Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Держава як суб'єкт економічних відносин



Як відомо, основними суб'єктами економічних відносин у ринковій економіці є домогосподарства, підприємства та дер­жава. У попередніх темах розглядались особливості домогосподарств та підприємств як суб'єктів ринкових відносин. Дана тема присвячена державі - як суб'єкту ринкових відносин.

Держава — це, насамперед, політичний орган: законодав­ча, виконавча та судова влада. Однак вона є й економічним суб'єктом, тобто носієм економічних відносин. По-перше, дер­жи на є власником частини ресурсів суспільства, частини підприємств, а то й окремих галузей. Як власник вона виступає організатором виробництва, розподілу, обміну і споживання продукції, виробленої в державному секторі економіки. По-друге, держава здійснює регуляторну політику щодо підприємств приватного (недержавного) сектору. По-третє, держава організує зовнішньоекономічні зв'язки країни з інши­ми країнами та світовими економічними організаціями. В умо­вах, коли частина акцій приватизованих державних підприємств залишається у власності держави, остання володіє корпоративними правами щодо володіння, користування і роз­порядження приватизованими підприємствами.

Держава в частині державного сектору економіки є товаровиробником, тобто товар, вироблений недержавних підприємствах, є цілісністю держави, і тому вона безпосередньо втручається в про цес реалізації, а певною мірою, і використання товарів і послуг, вироблених на державних підприємствах.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 2284 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...