Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Блокувальні і сигнальні пристрої. Надійність технологічного обладнання залежить від конструктивних і технологічних чинників, якості його монтажу і регулювання



Надійність технологічного обладнання залежить від конструктивних і технологічних чинників, якості його монтажу і регулювання, а також експлуатаційної міцності та високого рівня кваліфікації обслуговуючого персоналу.

Для усунення небезпечних чинників, які можуть виникати в процесі експлуатації технологічного обладнання використовують автоматичні запобіжні блокувальні пристрої.

За принципом дії вони бувають:

Блокувальні пристрої здійснюють фіксацію робочих частин обладнання або систем у відповідному робочому або неробочому положенні.

Блокувальні пристрої застосовують для:

Блокування застосовують для запобігання пуску двигуна при включеній передачі, блокування дверей входу де можуть бути небезпечні концентрації парів, газів, блокування огородження ланцюгових або пасових передач і т. ін. Блокуванням запобігають неправильне послідовне включення в машинах з електричним приводом, шляхом розриву електричних ланцюгів.

Після спрацювання блокувальних пристроїв робота технологічного обладнання може відновлюватись тільки після приведення контрольних параметрів до норми.

У технологічних автоматизованих системах при відхиленні від контрольних параметрів самостійно спрацьовує автоматична сигналізація без участі оператора.

Сигналізація – це система спеціальних засобів, за допомогою яких сповіщається про небезпеку, що настає або вже настала.

За призначенням сигналізація поділяється на попереджувальну, аварійну, контрольну, оперативну, що забезпечує зв'язок між робітниками.

За способом передавання інформації сигналізація буває візуальною, звуковою, контрольною, знаковою і жестовою.

Сигнальні кольори та знаки мають такі значення:

Знаки безпеки мають різну форму:

Білим кольором визначають лінії руху, місця для зосередження виходів. Для кольорової сигналізації використовують також термофарби, що змінюють свій колір при нагріванні. За допомогою такої сигналізації отримують інформацію про підвищення температурної межі на об’єкті спостереження.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 222 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...