Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спілкування як інструмент професійної діяльності. Вербальні та невербальні засоби спілкування



Спілкування – це складний соціально-психологічний процес досягнення взаєморозуміння між людьми. Основними його інструментами є вербальні та невербальні засоби спілкування. Вербальне (від латинського «усний, словесний») засіб – це мова. З цим все більш-менш зрозуміло, але ж ми спілкуємося не тільки за допомогою голосу. Більшість наших «повідомлень» ми передаємо за допомогою невербального (немовного) способу спілкування. Невербальне спілкування – чи мова жестів – включає в себе нашу міміку, жести, зоровий контакт, пози тіла і навіть інтонації нашого голосу.

Невербальні повідомлення є невід’ємною частиною людського спілкування, упроводжуючи слова, вони вказують на наше поточне психічний і фізичний стан. Невербальні комунікації можуть виконувати п’ять функцій:

1. Повторення: вони можуть повторювати, підтверджувати усне повідомлення людини.

2. Протиріччя: вони можуть не збігатися з тим, що говорить людина, і навіть повністю суперечити сказаному. Наприклад, очі людини можуть видати його печаль, навіть якщо він намагається жартувати.

3. Заміна: вони можуть замінити собою усне послання. Наприклад, потиск плечима замінить слова «я не знаю».

4. Доповнення: вони можуть або доповнювати усне послання. Начальник, який поплескує підлеглого по плечу на додаток до похвали, тим самим збільшує вплив сполучення.

5. Акцентування: вони можуть підкреслити слова. Наприклад, можна грюкнути долонею по столу, підкреслюючи свою незгоду, вимовляючи різке «ні».

Елементи невербальної комунікації

· Погляд

· Вираз обличчя і міміка

· Жести і пози

· Дистанція між співрозмовниками

· Дотик

· Інтонації голосу





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 1063 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...