Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Святкова анімація у межах туристично-рекреаційного закладумає свої характерні риси



Одним із найскладніших завдань анімаційної команди і шеф-аніматора особисто є організація святковостей на базі туристичного закладу. Найрозповсюдженішими форми анімаційних свят є: свята казкових і міфологічних героїв (Свято Попелюшки, Свято Нептуна), свята природи (лісу, гір, моря, річки, квітки), народні свята (Купала, Масляна, Русалчин тиждень). Релігійні свята теж проводяться в туристичних закладах, але вони все ж носять розважальний характер (Миколая, Різдво, Пасха, Свято тіла Господня).

Дуже популярні в анімаційній практиці календарні свята, особливо Новий рік (у східних слов’ян), 1 травня (це свято пов’язано з природними, а не політичними процесами). Державні свята представлені в анімаційних програмах жіночим і чоловічим святами – 8 березня і Днем Захисника Вітчизни (23 лютого).

Наявність у програмі відпочинку того чи іншого свята залежить не стільки від календаря (хоча він повинен враховуватись), скільки від кваліфікації аніматорів.

Оскільки свято – це комплексний захід, його організація потребує серйозних творчих зусиль, наявності спеціальних знань і хоча б невеликого досвіду (його повинен мати шеф-аніматор).

Як приклад доцільно розглянути досвід роботи дитячого оздоровчого центру “Молода Гвардія”, що на Одещині.

Аніматори (педагоги-організатори) спланували роботу таким чином, щоб кожен день перебування дітей у цьому таборі був пов’язаний з якимось святом. Це означає, що протягом дня діти нібито розчиняються в атмосфері свята і у кожного з них у цій святковій грі є своя роль.

Перше свято знайомить дітей з табором, з педагогами, аніматорами. Його можна назвати Днем табору. У програмі свята: ігри, конкурси, танці, в яких беруть участь і діти, і аніматори. Завершує день конкурсна програма для вожатих “Вожаті бувають різні” і вечірнє вогнище, під час якого і діти, і аніматори показують свої творчі здібності.

Ще одне свято, запропоноване аніматорами “Молодої Гвардії”, – День спорту і туризму. Більша частина його заходів відбувається поза табором на лісовій або парковій галявині.

Першим видом програми свята є спортивна естафета, де команди змагаються в спритності, винахідливості і кмітливості.

Другий вид програми має назву “Мандрівка Котигорошка”. Ця “мандрівка” передбачає організацію по периметру ігрового майданчика “станцій” з різними видами завдань:

1. “Багаття” (розпалювання вогнища за короткий час);

2. “Доктор Айболіт” (надання першої медичної допомоги);

3. “Стрибуни” (стрибки в мішках);

4. “Полювання на мамонтів” (театралізовані “наздоганялки”);

5. “Знахар” (змагання народних цілющих засобів);

6. “Маятник” (переправа з дерева на дерево за допомогою “тарзанки”);

7. “Мишоловка” (повзання по вузькому коридору);

8. “Творча” (виконання пісень і танців на запропоновану тему).

Крім того, діти беруть участь в операції “Затишок” (облаштовують свої командні місця), у святковому обіді і вже у таборі – у вечорі печеної картоплі (пісні та ігри навколо вогнища, в якому потім буде пектися картопля).

У день відвідин табору батьками аніматори пропонують їм взяти участь у спортивному сімейному святі, під час якого діти з батьками змагаються в різноманітних рухливих іграх і конкурсах (“біг з перешкодами”, “сніданок з батькових рук”, “прання”, “на футболі” тощо).

До спортивних свят належать Олімпіади, а в умовах дитячого оздоровчого центру – Малі Олімпійські ігри.

Як і кожне солідне свято, Мала Олімпіада повинна мати урочисті церемонії відкриття і закриття. Вони відбуваються “за участю” Олімпійських богів на чолі з Зевсом (театралізація). Потім починається низка змагань з різних видів спорту. Одна зі спортивно-ігрових програм має назву “Весела Одіссея”. Хоч назви конкурсів у ній серйозні, завдання виявляються легкими і веселими. Так, станція “Велика атлетика” пропонує без допомоги рук підняти зі стільця пір’їну, на станції “Кидання” спортсмени повинні зробити і запустити якомога далі паперовий літачок.

Дуже подобаються дітям такі святкові акції як День природи, День варення (іменинника), День цирку, День фантазера, День навпаки, Свято квітів.

Аніматори “Молодої Гвардії” пропонують ввести до плану святкових заходів і свято Івана Купала. Проведення цього свята дозволить ознайомити дітей зі звичаями, ритуалами, обрядами українців і відчути себе причетними до культури народу. Звичайно, сценарій свята орієнтований на дитячу аудиторію.

Купальські свята влаштовуються і в багатьох рекреаційних закладах для дорослих. З попередніх розділів ми вже знаємо витоки і зміст цього свята. Але оскільки свято відбувається в межах закладу, це зобов’язує до виконання певних умов.

По-перше, Свято Купала передбачає наявність якогось водоймища: річки, ставка, озера, моря, басейну.

По-друге, на березі цього водоймища треба відвести місце під багаття. Це можна зробити і біля відкритого басейну, використавши великий лист заліза.

По-третє, для проведення свята необхідно підготувати спеціальний реквізит (дрова, траву, квіти, свічки тощо).

По-четверте, треба подбати про наявність костюмів, пошитих у народній традиції. У ці костюми одягнуться як аніматори, так і найактивніші рекреанти.

По-п’яте, передувати святу повинен постановчо-репетиційний період, під час якого аніматори і спеціально відібрані рекреанти, розподіливши ролі, прорепетирують кульмінаційні моменти свята. До них належать:

- ритуал відкриття свята;

- театралізація сюжетної лінії, де б чітко визначились світлі (наприклад, Мавка, Купало, Лісовик, сільська молодь) і темні (відьми, чорти, всіляка нечисть) сили, між якими протягом свята розігрувався б конфлікт;

- ритуал розведення багаття;

- водіння навколо нього хороводів;

- стрибання через багаття;

- плетіння вінків;

- пускання вінків на воду;

- розважально-ігровий блок;

- фінальне спалення солом’яної Марени.

Рівень розкутості свята залежить від віку і культури рекреантів.

Ще одне свято, що є невід’ємною складовою програми анімаційних заходів у рекреаційних закладах, – це Свято Нептуна, або в українській інтерпретації – Свято моря, свято Водяного тощо.

Свято Нептуна має три основні функції:

- виховну (екологічне виховання);

- розважальну;

- рекреаційну.

Виховна функція реалізується через задум сценариста і через процес його втілення в канву свята. Якщо сценарист будує конфлікт на екологічній тематиці (поява Нептуна на пляжі пов’язана з забрудненням моря), то учасники свята у процесі його підготовки і проведення переймаються ідеєю охорони оточуючого середовища.

Розважальна функція закладається в ідею свята за визначенням. Веселі конкурси, розіграші, сценки повинні викликати у глядачів непідробну радість.

Розважальний блок може складатися з театралізованих танців, що виконуються героями свята: піратами, чортенятами, моряками, циганками, восьминіжками, русалками. Важливою складовою розваг є ігри і конкурси. З метою урізноманітнення програми свята можна влаштувати Нептунівські ігри, що включатимуть до себе конкурси як на пляжі, так і на воді: перетягування каната, масові забіги до води й назад, ігри “сороканіжка”, “вершники”, “я знаю море”, командні змагання на кращий стрибок у воду (пірнання), конкурс “бочка” (пірнання з метою здійняти якомога більше бризок), заплави на надувних плавзасобах тощо.

Якщо мети свята буде досягнуто і всі присутні, учасники і глядачі, отримають задоволення від дійства, то реалізується і рекреаційна функція заходу. У процесі колективної творчості, розваг на лоні природи рекреаційні процеси в організмі прискорюються, що робить свято важливою складовою культурно-рекреаційної анімаційної діяльності у туризмі.

Контрольні питання

1. Дайте характеристику видам анімаційної діяльності.

2. Дайте характеристику формам анімаційної діяльності.

3. Визначте особливості ігрової та спортивної анімації.

4. Охарактеризуйте форми вербальної анімації.

5. Назвіть форми шоу-анімації.

6. Визначте особливості музично-пісенної анімації.

7. У чому полягає специфіка танцювальної анімації?

8. Охарактеризуйте свято як базовий компонент комплексної анімації.

9. Які види і форми анімаційної діяльності найперспективніші в Україні?





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1928 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...