Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Там же. С. 69—86 (Відповідь до задачі: крокодил дійде висновку, що він взагалі не може вчинити в цілковитій відповідності до своєї обіцянки)



(4Й& * •«*»■


Метод контролю за уявою. Полягає в тому, Що на основі інформації, викладеної в повідомленні, редактор уявляє описану в уривку повідомлення ситуацію, оцінює ступінь її ймовірності в реальному, псевдореальному чи ірреальному світі й, коли ймовірність низька, вважає цей уривок помилковим. /

Приклад. У повідомленні написано:, ...Не треба володіти багйтою фантазією, щоб уявити собі на карті області в 1200 тисяч квадратних метрів десятки селищ гірників, молодих північних міст, заводів, копалень та ферм.' Отже, площа ділянки становить 1 200 000 кв. м., тобто трохи більше ніж 1,2 кв. км. ділянка площею в 1,2 кв. км має сторону ледь більшу за 1000 м. Уявити, іцо на такій ділянці розташоване навіть одне-селище1 не кажучи вже про міста, коцальні та сільські господарства, просто неможливо.

Метод контролю за тезаурусом. Полягає в тому, що ознаку, приписану в повідом­
ленні якомусь об'єктові, редактор зіставляє з такою ж ознакою у власному тезаурусі чи
з ознакою, поданою в різних довідниках (наприклад, енциклопедіях). Такі помилки, як
вказано вище, називають "фактичними". Виявлення більшості з них не завдає особливих
труднощів, проте вимагає багато праці. '

Приклад. На редагування надійшов уривок: ...Першим українським космонавтом став
Павло Романович Попович (народився 5.01.1930 p.), який 12
14 серпня 1962 р. на кораблі-
сипутнику "Восход-4" здійснив космічний політ тривалістю 70 год., виконавши за цей час
43 оберти навколо Землі.
Контроль цього уривка за енциклопедичними довідниками вказує, що
в ньому хибно вказана дата народження космонавта, дата польоту, назва корабля та кількість
обертів. '

Контроль методом екстрагування. Значення компонента повідомлення екстра­гують ("виймають") із контексту; отримують значення цього ж компонента з іншого достовірного джерела, порівнюють два отримані значення і, якщо наявні суттєві відхи­лення, компонент повідомлення вважають помилковим. Так, можуть зіставляти значення слова у повідомленні та в тлумачному словнику; значення цитати в повідомленні й першоджерелі; значення терміна в повідомленні й в термінологічному словнику. Цей метод базується, зокрема, на вмінні враховувати контекст контрольованого компонента повідомлення.

Приклад. У повідомленні, опублікованому 1993 р„ є такий уривок: ...Зображаючи У. Кармалюка як видатного борця за волю українського народу, автор все ж не забуває, що вінпредставник світоглядних ідей кінця XVIIIпочатку XIX cm. Підставивши замість він слово автор, як цього вимагають механізми сприйняття (див. далі розділ 14.1.2), бачимо, що речення суперечить дійсності, оскільки автор повідомлення живе у XX ст. Отже, в уривку допущена ітомилка.

8.4.7. Положеннєві методи

Суть положеннєвих методів полягає в тому, що компоненти повідомлення контро­люють на відповідність положенням, зафіксованим у нормативній-базі, й на підставі прийнятого критерію відповідності встановлюють, чи вщповщають щ* компоненти якомусь положенню нормативної бази, чи ні. Вважають, що компонент повідомлення правильний, коли відповідає котромусь із положень нормативної бази. Положеннєві методи поки що належать до числа неформалізованих.

Приклад. На редагування надійшов зміст рукопису, в якому є така десяткова рубрикація (літерна частина рубрик показана умовно):





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 211 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...