечних і у зовнішніх електроустановках;

заземлення або занулення не вимагається при номінальних напругах до 42 В змінного струму і до 110 В постійного струму, крім деяких спеціальних випадків.

10.7.4. Для заземлення електроустановок у першу чергу повинні бути використані

природні заземлювачі. Якщо при цьому опір заземлюючих пристроїв або напруга дотику має допустимі значення, а також забезпечуються нормовані значення напруги на заземлюючому пристрої, то штучні заземлювачі повинні застосовуватися лише за необхідності зниження густини струмів, що протікають по природних заземлювачах або стікають з них.

10.7.5. Малою напругою називається номінальна напруга не більша ніж 42 Вміж фазами і по відношенню до землі, що застосовується в електроустановках для забезпечення електробезпеки.

10.7.6. З метою вирівнювання потенціалів будівельні і виробничі конструкції, трубопроводи усіх призначень, металеві корпуси технологічного обладнання, залізничні колії і таке інше мають бути приєднані до мережі заземлення або занулення. Величина опору заземлюючого пристрою в електроустановках до 1 кВ з ізольованою нейтраллю, при сумарній потужності генераторів (трансформаторів) більше 100 кВА, повинна бути не більше 4 Ом.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 880 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...