Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Передмова. М.Г. Білопольський, доктор економічних наук, професор, віце-президент Академії економічних наук України;



УДК 303 (075.8)

ББК 65.01я73

Ю 77

Рецензенти:

М.Г. Білопольський, доктор економічних наук, професор, віце-президент Академії економічних наук України;

А.Г. Семенов, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економічної теорії Донецького національного університету;

І.В. Петенко, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри управління персоналом і економіки праці Донецького державного університету управління.

Юрманова О.О. Економічна теорія (основи економічної теорії): Навч.-метод. посіб. з самост. роботи студентів. – Донецьк: ДонІЗТ. – 261 с.

Навчально-методичний посібник містить робочу навчальну програму дисципліни «Економічна теорія» («Основи економічної теорії»), яка викладається відповідно до навчальних планів підготовки бакалаврів з неекономічних спеціальностей у вищих технічних навчальних закладах, та тематичний план. До навчально-методичного забезпечення курсу входять тематичні тести, за допомогою яких передбачено засвоєння матеріалу нормативного та поглибленого рівня, плани семінарських занять, питання для самостійного опрацьовування та самоперевірки знань, розрахункові задачі, термінологічний словник. Містяться також завдання блочно-модульного контролю, порядок оцінювання знань студентів з урахуванням поточної та підсумкової успішності, список рекомендованих джерел.

Призначено для студентів вищих навчальних закладів, що навчаються за неекономічними спеціальностями.

ISBN 978-966-8707-35-3 © О.О. Юрманова, 2011

Рекомендовано до друку Вченою радою Донецького інституту залізничного транспорту (протокол № 2 від 01.11 2007 р.)

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів неекономічних спеціальностей вищих навчальних закладів

Лист № 1.4/18 –Г–2192 від 10.12.2007 р.


Зміст

Передмова 5

1. Робоча навчальна програма 7

1.1. Тематичний план дисципліни 7

1.2. Програма дисципліни «Економічна теорія»

(«Основи економічної теорії») 9

1.3. Зміст дисципліни «Економічна теорія» 10

2. Модуль 1. Загальні засади економічної теорії. Основи ринку.

Суб'єкти ринкової економіки 23

Тема 1. Предмет і методи економічної теорії 23

Тема 2. Суспільне виробництво. Економічні потреби і

виробничі можливості суспільства. Економічні інтереси 28

Тема 3. Економічна система суспільства. Відносини власності 32

Тема 4. Форми організації суспільного виробництва. Економічні

теорії товару, вартості, грошей і ціни 42

Тема 5. Ринок: сутність, функції, структура та інфраструктура 55

Тема 6. Механізм функціонування ринку. Ринкова конкуренція і

моделі ринків; конкуренція і монополія 60

Тема 7. Підприємство (фірма). Підприємництво 70

Тема 8. Витрати, їхня сутність і структура 80

Тема 9. Доходи від факторів виробництва та їх розподіл. Економічні

теорії прибутку, заробітної плати, позичкового відсотка.

Ринок позичкового капіталу і цінних паперів 84

Тема 10. Ринкові відносини в аграрному секторі економіки. Теорії

земельної ренти 102

3. Модуль 2. Суспільне відтворення та економічне зростання.

Закономірності розвитку світового господарства 108

Тема 11. Суспільне відтворення як основа існування

національної економіки 108

Тема 12. Економічне зростання. Циклічні коливання в економіці 113

Тема 13. Відтворення робочої сили. Зайнятість і безробіття 122

Тема 14. Економічна теорія – наукова основа економічної

політики держави. Економічні функції держави в ринковій

економіці. Фінансова, кредитно-грошова та соціальна політика держави 127

Тема 15. Закономірності та особливості розвитку перехідних економік.

Теоретичні аспекти ринкової трансформації економіки України 142

Тема 16. Інтернаціоналізація господарського життя і світовий ринок.

Міжнародна валютно-фінансова система 147

Тема 17. Глобалізація світогосподарських зв’язків та

загальноцивілізаційні проблеми людства 157

4. Плани семінарських занять 163

5. Питання для самостійного опрацьовування студентами за

темами дисципліни 178

6. Система поточного і підсумкового контролю знань 196

6.1. Перелік питань, що охоплюють зміст дисципліни 196

6.2. Основні типи розрахункових задач 201

6.3. Формули для розрахунку задач 208

7. Порядок та критерії оцінювання знань студентів 220

Глосарій 224

Список використаної та рекомендованої літератури 258

Передмова

Вивчення економічної теорії і методів економічного аналізу створює цілісне уявлення про економічне життя суспільства, формує економічний спосіб мислення, необхідний для розуміння суті різноманітних економічних процесів і явищ. Причому певний рівень економічної підготовки потрібний і студентам, що одержують вищу освіту за неекономічними, насамперед –інженерно-технічними, спеціальностями.

Необхідно визнати, що в економічній літературі останніх років, що вийшла в Україні, переважають видання, присвячені мікро- і макроекономіці і які орієнтуються, насамперед, на підготовку фахівців економічних напрямків. Тому вивчення сутності таких фундаментальних економічних категорій, як суспільне виробництво, власність, товар, вартість, ціна, гроші, капітал, заробітна плата тощо, залишаються поза сферою їхніх досліджень. Пропонований навчально-методичний посібник з дисципліни «Економічна теорія» («Основи економічної теорії») призначений для самостійної роботи студентів інженерно-технічних спеціальностей і надає їм можливостей застосовувати методи вивчення економічних закономірностей та економічних відносин на практиці, перевіряти системність та глибину набутих теоретичних знань з вказаного навчального курсу.

За змістом матеріали навчально-методичного посібника відповідають програмі навчальної дисципліни «Економічна теорія» («Основи економічної теорії») і є доповненням до навчального посібника «Основи економічної теорії» Чмуля А.В., Юрманової О.О., навчального посібника «Основи економічної теорії» Юрманової О.О., Стояна О.В., які призначені для студентів вищих технічних навчальних закладів і покликані освітити базові категорії економічної теорії, що служать фундаментом для розуміння всіх економічних процесів, які відбуваються в суспільстві, а також для подальшого вивчення інших (галузевих) економічних дисциплін (економіка залізничного транспорту, економіка будівництва, менеджмент і маркетинг, економіко-фінансова діяльність підприємств, статистика залізничного транспорту тощо). Поєднання цих посібників допоможе студентам забезпечити пізнання економічних проблем.

Відповідно до Болонського процесу тестові завдання мають допомогти студентам перевірити рівень засвоєння навчального матеріалу з «Економічної теорії» («Основ економічної теорії»). У посібнику тести подано за темами, які згруповано у два модулі. Наведені тести використовуються для організації самостійної роботи студентів та її перевірки, а також для проведення аудиторних поточних контрольних заходів.

Однак приступати відразу до виконання тестових завдань недоцільно. Необхідна значна попередня навчальна робота. Насамперед, студенту потрібно ознайомитись із темою в цілому згідно її програмних питань за допомогою підручників, посібників. Крім того, на лекційних заняттях викладач орієнтує і пояснює головне, дає схему і структуру навчального матеріалу. Це повинно стати орієнтиром для подальшої самостійної підготовки студента. Після назви кожної теми наводяться її важливіші програмні питання (програмна анотація), рекомендована навчальна література та питання для самоперевірки.

Складовими частинами навчально-методичного посібника є плани семінарських занять з рекомендованою літературою та темами доповідей і рефератів, навчальні питання, що розглядаються студентами самостійно, та засоби перевірки результатів самостійного опрацювання учбового матеріалу курсу.

Окремими розділами у навчально-методичному посібнику надаються завдання для модульного контролю знань студентів; типові задачі та основні розрахункові формули; критерії оцінювання знань студентів з дисципліни; глосарій найбільш вживаних понять та категорій з основ економічної теорії; загальний список рекомендованої для вивчення курсу навчальної літератури.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 245 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...