Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Навести основні законодавчі акти про охорону праці та про працю



Законодавча база з охорони праці регламентує все, що зв’язано із створенням і забезпеченням безпечних умов праці.Правовою основою законодавства України про охорону праці є:
Конституція України
Закон України „Про охорону праці”
Кодекс законів про працю України (КЗпП)
Закон України „Про охорону здоров’я”
Закон України „Про пожежну безпеку”
Закон України „Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччянаселення”
Закон України „Про використання ядерної енергії та радіаційний захист”.
В Конституції України (стаття 43) записано:„Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею,яку він вільно обирає, або на яку вільно погоджується”„Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, ненижчу від визначеної законом”

„Використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров’яроботах забороняється”В статті 45 Конституції проголошено:кожний, хто працює, має право на відпочинок.Це право забезпечується наданням днівщотижневого відпочинку, а також оплачуваноїщорічної відпустки, встановленнямскороченого робочого дня щодо окремихпрофесій і виробництв, скороченої тривалостіроботи у нічний час.
У статті 46 Конституції вказується на те,що громадяни мають право на соціальнийзахист, що включає право на забезпечення їх урозі повної, часткової або тимчасової втратипрацездатності, втрати годувальника,безробіття з незалежних від них обставин, атакож у старості та інших випадках,передбачених законом.Основоположне значення в галузіохорони праці має Закон України „Проохорону праці”. Саме цей закон визначаєосновні положення щодо реалізаціїконституційного права працівників на охоронуїх життя і здоров’я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови праці.Цей Закон регулює відносини між роботодавцем і працівником з питань безпеки,гігієни праці та виробничого середовища і встановлює єдиний порядок організації охоронипраці в Україні. Дія цього Закону поширюється на всіх юридичних та фізичних осіб, яківідповідно до законодавства використовують найману працю, та на всіх працюючих.Зараз в Україні створена і діє ціла система законодавчих та нормативно-правових актів,що регламентують питання охорони праці в усіх сферах виробничої діяльності.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 329 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...