Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Державний вищий навчальний заклад



Державний вищий навчальний заклад

«КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНВЕРСИТЕТ

імені Вадима Гетьмана»

Факультет УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ТА Маркетингу

Кафедра МАРКЕТИНГУ

“ЗАТВЕРДЖУЮ”

Проректор Колот А.М.

____________________________

“ ___ ” ___________ 2013р.

МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ЩОДО ЗМІСТУ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ, ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ ЇХ ЗНАНЬ З НАУКИ

«МАРКЕТИНГ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА»

Укладач: к.е.н., проф. Пилипчук В.П.

Декан факультету управління персоналом та маркетингу

_______________ проф.Шафалюк О.К.

Заст. зав. кафедри

маркетингу

_______________ доц. Кривещенко В.В.


Вступ

Викладення науки “Маркетинг промислового підприємства” передбачає вивчення методологічних та практичних питань діяльності промислових підприємств з орієнтацією на споживчий попит, розв’язування питань стратегічної діяльності підприємств в ринкових умовах, розробки маркетингових стратегій діяльності на основи дослідження стану та кон’юнктури ринку, формування “портфелю замовлень” та планування випуску продукції, організації збутової діяльності, управління товаропросуванням, діяльністю в каналах розподілу, та підвищення ефективності маркетингової діяльності.

Мета: формування системи теоретичних і практичних, знань щодо промислових підприємств, сучасних концепцій розвитку маркетингу, методологічних та організаційних засад використання.

Завдання: вивчення теорії маркетингу промислового підприємства, методології та організації маркетингових досліджень, розроблення, планування і впровадження маркетингових стратегій та їх реалізації промисловими підприємствами, опанування сучасних методів управління маркетинговою і комунікаційною діяльністю у сферах закупівлі, розподілу готової продукції, її продажу/збуту.

Предмет: діяльність промислового підприємства, щодо задоволення попиту споживачів на засоби виробництва.

Знання і уміння: розробляти маркетингові програми та алгоритми планування маркетингових і поточних планів маркетингової діяльності підприємства у сфері матеріально-технічного забезпечення та продажу/збуту; вести переговори з питань маркетингу, укладати комерційні угоди; реалізовувати плани діяльності за складовими комплексу маркетингу; оцінювати ефективність маркетингової діяльності; взаємодіяти з іншими структурними підрозділами підприємства; здійснювати професійний консалтинг з питань маркетингу; вести пошук ділових партнерів на внутрішніх і зовнішніх ринках; аналізувати оперативну маркетингову діяльність; реалізовувати інноваційні маркетингові проекти, застосовувати маркетингові важелі в процесі конкурентної боротьби на ринку,використовувати маркетингові інструменти в процесі міжнародної комерційної діяльності.


Тематичний план НАУКИ

Назва теми Кількість годин
Денна форма Вечірня форма Заочна форма
Лек Ауд ІКР СРС Лек Ауд ІКР СРС Лек Ауд ІКР СРС
1. Маркетинг в системі управління промисловим підприємством                   0,5    
2. Організація та інформаційне забезпечення маркетингової діяльності промислових підприємств                 0,5 0,5    
3. Ринки промислової та споживчої продукції: особливості маркетингової діяльності                 0,5 -    
  Організація та зміст маркетингових досліджень на промислових підприємствах                        
5. Маркетинг в процесі матеріально-технічного забезпечення промислових підприємств                   -    
6. Маркетингові стратегії промислових підприємств                   0,5    
7. Планування маркетингової діяльності на підприємстві                 0,5 0,5    
8. Товарна політика та управління асортиментом продукції промислових підприємств                   0,5    
9. Маркетингова цінова політика                   -    
10. Управління розподілом і збутом готової продукції                 0,5 -    
11. Управління маркетинговими комунікаціями промислових підприємств                   -    
12. Управління маркетингом інноваційної діяльності промислових підприємств                   0,5    
13. Маркетингова зовнішньо-економічна діяльність промислових підприємств                 0,5 0,5    
14. Інтернет-маркетинг в діяльності промислових підприємств                 0,5 0,5    
15. Контроль та аналіз ефективності маркетингової діяльності промислових підприємств                        
Разом годин                        

3. ЗМІСТ ЗА ТЕМАМИ

Тема 1. Маркетинг в системі управління

промисловим підприємством.

Сутність і роль маркетингу в діяльності промислових підприємств. Маркетинг в системі управління підприємством. Маркетингова концепція управління діяльністю промислових підприємств та її застосування. Етапи і передумови впровадження маркетингової концепції управління в діяльності промислових підприємств. Задачі (аналітико-оцінювальні, розробки стратегії, виконавці), функції маркетингової діяльності та їх зміст. Концепції маркетингової діяльності промислових підприємств, їх розвиток та застосування. Сучасні тенденції розвитку маркетингової діяльності промислових підприємств.

Тема 2. Організація та інформаційне забезпечення

маркетингової діяльності промислових підприємств.

Організаційна структура служби маркетингу та особливості її створення на промислових підприємствах. Основні етапи формування служби маркетингу на підприємстві. Типова структура управління маркетингом на підприємстві. Основні ознаки організаційної побудови служби маркетингу, формування відповідних організаційних структур на промислових підприємствах. Переваги та недоліки їх функціонування.

Основні вимоги та причини розвитку організаційних структур маркетингової діяльності на промислових підприємствах в сучасних умовах.

Маркетингові інформаційні системи в управлінні діяльністю промислових підприємств. Основні складові маркетингової інформаційної системи. Основні ознаки побудови маркетингових інформаційних систем, формування відповідних організаційних структур на промислових підприємствах. Ефективність функціонування маркетингової інформаційної системи промислового підприємства.

Тема 3. Ринки промислової та споживчої продукції:

особливості маркетингової діяльності.

Ринки промислових та споживчих товарів. Обсяги продажу промислових та споживчих товарів. Види промислових товарів. Основне обладнання. Другорядне та допоміжне обладнання. Комплектуюче устаткування, деталі, обладнання. Основні та допоміжні матеріали. Сировина. Ринок і ринкові відносини. Інфраструктура товарного ринку. Класифікація ринків. Сировинні ринки та їх характеристика. Ринок машин та обладнання. Формування ринку продукції виробничо-технічного призначення, методи їх дослідження. Особливості маркетингової діяльності у ринків відносно продукції виробничо-технічного призначення.

Види і номенклатура споживчих товарів. Класифікація і характеристика ринків споживчих товарів.

Основні відмінності між ринками промислових товарів та товарів споживчих.

Основні розбіжності маркетингу промислових та маркетингу споживчих товарів.

Тема 4. Організація та зміст маркетингових досліджень

на промислових підприємствах.

Роль, структура і зміст маркетингових досліджень. Основні напрямки та об’єкти маркетингових досліджень.

Дослідження ринку товарів промислового призначення та споживчих товарів в сучасних умовах та їх особливості. Методи дослідження та аналізу. Алгоритм та планування виконання досліджень. Інформаційне забезпечення маркетингових досліджень. Види маркетингової інформації. Аналіз і подання зібраних даних та результатів дослідження. Затрати на маркетингові дослідження.

Конкуренція та її вплив на маркетингову та виробничу діяльність промислових підприємств. Види конкуренції. Методи конкурентної боротьби. Галузева конкуренція та її фактори. Основні типи конкурентних стратегій. Конкурентоспроможність підприємства. Базові стратегії конкурентоспроможності підприємства. Методи оцінювання конкурентоспроможності підприємства. Алгоритм оцінювання конкурентоспроможності підприємства. Конкурентоспроможність промислових та споживчих товарів. Технічні, економічні та організаційні показники конкурентоспроможності промислової продукції. Методики оцінки конкурентоспроможності продукції підприємства.

Кон’юнктура та її види. Вплив кон’юнктури на маркетингову та виробничу діяльність підприємств. Дослідження кон’юнктури ринку та показники оцінки її стані. Фактори впливу на стан кон’юнктури ринків промислової та споживчої продукції. Дослідження впливу попиту та пропозиції промислової продукції на стан кон’юнктури. Кон’юнктурні коливання на товарних ринках під впливом цінового фактора. Взаємозв’язок стану кон’юнктури ринків промислової продукції та обсягів запасів товарно-матеріальних ресурсів. Дослідження впливу імпортно-експортних поставок промислової продукції на кон’юнктуру товарних ринків. Завдання маркетингу з урахуванням стану кон’юнктури товарних ринків. Прогноз кон’юнктури товарних ринків. Ризики та їх критерії в умовах мінливості стану кон’юнктури товарних ринків.

Місткість ринку та фактори впливу на неї. Розрахунок місткості ринку на основі норм споживання та на основі структурних характеристик. Визначення місткості ринку на основі опитування кінцевих споживачів, оптових компаній та роздрібної торгівлі.

Місткість потенційного ринку. Місткість реального ринку. місткість ринку стандартизованих товарів та комплектувальних виробів. Розрахунок місткості ринку товарів промислового призначення на основі нормативних і експертних показників.

Економіко-математичні методи визначення місткості товарних ринків та їх застосування.

Сегментування ринку. Ознаки сегментування промислових та споживчих ринків. Стратегічні господарчі зони. Вибір цільового сегменту та позиціювання товарів промислового призначення. Сегментування споживачів товарних ринків та маркетингові стратегії та дії підприємства. Базові концепції аналізу попиту. Цільовий попит на товари промислового та споживчого призначення. Мотиви покупців товарів промислового призначення та особливості їх поведінки. Вплив на попит споживачів сервісного обслуговування та допомоги у здійсненні покупок. Методи визначення запитів споживачів. Попит на основні матеріали та обладнання. Попит на допоміжні матеріали та комплектуючі. Організаційні форми й методи вивчення попиту споживачів на формування ринку збуту промислової продукції. Задачі, мета й методи вивчення попиту споживачів товарів побутового призначення. Система та порядок вивчення споживчого попиту. Географічна концентрація покупців. Структура покупців та їхні характеристики.

Особливості попиту і купівельної поведінки споживачів на промислових і споживчих ринках, їх моделювання і прогнозування.

Тема 5. Маркетинг в процесі матеріально-технічного забезпечення

виробництва промислових підприємств.

Матеріально-технічне забезпечення діяльності промислових підприємств. Організація управління матеріально-технічним забезпеченням на підприємстві. Маркетингова діяльність в процесі дослідження ринків постачальників та їх сегментація. Пошук, вибір і оцінка привабливості товарного ринку.

Маркетингова оцінка потенційних підприємств-постачальників, визначення серед них реальних комерційних партнерів. Маркетингова комунікаційна діяльність з некомерційними партнерами по матеріально-технічному забезпеченню. Маркетинг в процесі закупівель. Вимоги та функції. Управління процесом матеріально-технічного забезпечення промислових підприємств.

Тема 6. Маркетингові стратегії промислових підприємств.

Маркетинг – інструмент досягнення цілей підприємства. Спрямованість стратегії розвитку виробництва: товари та послуги; ціни; система збуту; реклама. Комплексне вивчення ринку – основа стратегії маркетингу: організаційно-економічні та правові аспекти; дослідження безпосередньо товарів; дослідження кон’юнктури ринку; вивчення споживачів, вивчення конкурентів. Маркетингові стратегії виживання, стабільного існування та розвитку: інтенсивного, інтеграційного, диверсифікації їх застосування. Конкурентні стратегії промислових підприємств та товарних ринках.

Формування та впровадження стратегії промислових підприємств. Моделі прийняття стратегічних рішень. Континуум маркетингових стратегій промислових підприємств.

Тема 7. Планування маркетингової діяльності

промислових підприємств.

Формування задач і цілей діяльності промислового підприємства. Сутність, задачі і цілі управління маркетингом. Задачі планування маркетингу. Види планів маркетингу. Стратегічне планування маркетингу промислових підприємств. Етапи стратегічного планування. Планування поточної та операційної маркетингової діяльності промислових підприємств. Програми маркетингової діяльності. Визначення послідовності діяльності. Бізнес-план маркетингової діяльності. Перевірка плану маркетингу. Маркетингова діяльність і бюджет, його зміст і планування на промисловому підприємстві.

Тема 8. Товарна політика та управління асортиментом продукції.

Сутність товарної політики. Товарна політика як засіб конкурентної боротьби. Складові товарного комплексу. Основні складові, які передбачають зміни у товарному комплексі. Технічні дослідження й розвиток виробництва. Зміни в товарному комплексі конкурентів. Вплив змін у ринковому попиті на виробничі зв’язки. Фактори, які впливають на масштаби (широту) товарного комплексу. Оцінка сильних та слабких сторін підприємства. Послідовність виконання робіт з урахуванням можливостей підприємства. Управління розвитком нового продукту. Стадії процесу розвитку. Управління якістю промислової продукції. Конкурентоздатність промислових виробів та її визначення. Позиціювання товарів. Життєвий цикл товару та управління товарною політикою підприємства. Дослідження впливу концепції життєвого циклу продукції промислових підприємств на маркетингові стратегії та дії підприємства. Інноваційна товарна політика промислового підприємства. Комерціалізація продуктових інновацій. Управління асортиментом продукції. Вплив кон’юнктури ринку та конкуренції на планування асортименту промислової та споживчої продукції. Фактори, які зумовлюють асортимент продукції підприємства.

Тема 9. Маркетингова цінова політика.

Ціни та цінова політика підприємства. Цілі ціноутворення на промислову та споживчу продукцію. Фактори, які зумовлюють рівень ціни, їх вплив на цінову політику підприємства. Види цін, які застосовують згідно з міжнародною практикою, їх зміст. Торгові націнки та скидки.

Фактори, які зумовлюють стратегію ціноутворення. Цінова стратегія, її види та реалізація промисловими підприємствами. Методи встановлення та оптимізації цін, їх зміст та застосування.

Тема 10. Управління розподілом та збутом готової продукції.

Маркетингові стратегія і політика розподілу промислового підприємства. Дослідження ринку споживачів, номенклатури та обсягів їхніх покупок як передумова формування маркетингової політики розподілення підприємства. Формування каналів розподілу продукції підприємства. Управління каналами розподілу.

Управління збутовою діяльністю підприємства в системі маркетингу. Маркетингові збутові стратегії підприємства. Зміст роботи по збуту продукції та її вплив на фінансовий стан підприємства. Основні типи організаційної побудови служби збуту, задачі та функції служби збуту, її внутрішні та зовнішні взаємозв’язки. Основні показники комерційної діяльності служби збуту та методика їх встановлення. Облік і оцінка результатів комерційної діяльності служби збуту підприємства. Зміст роботи по плануванню збутової діяльності підприємства. Інформаційна база та методика планування загального обсягу постановок і реалізації продукції. Оперативний облік поставок готової продукції та його роль у виконанні договірних зобов’язань. Організація обліку реалізації готової продукції. Аналіз виконання плану збуту. Аналіз виконання планів поставок і реалізації продукції. Визначення фінансових витрат збуту підприємства.

Політика й задачі розподілу промислового підприємства. Прямі та непрямі канали розподілу. Залежні та незалежні посередники, їх характеристика. Фактори, які впливають на вибір каналу збуту. Вибір каналів розподілу. Персональний продаж. Сервісне обслуговування покупців продукції підприємства. Управління діяльністю в каналах збуту. Система товарного руху та оцінка її ефективності.

Збутові запаси готової продукції промислових підприємств, їх призначення і структура. Фактори впливу та формування збутових запасів готової продукції промислових підприємств. Нормування запасів готової продукції підприємства. Управління станом і рухом запасів готової продукції промислових підприємств.

Тема 11. Управління маркетинговими комунікаціями

промислового підприємства.

Комунікаційна політика, її види та значення у маркетинговій діяльності підприємства. Інструменти маркетингової комунікаційної діяльності. Основні проблеми промислової реклами, її об’єкти та мета: пошук нових покупців-споживачів. Програма сприяння продажу. Зменшення затрат по продажу товарів. Основні фактори, які впливають на зміни в товарному комплексі. Планування рекламної діяльності. Рекламна стратегія. Витрати на рекламу. Інші методи просування товару. Промислові виставки: мета демонстрації. Планування й діяльність виставок. Графік проведення торгових виставок (демонстрацій). Демонстрація зразків промислових товарів. Реклама: технічне забезпечення. Суспільне визначення реклами. Суспільне визначення товару (фірми). Планування програми суспільного визначення. Розробка програми. Засоби масової інформації. Кореспонденція: пряма розсилка поштою. Рекламування новинок. Прийом (зустріч) покупців. Стимулювання збуту промислової продукції. Товарні марки. Бренд промислового підприємства.

Тема 12. Управління маркетингом інноваційної діяльності

промислових підприємств.

Характеристика та принципи класифікації інновацій.

Інноваційні процеси як об’єкт маркетингу. Ефективність інноваційної діяльності на підприємстві. Маркетингове забезпечення інноваційної діяльності на підприємстві. Розробка маркетингових інноваційних стратегій на підприємстві та обґрунтування інноваційних проектів. Моделювання інноваційного процесу. Формування стратегій комерціалізації інновацій та їх реалізація. Тенденції розвитку інноваційного процесу.

Контроль та маркетинговий аналіз управління інноваційною діяльністю промислового підприємства.

Тема 13. Маркетингова зовнішньоекономічна діяльність

промислових підприємств.

Ціль і задачі зовнішньоекономічної діяльності промислових підприємств. Глобалізація економічних відносин і завдання міжнародного маркетингу.

Форми та вибір організації зовнішньоекономічної діяльності промислового підприємства.

Маркетингові засади зовнішньоекономічної діяльності як основа формування конкурентних переваг. Маркетинг у формуванні експертного потенціалу підприємств. Імпорт продукції – джерело задоволення потреб підприємства.

Маркетингові стратегії зовнішньоекономічної діяльності промислових підприємств.

Організація, планування і управління зовнішньоекономічною маркетинговою діяльністю підприємств.

Система показників ефективності заходів маркетингу зовнішньоекономічної діяльності підприємств. Зміст і система оцінки ефективності експертної діяльності підприємства.

Тема 14. Інтернет-маркетинг у діяльності

промислових підприємств.

Роль та особливості інтернет-маркетингу. Маркетингова інформація в інтернет. Маркетингові дослідження у віртуальній економіці. Класифікація аудиторії інтернет. Маркетинговий аналіз веб-сайтів.

Стратегічні рішення промислових підприємств в інтернет-маркетингу. Принципи та методи стратегічного планування.

Товарна політика в інтернет. Цінова політика в інтернет. Реклама в інтернет. Прямий маркетинг.

Позиціювання веб-сервера підприємства.

Тема 15. Контроль, оцінка та аналіз ефективності

маркетингової діяльності промислових підприємств.

Сутність контролю та оцінки маркетингової діяльності. Стратегічний і тактичний типи маркетингового контролю, їх зміст. Алгоритм маркетингового контролю, оцінювання і коригування діяльності на підприємстві. Об’єкти контролю маркетингової діяльності промислових підприємств.

Сутність і зміст аналізу маркетингової діяльності підприємства.

Стратегічний аналіз маркетингової діяльності, об’єкти і сутність його проведення.

Тактичний аналіз маркетингової діяльності, об’єкти і сутність його проведення.

Методологічні підходи до проблеми підвищення ефективності маркетингової діяльності промислових підприємств. Основні показники оцінки ефективності маркетингової діяльності.

Система і методи оцінки ефективності маркетингової діяльності на промисловому підприємстві.


ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ТА ПРАКТИЧНИХ ЗНЯТЬ

Плани семінарських та практичних занять для студентів напряму підготовки 6507 денної форми навчання

Тема 1. Маркетинг в системі управління промисловим підприємством

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять теми (сутність і особливості промислових підприємств, місце маркетингу в системі управління промисловим підприємством, концепції і тенденції розвитку маркетингу промислових підприємств).

2. Завдання: засвоїти впровадження маркетингової концепції управління підприємством, розглянути особливості її впровадження в українській економіці.

Мета заняття – сформувати наступні компетентності і вміння:

- засвоїти зміст і ефективність реалізації маркетингової концепції управління промисловим підприємством;

- критично мислити і генерувати практичні ідеї та вирішувати важливі проблеми на інноваційній основі.

Інформаційне забезпечення – перелік понять по темі [42, с.4-21; 4, с.10-50].

Тема 2. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять теми (етапи формування служби маркетингу, зміст роботи на кожному етапі, зміст положення про службу маркетингу та посадових інструкцій працівників, ознаки побудови організаційної системи маркетингової діяльності, економічна ефективність її функціонування).

2. Завдання: розробити положення про службу маркетингу промислового підприємства та посадові інструкції для працівників служби маркетингу.

Мета заняття – сформувати наступні компетентності і вміння:

- вміти виконувати роботи на кожному етапі формування служби маркетингу на промисловому підприємстві, працювати із законодавчими і нормативними документами в сфері управління персоналом служби маркетингу;

- отримати навики управління інформацією (вміння знаходити та аналізувати інформацію з різних джерел);

- навчитися працювати в команді.

Інформаційне забезпечення – перелік понять по темі [42, с.12-18].

Тема 3. РИНКИ ПРОМИСЛОВОЇ ТА СПОЖИВЧОЇ ПРОДУКЦІЇ: ОСОБЛИВОСТІ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять теми (ринок, ринкові відносини, класифікація ринків, маркетинг засобів виробництва, маркетинг товарів народного споживання).

2. Визначити і сформувати зміст, проблеми і особливості маркетингової діяльності на промислових і споживчих ринках.

Мета заняття – сформувати наступні компетентності та вміння:

- уміти знаходити та аналізувати інформацію із різних джерел;

- здатність до аналізу і синтезу.

Інформаційне забезпечення – перелік понять по темі [42, с.48-58; 61, с. 5-95].

Тема 4. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ЗМІСТ МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ПІДПРИЄМСТВА

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять теми (структура і зміст маркетингових досліджень, конкуренція, кон’юнктура, місткість ринку, сегментування, поведінка споживачів на ринках засобів виробництва та споживчих товарів).

2. Завдання: навести методики та розробити розрахунки рівня конкуренції, еластичності попиту, місткості ринку.

Мета заняття – сформувати наступні компетентності і вміння:

- здатність працювати самостійно;

- навички управління інформацією.

Інформаційне забезпечення – перелік понять по темі [9, с.10-100; 57, с.11-150].

Тема 5. Маркетинг В ПРОЦЕСІ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять теми (матеріально-технічне забезпечення, план МТЗ, ліміт, попит, джерела покриття попиту, методи розрахунку потреб в сировині і матеріалах).

2. Розв’язання завдань із планування матеріально-технічного забезпечення роботи підприємств.

Мета заняття – сформувати наступні компетентності і вміння:

- вміти проводити маркетингові дослідження постачальників підприємства;

- уміння розраховувати потребу підприємства в сировині і матеріалах за напрямами їх використання;

- розробляти плани матеріально-технічного забезпечення промислових підприємств;

розв’язувати проблеми і приймати рішення.

Інформаційне забезпечення – перелік понять по темі [42, с.153-167].

Тема 6. мАРКЕТИНГОВІ СТРАТЕГІЇ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять теми (маркетингові стратегії, континуум стратегій маркетингу, стратегії росту підприємства інтенсивного, інтеграційного, диверсифікації, маркетингові конкурентні стратегії промислових підприємств та ефективність їх застосування).

2. Проаналізувати ефективність застосування конкурентних стратегій підприємства. Оцінити рівень конкурентної боротьби та обґрунтувати доцільність застосування конкурентної стратегії.

Мета заняття – сформувати наступні компетентності і вміння:

- здатність до аналізу та синтезу;

- розв’язування проблем і прийняття рішень.

Інформаційне забезпечення – перелік понять по темі [42, с.22-47; 31, с.12-32].

Тема 7. ПЛАНУВАННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять теми (план маркетингу, види планів, особливості та розробка планів маркетингу галузевих, корпоративних, окремих бізнес-одиниць).

2. Розробити план маркетингу підприємства.

Мета заняття – сформувати наступні компетентності і вміння:

- здатність до організації і планування;

- здатність до аналізу та синтезу;

- критично мислити і генерувати креативні ідеї та вирішувати важливі проблеми на інноваційній основі.

Інформаційне забезпечення – перелік понять по темі [42, с.59-69; 41, с.44-54].

Тема 8. ТОВАРНА ПОЛІТИКА ТА УПРАВЛІННЯ АСОРТИМЕНТОМ ПРОДУКЦІЇ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять теми (товар, продукція, управління розвитком нового продукту, управління асортиментом продукції, маркетингова інноваційна товарна політика).

2. Розв’язання завдань.

Мета заняття – сформувати наступні компетентності і вміння:

- здатність до аналізу та синтезу;

- здатність до організації та планування;

- критично мислити і генерувати практичні ідеї та вирішувати важливі проблеми на інноваційній основі.

Інформаційне забезпечення – перелік понять по темі [42, с.168-206].

Тема 9. МАРКЕТИНГОВА ЦІНОВА ПОЛІТИКА

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять теми (ціна, цінова політика, цінові стратегії, види цін, методи ціноутворення).

2. Розв’язання завдань.

Мета заняття – сформувати наступні компетентності і вміння:

- здатність до аналізу і синтезу;

- здатність до організації і планування;

- розв’язання проблем і прийняття рішень.

Інформаційне забезпечення – перелік понять по темі [42, с.67-80].

Тема 10. УПРАВЛІННЯ РОЗПОДІЛОМ І ЗБУТОМ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять теми (розподіл, канал розподілу, збут готової продукції, план збуту, збутові запаси,управління збутовими запасами готової продукції, ефективність збутової діяльності).

2. Розробити план збуту.

Мета заняття – сформувати наступні компетентності і вміння:

- засвоїти зміст і ефективність управління процесами розподілу і збуту готової продукції;

- здатність до організації та планування.

Інформаційне забезпечення – перелік понять по темі [44, с.25-56; 42, с.207-237].

Тема 11. УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОВИМИ КОМУНІКАЦІЯМИ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять теми (маркетингові комунікації, інструменти маркетингово ї комунікаційної діяльності, модель процесу промислової комунікації, планування та управління комунікаційною діяльністю промислових підприємств).

Розробити модель процесу промислової комунікації підприємства.

Мета заняття – сформувати наступні компетентності і вміння:

- навики управління інформацією;

- здатність застосовувати знання на практиці;

- здатність пристосовуватись до нових ситуацій;

- планування і управління проектами.

Інформаційне забезпечення – перелік понять по темі [42, с.274-296].

Тема 12. УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОМ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять теми (інноваційна діяльність, форми та фази інноваційного процесу, життєвий цикл інновацій, комерціалізація інновацій).

2. Відпрацювання виконання конкретних ситуацій за кейсом «Маркетинг інноваційних технологій».

Мета заняття – сформувати наступні компетентності і вміння:

- здатність до аналізу і синтезу;

- навики управління інформацією;

- взаємодія (робота в команді);

- планування і управління проектами.

Інформаційне забезпечення – перелік понять по темі [62, с.122-145].

Тема 13. МАРКЕТИНГОВА ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять теми (експорт продукції, імпорт продукції, глобалізація економічних процесів, глобальний маркетинг, ефективність маркетингової зовнішньоекономічної діяльності).

2. розв’язання ситуаційних завдань з експорту та імпорту продукції.

Мета заняття – формулювати компетентності і вміння:

- розв’язання проблем;

- прийняття рішень;

- здатність працювати в міжнародному середовищі [63, с.210-232].

Тема 14. інтернет-маркетинг в діяльності промислових підприємств

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять теми (інтернет-маркетинг, веб-сторінка, маркетингові стратегії в інтернеті,маркетингова товарна і цінова політика в інтернеті).

2. Створення і позиціонування веб-сервера промислового підприємства.

Мета заняття – сформувати компетентності і вміння:

- навики управління інформацією;

- взаємодія (робота в команді);

- розв’язання проблем.

Інформаційне забезпечення – перелік понять по темі [64, с.62-92].

Тема 15. КОНТРОЛЬ ТА АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять теми (облік, контроль, оцінка, аналіз маркетингової діяльності підприємства, ефективність стратегічної маркетингової діяльності, ефективність поточної маркетингової діяльності).

2. Виконання конкретних завдань ділової гри «Ефективна структура управління маркетингом на підприємстві, створення, оцінка».

Мета заняття – сформувати наступні компетентності і вміння:

- здатність до аналізу і синтезу;

- здатність працювати в міждисциплінарній команді;

- дослідницькі навики і уміння;

- планування і управління проектами.

Інформаційне забезпечення – перелік понять по темі [42, с.287-296; 65, с.5-25].

5.2. Плани семінарських та практичних занять

для студентів напряму підготовки 6507 заочної форми навчання

Тема 1. МАРКЕТИНГ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПРОМИСЛОВИМ ПІДПРИЄМСТВОМ. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ.РИНКИ ПРОМИСЛОВОЇ ТА СПОЖИВЧОЇ ПРОДУКЦІЇ: ОСОБЛИВОСТІ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ЗМІСТ МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ (ЗАНЯТТЯ ПРОВОДЯТЬСЯ ПО ТЕМАХ НАУКИ: №1, №2, №3, №4)

Маркетинг в системі управління промисловим підприємством. Організація та інформаційне забезпечення маркетингової діяльності промислових підприємств. Ринки промислової та споживчої продукції: особливості маркетингової діяльності. Організація та зміст маркетингових досліджень на промислових підприємствах. (Заняття проводяться по тамах науки: №1, №2, №3, №4).

Завдання – сформувати вміння:

- засвоїти зміст і ефективність реалізації маркетингової концепції управління промисловим підприємством;

- вміти виконувати роботи на кожному етапі формування служби маркетингу на промисловому підприємстві, працювати із законодавчими і нормативними документами в сфері управління персоналом служби маркетингу;

- здатність до аналізу і синтезу;

- навички управління інформацією;

- критично мислити і генерувати практичні ідеї та вирішувати важливі проблеми на інноваційній основі.

План семінарського заняття

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять теми.

2. Розробити положення про службу маркетингу промислового підприємства.

3. Визначити особливості маркетингової діяльності н промислових і споживчих ринках.

4. Зробити розрахунки рівня конкуренції, еластичності попиту, місткості ринку.

Інформаційне забезпечення

1. Перелік основних термінів і понять по темах, складений у логічному порядку.

2. Умовні організаційні структури служби маркетингу за окремими ознаками та положення про службу маркетингу підприємства.

Тема 2. МАРКЕТИНГОВІ СТРАТЕГІЇ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ. ПЛАНУВАННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВІ. ТОВАРНА ПОЛІТИКА ТА УПРАВЛІННЯ АСОРТИМЕНТОМ ПРОДУКЦІЇ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ. УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОМ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ (ЗАНЯТТЯ ПРОВОДИТЬСЯ ПО ПИТАННЯХ ТЕМИ НАУКИ: №6, №7, №8, №12)

Маркетингові стратегії промислових підприємств. Планування маркетингової діяльності на підприємстві. Товарна політика та управління асортиментом продукції промислових підприємств. Управління маркетингом інноваційної діяльності промислових підприємств. (заняття проводиться по питаннях теми науки: №6, №7, №8, №12).

Заняття – сформувати вміння:

- здатність до аналізу і синтезу;

- розв’язання проблем і прийняття рішень;

- взаємодія;

- планування і управління проектами.

План семінарського заняття

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять.

2. Розробити структуру плану маркетингу підприємства.

Інформаційне забезпечення

1. Перелік основних термінів і понять по темах, складений у логічному порядку.

2. Завдання для кожної групи щодо виконання робіт на кожному етапі створення організаційної структури служби маркетингу промислового підприємства.

Тема 3. МАРКЕТИНГОВА ЗОВНІШНЬО-ЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ. ІНТЕРНЕТ-МАРКЕТИНГ В ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ. КОНТРОЛЬ ТА АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ (ЗАНЯТТЯ ПРОВОДЯТЬСЯ ПО ТЕМАХ НАУКИ: №13, №14, №15)

Маркетингова зовнішньо-економічна діяльність промислових підприємств. Інтернет-маркетинг в діяльності промислових підприємств. Контроль та аналіз ефективності маркетингової діяльності промислових підприємств. (Заняття проводяться по темах науки: №13, №14, №15).

Завдання – сформувати вміння:

- розв’язання проблем;

- взаємодія (робота в команді);

- планування і управління проектами.

План семінарського заняття

1. Провести усне опитування та з’ясувати рівень засвоєння студентами термінів і понять.

2. Розв’язання ситуаційних завдань з експорту та імпорту продукції.

Інформаційне забезпечення

1. Перелік основних термінів і понять по темах, складений у логічному порядку.

2. Виконання конкретних завдань ділової гри «Ефективна структура управління маркетингом на підприємстві».


КАРТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТА

з науки (дисципліни) Маркетинг промислових підприємств

для студентів напряму підготовки 6507 «Маркетинг»

галузі знань (спеціальності) Економіка і підприємництво

Денна форма навчання

№семінарського (практичного, лаборатор- ного) заняття Форма самостійної роботи студента Види семінарських (практичних, лабораторних) занять Максимальна кількість балів
За систематичність і активність роботи на семінарських (практичних, лабораторних) заняттях
Змістовий модуль №1
  Попередня підготовка з визначених питань Розгляд ситуаційних завдань з урахуванням зарубіжного досвіду  
  Аналіз конкретної виробничої ситуації та підготовка аналітичної записки Розгляд ситуаційних завдань  
  Завчасна підготовка за визначеними темами Робота в малих творчих групах  
4-5 Відпрацювання виконання конкретних операцій Експертне оцінювання якості маркетингових досліджень  
  Опрацювання проблемних ситуацій Експертне оцінювання змісту планів матеріально-технічного забезпечення  
  Підготовка конкретних пропозицій щодо розв’язання поставленої проблеми Розгляд ситуаційних завдань  
8-9 Опрацювання теоретичних основ прослуханого лекційного матеріалу Розгляд ситуаційних завдань  
  Підготовка доповідей Дискусія «Формування портфелю замовлень та товарного асортименту виробництва»  
  Підготовка навчального проекту – аналіз проблеми, розроблення концепцій проекту, визначення стандартів діяльності Робота в малих творчих групах  
  Підготовка, моделювання діяльності певної організації, підприємства в рамках ігрового етапу Розгляд окремих дискусійних питань з управління каналами розподілу  
  Опрацювання теоретичних основ прослуханого лекційного матеріалу Круглий стіл «Маркетинг інноваційних технологій»  
  Відпрацювання виконання конкретних операцій Створення і позиціонування веб-сервера підприємства  
  Опрацювання теоретичних основ прослуханого лекційного матеріалу Ділова гра «Ефективна структура управління маркетингом на підприємстві, створення, оцінка»  
Усього балів за роботу на семінарських (практичних, лабораторних) заняттях  
За виконання модульних (контрольних) завдань
Модуль №1 Виконання індивідуальних завдань з використанням інформаційних технологій  
Усього балів за модульний контроль  
За виконання індивідуальних завдань
Види індивідуальних завдань
1. Аналітичний (критичний) огляд наукових публікацій за заданою тематикою  
2. Написання реферату (есе)  
3. Аналітичний звіт власних наукових досліджень за відповідною тематикою  
4. Пошук, підбір та огляд джерел за заданою тематикою  
5. Підготовка презентації за заданою тематикою  
6. Виконання завдань в рамках дослідницьких проектів кафедри (факультету)  
7. Переклад літературних джерел іншомовного походження за заданою проблематикою  
Усього балів за виконання індивідуальних завдань  
Разом балів за СРС  

КАРТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТА

з науки (дисципліни) Маркетинг промислових підприємств

для студентів напряму підготовки 6507 «Маркетинг»

галузі знань (спеціальності) Економіка і підприємництво

Заочна форма навчання

№семінарського (практичного, лаборатор- ного) заняття Форма самостійної роботи студента Види семінарських (практичних, лабораторних) занять Максимальна кількість балів
За систематичність і активність роботи на семінарських (практичних, лабораторних) заняттях
Змістовий модуль №1
  Попередня підготовка з визначених питань Розгляд ситуаційних завдань з урахуванням зарубіжного досвіду  
Аналіз та відпрацювання конкретної виробничої ситуації та підготовка аналітичної записки Розгляд ситуаційних завдань
  Опрацювання проблемних ситуацій Експертне оцінювання змісту планів матеріально-технічного забезпечення  
Підготовка конкретних пропозицій щодо розв’язання поставленої проблеми Розгляд ситуаційних завдань
  Опрацювання теоретичних основ прослуханого лекційного матеріалу Круглий стіл «Маркетинг інноваційних технологій»  
Відпрацювання виконання конкретних операцій Створення і позиціонування веб-сервера підприємства
Опрацювання теоретичних основ прослуханого лекційного матеріалу Ділова гра «Ефективна структура управління маркетингом на підприємстві, створення, оцінка»
Усього балів за роботу на семінарських (практичних, лабораторних) заняттях  
 
За виконання індивідуальних завдань
Види індивідуальних завдань
1. Аналітичний (критичний) огляд наукових публікацій за заданою тематикою  
2. Написання реферату (есе)  
3. Аналітичний звіт власних наукових досліджень за відповідною тематикою  
4. Пошук, підбір та огляд джерел за заданою тематикою  
5. Підготовка презентації за заданою тематикою  
Усього балів за виконання індивідуальних завдань  
Разом балів за СРС  

СИСТЕМА ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ

Організація поточного контролю знань студентів

денної, вечірньої та заочної форм навчання

з науки «Маркетинг промислового підприємства»

Організація поточного та підсумкового контролю знань студентів, а також порядок оцінювання їх знань з науки «Маркетинг промислового підприємства» розроблено у відповідності із Ухвалою Вченої ради університету від 28.05.2009р. (протокол №9) та розпорядженням від 30.03.2010 р.

Метою поточного контролю є перевірка у студентів рівня набутих на лекціях, практичних заняттях та шляхом самостійного вивчення програмного матеріалу фахових знань та умінь. Поточний контроль здійснюється персоніфікованим оцінюванням роботи кожного студента керівником та асистентом курсу. Структура поточного контролю враховує особливості денної, вечірньої та заочної форм навчання.

Максимально можлива оцінка за знання програмного матеріалу нормативної дисципліни дорівнює 100 балів. За поточну успішність студент може отримати максимум 50 балів. Максимальна кількість балів за екзамен – 60. При цьому підсумкова оцінка не може перевищувати 100 балів.

Об’єкти поточного контролю знань студентів з науки «Маркетинг промислового підприємства» поділяються на обов’язкові та вибіркові, в основу яких покладено роботу студентів, як всієї групи так і у малих групах. Групова робота студентів також може оцінюватися окремо у відповідності із поданими нижче критеріями оцінювання.

До обов’язкових належать завдання, які студенти повинні виконати обов’язково під час опанування даної науки. До вибіркових належать завдання, побудовані на базі використання програмного продукту, який виноситься на самостійне опанування студентами.

У поточному контролі знань студентів з науки «Маркетинг промислового підприємства» оцінюванню підлягають наступні обов’язкові елементи:

1. Системність і активність роботи на практичних та семінарських заняттях (у т.ч. і робота в малих групах).

2. Виконання модульних завдань.

Оцінка системності і активності роботи на практичних та семінарських заняттях передбачає контроль:

- рівня знань, продемонстрованого студентами у їх виступах чи відповідях на практичних та семінарських заняттях;

- результатів виконання і захисту контрольних та практичних робіт чи інших завдань;

- участі у розв’язанні практичних ситуацій, ділових іграх, тренінгах, а також у інших формах роботи студентів у малих групах.

З науки «Маркетинг промислового підприємства» передбачено максимальну оцінку на рівні 4 балів за одне практичне чи семінарське заняття. Максимальна кількість балів при оцінюванні даного обов’язкового елемента роботи студентів дорівнює 30 балам. Вона вираховується на останньому практичному чи семінарському занятті в семестрі як сума набраних кожним студентом за семестр балів.

Для студентів заочної форми навчання кількість балів за поточну успішність складає 20 балів. Ця сума балів складається із наступних елементів: аналітична оцінка ефективності управління асортиментом промислового підприємства (10 балів) та складання модульного контролю (10 балів).

Оцінка ефективності управління маркетинговою діяльністю конкретного підприємства повинна містити необхідну маркетингову аналітику, зібрану студентами у вигляді первинної чи вторинної інформації по досліджуваному підприємству, яка характеризує стан основних параметрів його мікро- та макросередовища. Вона готується та оформлюється у письмовому вигляді протягом семестру і подається на кафедру до початку сесії.

З науки «Маркетинг промислового підприємства» для студентів заочної форми навчання також передбачається проведення одного модульного контролю, який охоплює зміст усього курсу і проводиться під час практичних занять безпосередньо перед складанням іспиту.

Оцінювання виконання модульних завдань. З науки «Маркетинг промислового підприємства» для студентів усіх форм навчання передбачено проведення одного модульного контролю, який охоплює зміст усього курсу і максимально оцінюється у 10 балів.

З цією метою в межах програмного матеріалу науки формуються тестові запитання, що об’єднуються в окремі варіанти. Такі завдання формуються із загального переліку питань робочої навчальної програми дисципліни і передбачають наявність одного правильного варіанта відповіді. Приклади підсумкових тестів з науки, представленій у базовому підручнику: В.П. Пилипчук, О.ф. Оснач, Л.П. Коваленко. Промисловий маркетинг: Підручник – К.:/Центр учбової літератури, 2011.- 358 с.

Модульний контроль проводиться у письмовій формі після опанування студентами основних змістовних частин науки наприкінці семестру. Кількість питань та конкретні терміни його проведення встановлюються викладачем, який проводить практичні заняття, і заздалегідь доводяться до студентів.

Вибіркова частина поточного контролю роботи студентів денної форми навчання складається із задач, розроблених на основі використання ЕОМ. Його опанування відноситься до складової самостійної роботи студентів протягом усього семестру. Максимальна кількість балів за даний вибірковий елемент складає 5 балів.

Порядок і терміни складання відповідних завдань студентами викладачеві розробляються окремо, але до останнього практичного чи семінарського заняття в семестрі.

У разі невиконання завдань поточного контролю з об’єктивних причин студент має право, за дозволом декана, скласти їх до останнього практичного заняття у семестрі. Порядок складання визначає керівник курсу чи викладач, який веде практичні заняття.

Результати поточного контролю заносяться викладачем дисципліни до заліково-екзаменаційної відомості на останньому практичному занятті в семестрі.

Порядок поточного оцінювання знань студентів

заочної форми навчання

Організація поточного контролю з науки «Маркетинг промислового підприємства» складається з:

- виконання модульних завдань в процесі практичних занять (0-10 балів);

- визначення ефективності маркетингової діяльності(0-10 балів);

Модулі формуються на основі тем навчальної програми дисципліни. Варіанти тем рефератів визначаються за порядковим номером студента у списку академічної групи.

Теми рефератів

1. Сутність і задачі маркетингу промислових підприємств

2. Роль маркетингу підприємствв ринковій економіці

3. Маркетинг в комерційній діяльності промислового підприємства

4. Зовнішнє середовище маркетингової діяльності підприємства

5. Внутрішнє середовище маркетингової діяльності підприємства

6. Аналітико-оцінювальні задачі маркетингової діяльності

7. Маркетингові задачі розробки стратегій

8. Виконавчі задачі маркетингової діяльності

9. Концепції промислового маркетингу

10. Маркетинг – інструмент досягнення цілей підприємства

11. Спрямованість стратегії розвитку виробництва

12. Стратегія інтенсивного розвитку виробництва

13. Стратегія інтеграційного розвитку виробництва

14. Стратегія диверсифікаційного розвитку виробництва

15. Комплексне маркетингове дослідження безпосередньо товарів

16. Комплексне маркетингове дослідження споживачів

17. Комплексне маркетингове дослідження конкурентів

18. Конкурентоспроможність підприємства та її маркетингова оцінка

19. Впровадження концепції маркетингу в діяльність промислових підприємств України

20. Ринок та ринкові відносини

21. Інфраструктура служби продажу/збуту промислового підприємства

22. Основні проблеми промислової реклами: її мета і об’єкти

23. Рекламна стратегія. Витрати на рекламу

24. Планування програми ринкового визнання товару підприємства

25. Стимулювання збуту промислової продукції

26. Бренд та брендинг в комунікаційній діяльності підприємства

27. Організація управління маркетингом на промисловому підприємстві

28. Організаційна побудова служби маркетингу: типова структура

29. Основні ознаки побудови служби маркетингу та їх застосування

30. Управління маркетингом промислового підприємства

31. Контроль та аналіз маркетингової діяльності промислового підприємства

32. Ефективність маркетингової діяльності підприємства

33. Маркетинг-аудит: цілі та основні проблеми

34. Маркетингова концепція комерційної діяльності із збуту/продажу підприємства

35. Маркетингова концепція комерційної діяльності із закупівлі

36. Організація управління збутом/продажем промислового підприємства

37. Управління збутовими законами підприємства

38. Алгоритм планування збуту

39. Збутові стратегії підприємства і маркетингова діяльність

40. Сутність, зміст та особливості маркетингової концепції управління підприємством

41. Маркетингової концепція управління підприємством в сучасних умовах

42. Формування служби маркетингу підприємства

43. Інформаційне забезпечення діяльності служби маркетингу підприємства

44. Маркетингова інноваційна діяльність підприємства

45. Маркетинг нових технологій

46. Маркетинг в міжнародній діяльності підприємства

Вказівки до виконання рефератів.

Реферат повинен мати наступну структуру:

· Титульний лист (1с.);

· План (1 с.);

· Вступ (1- 2 с.);

· Теоретична частина (2-3 с.);

· Практична частина (4-5 с.);

· Висновки (1 с.);

· Список використаної літератури (5-15 найменувань);

· Додатки (таблиці, схеми, розрахунки тощо).

Реферат доцільно виконувати на прикладах діяльності фірм та підприємств. Для розв’язання самостійно обраного студентом завдання рекомендується користуватись нормативною документацією (базою даних) відповідних служб підприємства, спеціалізованими виданнями, Internet-ресурсами та іншими джерелами інформації. У вступі і теоретичній частині рекомендується навести ключові слова і розкрити їх зміст, актуальність теми. У практичній частині слід детально проаналізувати зібрані дані і зв’язати їх із теоретичною.

Загальний обсяг одного реферату становить 10-14 сторінок машинописного тексту на папері формату А4; його оформлення повинно відповідати діючим вимогам.

Загальна оцінка результатів поточного контролю оцінювання студентів заочної форми навчання становить 0 – 20 балів.

Порядок підсумкового оцінювання знань студентів

Підсумкове оцінювання знань студентів з дисципліни «Маркетинг промислового підприємства» здійснюється на основі результатів поточного і підсумкового контролю знань у формі іспиту. З дисципліни «Маркетинг промислового підприємства» передбачено складання державного іспиту (8 семестр). Об’єктом контролю знань студентів у формі державного іспиту є результати виконання письмових екзаменаційних завдань, які складено у відповідності до вимог програми щодо аудиторного і самостійного опрацювання матеріалів лекцій, основних і додаткових літературних джерел. На іспит виносяться вузлові питання курсу, що потребують творчої відповіді та уміння синтезувати набуті у циклі професійної підготовки знання для вирішення практичних завдань.

Екзаменаційний білет для студентів денної форми навчання містить 6 теоретичних завдань, кожне з яких оцінюється за шкалою 0, 6, 8, 10 балів залежно від рівня знань студентів:

Оцінка відповіді на питання Рівень знань студента
  відмінний
  добрий
  задовільний
  незадовільний

Максимальна кількість балів на іспиті для студентів денної форми навчання становить 60 балів, однак підсумкова оцінка не може перевищувати 100 балів.

Для студентів заочної форми навчання у екзаменаційному білеті міститься 10 питань, які оцінюються за аналогічною шкалою. Максимальна кількість балів на іспиті становить 100 балів, однак підсумкова оцінка не може перевищувати 100 балів.

Критерії оцінювання відповідей на екзаменаційні питання:

Оцінка «10 балів» ставиться за умови, що студент дав правильну і вичерпну відповідь на поставлене запитання, при цьому показав високі знання понятійного апарату, чинних нормативно-правових актів, спеціальної літератури, уміння аргументувати своє ставлення до відповідних категорій, понять, залежностей, явищ тощо; доповнив свою відповідь прикладами з господарської практики чи статистичними даними.

Оцінка «8 балів» ставиться, якщо студент у достатньому обсязі виклав зміст теоретичних питань або правильно розв’язав поставлену задачу, показавши при цьому високі знання понятійного апарату дисципліни, але не спромігся переконливо аргументувати свою відповідь

Оцінка «6 балів» виставляється, якщо студент неповністю розкрив зміст поставленого питання, помилився у використанні понятійного апарату і нормативно-правових актів, показав недостатні знання літературних джерел, господарської практики, статистичної інформації або записав необхідні для розв’язання задачі формули, але допустив істотні технічні помилки.

Оцінка «0 балів» ставиться за умови, що студент дав неправильну або неповну відповідь на поставлене запитання в загальних виразах, показав незадовільні знання понятійного апарату, нормативно-правових актів, спеціальної літератури, господарської практики або взагалі нічого не відповів на поставлене запитання, ним одержана неправильна відповідь до задачі або не представлений її розв’язок.

Примітка. У разі використання заборонених джерел та підказок студент видаляється з аудиторії та одержує загальну нульову оцінку за результатами іспиту. При цьому підсумкова оцінка складатиметься із кількості балів, набраних ним під час проведення поточного контролю.

Загальна підсумкова оцінка з дисципліни складається із суми балів за результатами поточного контролю знань та за виконання завдань, що виносяться на іспит (за умови, що студент набрав при складанні іспиту не менше 30 балів). У тому разі, коли відповіді студента оцінені менше, ніж у 30 балів, він отримує загальну незадовільну оцінку за результатами іспиту та незадовільну загальну підсумкову оцінку. При цьому загальна підсумкова оцінка включає лише оцінку за поточну успішність.

До екзаменаційної відомості заносяться сумарні результати в балах поточного контролю та іспиту (загальна підсумкова оцінка). Переведення даних 100-бальної шкали оцінювання в 4-бальну та шкалу за системою ECTS здійснюється у такому порядку:





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 274 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.086 с)...