Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розумова праця




Рис. 5. Основні форми діяльності людини

Доля фізичної і психічної складових у різних видах трудової діяль- ності неоднакова: під час фізичної праці переважає м’язова діяльність, а під час розумової – психічна. Але жоден з видів діяльності не відбуваєть- ся без її регулювання центральною нервовою системою.

Під фізичною працею розуміють виконання людиною енергетичних функцій у виробничій системі. Ця праця вимагає значної м’язової актив- ності. За характером роботи м’язів фізична робота поділяється на динамі- чну і статичну. Динамічна робота здійснюється при переміщенні тіла лю- дини, її рук, ніг, пальців у просторі, статична – при утриманні вантажу, при виконанні роботи стоячи або сидячи.

Особливістю статичної роботи є її виражена втомлювальна дія, що зумовлена довготривалим скороченням і напруженням м’язів, безперерв-


ним збудженням нервових центрів, в той час як динамічна робота харак- теризується ритмічним скорочення м’язів, що сприяє повноцінному їх кровопостачанню і газообміну, почерговим збудженням і гальмування нервових центрів, що регулюють діяльність м'язів, що, у свою чергу, при- зводить до меншої втомленості.

Динамічну фізичну роботу, за якої задіяні більше 2/3 м'язів людини, прийнято називати загальною, при участі в роботі від 2/3 до 1/3 м'язів (тулуба або рук чи ніг) – регіональною, при участі в роботі менше 1/3 м'я- зів (наприклад, набір тексту на комп'ютері) – локальною.

Фізичні навантаження стимулюють роботу серцево-судинної та диха- льної систем. При цьому відбувається витрата енергії. За величиною зага- льних енерговитрат організму фізичні роботи поділяються на легкі (до 150

Ккал /година), середньої важкості (від 151 до 250 Ккал /година) та важкі

(понад 250 Ккал /година). В свою чергу легка робота поділяється на І-а - 90-

120 Ккал /година і І-б – 121 – 150 Ккал /година, а робота середньої важкості –

на ІІ-а – 151 – 200 Ккал /година та ІІ-б – 200-250 Ккал /година(ДСН 3.3.6.042-

99). Категорії і характер робіт наведені у табл. 2.






Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 429 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...