Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні положення. Укладачі: О.Г. Вільсон, кандидат технічних наук, доцент



Київ – 2012


УДК 628.92

ББК 38.113

О.72

Укладачі: О.Г. Вільсон, кандидат технічних наук, доцент

І.В. Клімова, кандидат технічних наук, доцент

В.Г. Дзюбенко, старший викладач

О.П. Оніщенко, асистент

Рецензент В.Г. Мойсеєнко, кандидат технічних наук, доцент

Відповідальний за випуск В.В. Трофімович, кандидат технічних наук, професор

Затверджено на засіданні кафедри охорони праці і навколишнього середовища,

протокол № _ 1 _ від _ 30 _ _ серпня_ ______ 2012 року.

Видається в авторській редакції.

Методичні вказівки до виконання розділу “Охорона праці” в дипломних проектах (роботах) спеціалістів і магістрів інженерно-будівельних спеціальностей.

О-72 / Уклад.: О.Г. Вільсон, І.В. Клімова, В.Г. Дзюбенко, О.П. Оніщенко –

К.: КНУБА, 2012 - _38__ с.

Розглянуті загальні положення до виконання розділу «Охорона праці»: зміст завдання та розділу, приклади аналізу шкідливих та небезпечних виробничих факторів, склад основних проектних рішень з безпеки праці в проектно-технологічній документації у будівництві, список рекомендованої навчально-методичної, законодавчої, нормативно-правової та нормативної літератури, а також вимоги до оформлення розділу.

Призначено для студентів інженерно-будівельних спеціальностей усіх форм навчання.

КНУБА, 2012

Загальні положення

У відповідності до наказу МОН України, міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 21.10.2010. №969/922/216 “Про організацію та вдосконалення навчання з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту у вищих навчальних закладах України, а також навчальної програми нормативної дисципліни “Охорони праці в галузі” при виконанні дипломних проектів (робіт) спеціалістів і магістрів до його складу слід включати окремий розділ “Охорони праці”. Цей розділ повинен повністю відповідати темі дипломного проекту (роботи) і бути погодженим з консультантом-викладачем кафедри ОП і НС або визначений керівником проекту. В залежності від теми і спеціалізації проекту замість розділу буде мати різне наповнення. Однак всі профілактичні рішення, що приймаються в проекті, повинні бути лігітивними, тобто відповідати діючим законам, нормам і правилам.

Склад і зміст рішень з охорони праці, які вирішуються в проектно-технологічної документації – проекти організації будівництва (ПОБ) та проекти виконання робіт (ПВР) визначені в наступних основних документах:

ДБН А.3.2-2-2009, НПАОП 45.2-7.02-2012, ДБН В.1.2-12-2008, ДБН А.3.1-5-2009, ДБН В.1.1-7-2002, ДБН В.1.2-7-2008; НАПББ 03.002-2007.

Питання з виробничої санітарії містять не тільки ГОСТи ССБП але і державні санітарні норми. Так, наприклад, розглянемо вимоги до таких виробничих факторів: шум (1), вібрації (2), мікроклімат виробничих приміщень (3).

1. ГОСТ 12.1.003-83*. Шум. Общие требования безопасности.

ДСН 3.3.6.037-99. Державні санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку.

2. ДСТУ. ГОСТ 12.1.012-2008. ССБТ. Вибрационная безопасность. Общие требования.

ДСН 3.3.6.039-99. Державні санітарні норми виробничої загальної та локальної вібрації.

3. ГОСТ 12.1.005-88. ССБТ. Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны.

ДСН 3.3.6.042-99. Державні санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень.

Окремі рішення з охорони праці містять інші розділи дипломного проекту. Так, наприклад, в розрахунковому розділі будівельних конструкцій повинні бути вирішені питання міцності і стійкості конструкцій в період їх монтажу. Питання забезпечення працюючих санітарно-побутовими приміщеннями вирішуються в розділі “Організація будівництва”. Основні рішення по забезпечення безпечного виконання будівельно-монтажних робіт приймаються при розробці проектно-технологічній документації:

· календарних графіків виконання робіт, в яких вирішується питання сумісного виконання робіт або визначається черговість їх виконання;

· будівельних генеральних планів – на рівні ПОБ (ситуаційні рішення) і ПВР, на яких визначені рішення по розміщенню об’єкта будівництва огорожі будівельного майданчика, необхідних інженерних комунікацій, доріг, майданчиків складування матеріалів і конструкцій, вантажно-підіймальних машин та механізмів;

· в технологічних картах, які містять рішення по забезпеченню безпечного виконання окремих технологічних процесів;

· пояснювальна записка на розрахункову частину цього розділу.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 560 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...