Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Публічний виступ як важливий засіб комунікації переконання



Публічний виступ – це усне монологічне висловлювання з метою вплинути на аудиторію. У сфері ділового спілкування використовуються різні жанри промов: переконувальна, інформаційна, урочиста, привітальна.

Публічна промова – це монолог, з яким звертаються до великої аудиторії і який має офіційний або діловий характер.

Структура публічного виступу:

1. Вступ потрібний для встановлення зв’язку між темою, слухачами і тим, хто виступає. Від того, як починається виступ, багато залежить: вдалий початок створює атмосферу чекання, інтересу. Для цього використовують різні засоби: ретроспективний огляд теми, роз’яснення понять, обґрунтування актуальності теми, використання прислів’їв, анекдотів, цитат тощо.

2. Основна частина розкриває суть теми, вона повинна бути логічною, містити в собі достовірні факти, аргументи.

3. Висновок - підсумки виступу. Бажано, щоб він був природним і випливав із змісту промови. Пропонують використовувати такі варіанти висновку:

· викладати основну думку виступу у вигляді тез;

· робити підсумкові висновки зі своїх висловлювань;

· висловлювати своє ставлення до змісту промови;

· вказувати на невирішені проблеми;

· апелювати до слухачів (заклик до дій, побажання, застереження);

· навести “дотепне” висловлювання;

· посилаючись на регламент, подякувати за увагу і можливість висловити свої

Способи монологічного виступу:

· Читання тексту;

· Відтворення його по памяті;

· Вільна імпровізація.

Залежно від мети спілкування розрізняють: інформаційні, надихаючі, або переконуючі, розважальні та вітальні публічні виступи (монологи).

Інформаційна промова має на меті не лише спонукати до пізнання, але й дати певне уявлення про предмет. Вважають, що вона повинна відповідати таким умовам:

· у ній не повинно бути нічого дискусійного;

· вона повинна викликати інтерес;

· вона повинна задовольняти запити слухачів;

· повідомлення повинно бути актуальним.

Надихаюча, або переконуюча промова. Цей вид вербальної комунікації іноді називають агітаційним. Він дуже часто використовується працівниками паблік рилейшнз з різною метою: надихнути людей на якісь вчинки, переконати їх у доцільності певної поведінки, закликати до відповідних дій. Такі комунікації також повинні відповідати певним вимогам:

· містити в собі необхідні фактичні дані;

· викликати певні реакції;

· приводити до згоди;

· повинні примушувати слухача відчувати потребу здійснити те, про що просить оратор;

· мати емоційний характер.

Розважальна промова, як зазначають спеціалісти, не має іншої мети, крім розважання, її функція – підтримати інтерес – самоціль. Такий вид комунікації може застосовуватися під час банкетів, дружніх вечірок, під час перерви, для зняття психологічної напруги тощо.

Вітальні промови, як правило, недовгі і присвячені подіям або датам у житті людей та організацій. До них належать: ювілеї осіб або організацій, пам’ятні дати та визначні події, відкриття пам’ятників та меморіальних дощок, відкриття виставок, зустрічі делегацій, гостей, вручення нагород, презентації.





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 2356 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...