Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Право працівників на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці



Законом України «Про охорону праці» передбачені права працівника на пільги і компенсації за наявності на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів. Зокрема, він забезпечується безоплат- ним лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінни- ми харчовими продуктами. У разі роз’їзного характеру роботи працівни- кові виплачується грошова компенсація на придбання відповідних продуктів для покращення стану здоров’я.

Перелік виробництв, професій та посад, робота на яких дає право на безоплатне лікувально-профілактичне харчування у зв’язку з небезпеч- ними і шкідливими умовами праці, затверджений Міністерством праці і соціальної політики. Наприклад, при виконанні роботи в умовах високої температури відбувається інтенсивне потовиділення, за якого організм втрачає воду і мінеральні речовини, що негативно відбивається на психо- фізіологічному стані працівника. Тому в гарячих цехах працівники забез- печуються газованою солоною водою.

Робітники, що працюють у вищезазначених шкідливих і небезпечних умовах, мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого при- значення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавст- вом. Керівник підприємства (роботодавець) може за свої кошти додатко- во встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим догово- ром) додаткові пільги і компенсації працівникам понад передбачених законодавством.


У випадку зміни виробничих умов, розмірів пільг і компенсації, пе- редбачених трудовим договором, керівник підприємства повинен не піз- ніше як за 2 місяці письмово поінформувати про це працівника. При цьо- му працівник має право розірвати трудовий договір за власним бажанням.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 166 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...