Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заходи і засоби захисту від вібрації



Заходи захисту від вібрації поділяються на колективні та індивідуа- льні. Засоби індивідуального віброзахисту – це спеціальне взуття на віб- ропоглинаючій платформі, віброзахисні рукавиці, наколінники, нагруд- ники, пояси, спеціальні костюми.

Колективні методи захисту спрямовані на зниження параметрів віб- рації джерелом збудження і на шляхах її поширення. Вони у свою чергу поділяються на організаційні, технічні і лікувально-профілактичні.

Організаційні методи віброзахисту – застосування технологічних процесів з низькими рівнями вібрації і шуму; впровадження дистанційно- го керування, що виключає постійне перебування працюючого у зоні не- безпечних рівнів вібрації; дотримання раціональних режимів праці й від- починку; огороджувальні засоби, які перешкоджають проникненню людини до зони дії вібрації, тощо.

Технічні методи віброзахисту – це система заходів і засобів з покра-

щення роботи машин, зменшення рівня вібрації технологічних процесів, застосування додаткових пристроїв (віброізоляція, вібропоглинання та віброгасіння).

Віброізоляція забезпечує зниження рівня вібрації використанням між джерелом вібрації та працюючим ізолюючих засобів – пружин, ресор, пне- вматичних та гумових подушок, прокладок, віброізолюючих опор, констру- ктивних розривів, заміна ударних навантажень на безударні.

Вібропоглинання використовується з метою трансформації енергії механічних коливань в інші види енергії, переважно в теплову, а також застосування антифазової синхронізації двох або кількох джерел збу- дження.

Віброгасіння – це зниження рівня вібрації машин та механізмів за- стосуванням додаткових пристроїв. Віброгасіння може бути статичним (спеціальні фундаменти для верстатів, моторів, пневматичні та пружинні підвіски в автомобілях) і динамічним (агрегати з дискретним збурюючим впливом, віброгасіння маятникового, пружинного, плаваючого та камер- ного типів).

Лікувально-профілактичні заходи віброзахисту – своєчасне прове- дення медичних оглядів працівників, що зайняті на роботах з вібродійни- ми установками, контроль за гігієнічними параметрами у виробничих приміщеннях тощо.






Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 222 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...