Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Будівель та приміщень



  Приміщення Штучне освітлення, Е норм, ЛК Природне освітлення КПО, %
При верхньому або комбінованому освітленні При боковому освітленні
в зоні зі стійким сніговим покривом   на решті території СНД
         
Проектні зали та кімнати, конструкторські бюро     1,6  
Машинописні та машинорахункові бюро     1,2 1,5
Читальні зали, кабінети     0,8  
Макетні столярні та ремонтні майстерні     1,2 1,4
Конференц-зали, зали засідань     0,4 0,5
Аналітичні лабораторії   - 1,2 1,5
Вагові   - 1,2 1,5
Мийні   - 0,4 0,5
Умивальні, туалети, кімнати для паління Душові, гардеробні, приміщення для сушки, обезпилювання, знешкодження одягу та взуття для обігрівання працюючих   - 0,2 0,3
Кабінети лікарів, перев'язочна   - 0,8  
Процедурні кабінети   - 0,4 0,5
         
Приміщення для особистої гігієни жінок   - 0,2 0,3
Вестибюлі та гардеробні вуличного одягу   - 0,3 0,4
Головні східцеві клітки   - 0,2 0,2
Інші східцеві клітки   - 0,1 0,1
Головні коридори та проходи   - 0,1 0,1
Інші коридори та проходи   - 0,1 0,1

Крім робочого освітлення, нормами передбачається встановлення аварійного, евакуаційного та охоронного освітлення.

Аварійне освітлення призначається для продовження робіт там, де у випадку відсутності робочого освітлення може порушуватися техноло­гія, виникнути небезпека вибуху, пожежі, отруєння людей, наприклад, компресорні, котельні тощо. Найменша освітленість робочих поверхонь при цьому повинна становити 5% від робочого освітлення, але не менше 2 лк у приміщенні і 1 лк на території підприємства. Евакуаційне освітлення передбачають для безпечної евакуації людей із приміщень у місцях, небезпечних для проходу, сходових клітках, а також на шляху евакуації людей із приміщення або тери­торії. Це освітлення повинно забезпечувати освітленість 0,5 лк на підлозі або східцях і 0,2 лк на землі. Для цього застосовуються світильники аварійного освітлення.

Охоронне освітлення передбачають уздовж території у нічний час, або чергове в приміщенні. Для цього виділяють частину сві­тильників робочого або аварійного освітлення, які забезпечують освітленість на рівні землі або підлоги не менше 0,5 лк.

Освітлення потребує систематичного догляду правильної експлуатації освітлювальної установки та контролю освітленості на робочих місцях не менше одного разу на рік.

Залежно від специфіки виробничих приміщень складаються графіки перевірки стану віконного скла, світильників, електроарматури, їх очищення та миття. Внаслідок тривалої експлуатації ламп, їх світловий потік знижується до 25 %. Такі лампи треба своєчасно замінювати. Забороняється встановлення світильників, до комплекту яких вхо­дять неоднотипні газорозрядні лампи, а також такі, що мають різний спектр та величину світлового потоку. -

Очищення світильників належить проводити не менше одного разу на три місяці. Очищення шибок світлових отворів проводиться не рідше двох разів на рік для приміщень із незначним виділенням пилу, і не менше чотирьох разів із значним виділенням пилу.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 329 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...