Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загроза появи товарів-замінників. Товари замінники – це товари, які виконують ті ж самі функції, що й даний товар



Товари замінники – це товари, які виконують ті ж самі функції, що й даний товар. Поява товарів-замінників обмежує ціни та прибутковість компанії.

Сила їх впливу залежить від:

ü функціональної схожості (чим більша схожість, тим вище вплив);

ü цін на товари-замінники.

В такій ситуації слід звернути увагу на наступне:

- наскільки легко для покупця переключитися на товар-замінник;

- що втрачає покупець;

- яка якість і ефективність замінника;

- чи готовий покупець змінити компанію-постачальника.

Слід зауважити, що модель М. Портера має певні недоліки і обмеження в її використанні.

По-перше, методика дозволяє оцінити стан конкуренції лише в певній галузі (на продуктовому ринку) та прогнозувати її еволюцію без огляду на те, що кожне з диверсифікованих підприємств-учасників галузі водночас присутнє на кількох, в то й багатьох ринках. Тобто, результати діагностування є в цьому випадку фрагментарними.

По-друге, модель виправдана для галузей, в яких є конкуренція. Вона дозволяє продіагностувати лише внутрішньогалузеве суперництво, в не оцінити стан якої-небудь галузі. Для галузей, ринок продуктів яких знаходиться в стадії формування, вона непридатна.

По-третє, М. Портер виходить з припущення, що конкуренція в будь-якій галузі формується під впливом 5 розглянутих вище сил. Разом з тим, чимало галузей у вітчизняній економіці перебувають ще й під інших факторів, зокрема, безпосереднього державного втручання, залишків так званого адміністративного монополізму.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 423 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...