Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Причини пожеж від проявів механічної та хімічної енергії



Для різних потреб галузі застосовується механічна енергія. Внаслідок перетворення механічної енергії у теплову спостерігається пожежонебезпечне підвищення температури.

Удари та тертя твердих тіл за певних умов мають достатню силу, яка може призводити до виникнення іскри. Іскра являє собою розпечену до світіння частку металу або каміння, розмір якої залежить від енергетичних характеристик удару та властивостей матеріалів. Під час роботи ударними інструментами часто виникають іскри, що спроможні викликати пожежонебезпечні ситуації.

Здатність іскор при ударах призводити до запалювання залежить від наявності кисню у суміші: чим його більше, тим інтенсивнішим буде спалахування іскор і горючість суміші буде вищою.

Потенційну небезпеку виникнення пожежі або вибуху в умовах виробництва мають хімічні речовини, які в контакті з повітрям чи водою, а також при взаємодії між собою виділяють велику кількість теплової енергії.

Найчастіше займання виникають внаслідок дії окисників на органічні речовини.

Деякі окисники здатні утворювати з органічними речовинами суміші, що вибухають від незначного теплового впливу або механічної дії.

Окремі суміші окисників та горючих речовин здатні займатися під дією на них невеликої кількості вологи.

Контакт деяких хімічних речовин призводить до виникнення екзотермічної реакції, виділення токсичних та горючих газів. Утворене тепло розігріває зону реакції і, якщо речовини є горючими, вони займаються і стають осередком пожежі або джерелом вибуху.

Багато речовин, стикаючись з повітрям, здатні до самозаймання, яке може початися навіть при температурі навколишнього середовища.

У виробництві використовується значна кількість речовин, які займаються при взаємодії з водою. Вибухи та посилення пожежі, що почалася, можуть мати місце під час гасіння подібних речовин водою або піною. Деякі речовини, наприклад, негашене вапно, є негорючими, але теплота їх реакції з водою може нагріти горючі матеріали, що стикаються з зоною реакції, до температури самозаймання. Відомі випадки пожеж на дерев'яних складах, в яких зберігалося негашене вапно. Ці пожежі виникали, як правило, після дощу, під час якого вода потрапляла на негашене вапно через нещільності даху чи щілини підлоги.

Існують речовини, здатні розкладатися під впливом температури чи інших чинників з виділенням великої кількості тепла. У разі порушення технологічного процесу при виробництві, використанні або зберіганні таких речовин вплив на них джерел тепла або можливої пожежі може призвести до їх вибухового розкладу.

Крім вищенаведених джерел запалювання існують інші джерела, які зустрічаються рідко, але можуть стати причиною пожежної небезпеки. Наприклад, теплові прояви сонячної, ядерної енергії, навмисні підпали.

54. Аналіз пожежної небезпеки галузевих об'єктів

Аналіз пожежної небезпеки будівель, приміщень, технологічних процесів на галузевих об'єктах має за мету визначити, за яких умов може виникати пожежа, як буде проходити її подальший розвиток та які прогнозуються її наслідки.

Кінцевою метою аналізу пожежної небезпеки є встановлення відповідного рівня протипожежного режиму, при якому можливість виникнення пожежі та масштаби її наслідків будуть мінімальними.

Протипожежний режим - це комплекс встановлених норм поведінки людей, правил виконання робіт та експлуатації об'єкта, спрямований на забезпечення його пожежної безпеки.

Порушення чи відхилення від протипожежного режиму підвищує ризик виникнення пожежі. Тому виявлення порушень режиму має бути складовою частиною аналізу пожежної небезпеки.

Аналіз пожежної небезпеки зводиться до оцінки:

- потенційних та наявних джерел запалювання;

- умов формування горючого середовища;

- умов виникнення контакту джерел запалювання та горючого середовища;

- умов та причин поширення вогню при виникненні пожежі;

- масштабів імовірної пожежі, загрози життю і здоров'ю людей, навколишньому

середовищу, матеріальним цінностям;

- рівня забезпеченості об'єкта засобами протипожежного захисту;

- рівня протипожежної стійкості кожної дільниці та об'єкта в цілому;

- порушення протипожежного режиму, норм та правил пожежної безпеки.

Завданням аналізу пожежної небезпеки є виявлення умов виникнення пожежі під час окремих технологічних операцій у цехах, дільницях, в цілому на підприємстві, враховуючи специфіку галузевих об'єктів.

В процесі проведення аналізу пожежної небезпеки слід враховувати також психофізіологічні умови праці персоналу. Оптимальний та безпечний протипожежний режим на галузевих об'єктах можна забезпечити тільки з урахуванням збереження працездатності людей, особливо на роботах, пов'язаних з вибухонебезпечними речовинами та устаткуванням.

Аналіз пожежної небезпеки об'єкта необхідно проводити за ходом технологічного процесу, а в адміністративних будівлях - від підвалу до горища, тобто у всіх приміщеннях без винятку.

Аналіз пожежної небезпеки галузевих об'єктів є основою для розробки усіх видів протипожежних заходів. Тому своєчасне, повне та якісне його проведення значно впливає на загальний протипожежний стан і організацію пожежно-профілактичної роботи в умовах галузі. Важливу роль у підтримці відповідного протипожежного режиму відіграє виробнича дисципліна та відповідальне ставлення працюючих до виконання вимог безпеки і додержання потрібного рівня як протипожежного, так і технологічного режиму.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 460 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...