Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз небезпеки ураження людини електричним струмом



Небезпека ураження електричним струмом виникає в момент дотику до неізольованих струмопровідних частин з такою швидкістю, що людина, яка перебуває під напругою, часто позбавляється можливості відірватися від них. Виникає електротравма, важкість якої переважно значна. Організм людини можна розглядати як увімкнутий в електричне поле провідник з певним електричним опором. Будова організму людини з розмаїтих клітин та розчинів солей визначає його різний електричний опір. Електричний струм порушує нормальні біоструми, спричиняє їх параліч. Має місце місцеве пошкодження тканин тіла та вплив на нервову систему.
Під впливом електричного струму відбувається пробиття шкіряного покриву і різке зниження електричного опору тіла. Небезпечною може видатись низька напруга, а вплив високої може завершитися сприятливо. У промисловості найчастіші випадки ураження електричним струмом напругою 127,220 та 380 В. Електричний струм може проходити через тіло людини в тому випадку, якщо людина включилася у замкнене електричне коло (паралельне вмикання) або замкнула це коло (послідовне вмикання).

Залежно від наслідку ураження електричні удари поділяються на 4

ступеня:

1-й ступінь - судомні скорочення м’язів без втрати свідомості;

2-й ступінь - судомні скорочення м’язів з втратою свідомості,

але дихання і робота серця не порушуються;

3-й ступінь - втрата свідомості та порушення серцевої діяльності

або дихання;

4-й ступінь - електричний шок та клінічна смерть.

Ознаки електричного шоку: глибокі розлади дихання, кровообігу,нервової системи та інших систем організму. При клінічній смерті спостерігається зупинка роботи серця, відсутність пульсу, дихання, синюшність шкіри і слизових оболонок, різке розширення очей і відсутність реакції на світло. Якщо потерпілому не надати екстреної долікарської допомоги, настає біологічна смерть.

У разі негайного звільнення потерпілого від дії електричного струму та надання необхідної допомоги (штучне дихання, масаж серця) існує висока ймовірність збереження його життя.

Електричні опіки бувають 4-х ступенів:

1-й ступінь - почервоніння шкіри;

2-й ступінь - утворення пухирців;

3-й ступінь - змертвіння шкіри;

4-й ступінь - обвуглення тканин

Дуже небезпечні, але зустрічаються рідко, наступні схеми включення людини в електромережу:

1. Двофазне включення: петля "голова-руки". При цьому електричний струм проходить через життєво важливі органи людини: головний мозок, серце і легені;

2. Однофазное включення з глухозаземленою нейтраллю: петля "голова-ноги". У цьому випадку електричний струм проходить через все тіло людини, вражаючи життєво важливі органи.

Менш небезпечні схеми включення, але зустрічаються частіше, наступні:

1. Однофазное включення: петля "рука-ноги". Статистично до 87% від усіх електротравм;

2. Двофазне включення: петля "рука-рука". Електричний струм проходить через грудну клітку людини. Уражаються серце і легені;

3. При контакті електричного провідника із землею, при пробої ізоляції на землю в електричної установки, а також у місцях розташування заземлення або грозозахисного пристрої, поверхня землі може опинитися під електричним напругою. Виникає, так зване, кроків напруга для двох точок, розташованих на різних відстанях від місця дотику провідника і землі. Виникає петля "нога - нога".





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1007 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...