Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Неповнота судового розгляду;



2) невідповідність висновків суду, викладених у судовому рішенні, фактичним обставинам кримінального провадження;

3) істотне порушення вимог кримінального процесуального закону;

4) неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність.

2. Підставою для скасування або зміни вироку суду першої інстанції може бути також невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого.

3. Суд апеляційної інстанції не вправі скасувати виправдувальний вирок лише з мотивів істотного порушення прав обвинуваченого. Суд апеляційної інстанції не вправі скасувати ухвалу про незастосування примусових заходів медичного або виховного характеру лише з мотивів істотного порушення прав особи, стосовно якої вирішувалося питання про застосування таких заходів.

1. Підстави для скасування або зміни вироку чи ухвали – це сукупність достовірних даних, що вказують на незаконність, необґрунтованість чи невмотивованість судового рішення. До таких підстав відносяться істотні порушення матеріального або процесуального закону, допущені при розслідуванні або судовому розгляді кримінального провадження і постановлені вироку чи ухвали.

2. Підстави і для скасування, і для зміни судового рішення однакові. Одні й ті ж самі порушення кримінального процесуального закону в залежності від конкретних обставин в кримінальному провадженні можуть свідчити про необхідність як скасування, так і зміни судового рішення. Виключенням є такі істотні порушення кримінального процесуального закону, при виявленні яких судове рішення завжди підлягає скасуванню (див. ч. 2 ст. 412 КПК).

3. Про зміст підстав для скасування або зміни вироку або ухвали див. коментар до ст. 410–414 КПК.

4. При встановлені кількох підстав для скасування або зміни вироку чи ухвали суд апеляційної інстанції повинен вказати у своїй ухвалі на усі такі підстави.

5. Виходячи зі змісту ст. 408 КПК погіршення становища засудженого можливе лише при постановленні апеляційним судом свого вироку, а при винесенні ним ухвали не допускається.

6. Апеляційний суд не має права скасувати:

- виправдувальний вирок тільки з мотивів істотного порушення прав обвинуваченого;

- постанову про незастосування примусових заходів виховного або медичного характеру тільки з мотивів істотного порушення прав особи, стосовно якої вирішувалося питання про застосування таких заходів.





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 153 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...