Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

МАРКЕТИНГ. Для студентів економічних спеціальностей



Методичні рекомендації до вивчення дисципліни

для студентів економічних спеціальностей

заочної форми навчання

Києв – 2012

Рекомендовано до видання методичною радою факультету ______________________ Національної академії статистики, обліку та аудиту, протокол № __ від __.__.____.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри економіки підприємств Національної академії статистики, обліку та аудиту, протокол № __, від __.__.____.

Укладач: Попов В.Ю., кандидат економічних наук, доцент

Рецензенти:

Відповідальний за випуск:

Маркетинг [текст]: методичні рекомендації до вивчення дисципліни для студентів економічних спеціальностей заочної форми навчання / [уклад.: Попов В.Ю.]; Національна академія статистики, обліку та аудиту. – Києв: НАСОА, 2012. – __ c.

Методичні рекомендації містять загальні положення; зміст теоретичної частини дисципліни; тематику теоретичної частини та завдання до розрахункової частини контрольної роботи; питання для самоконтролю; літературні джерела та порядок оформлення і перевірки контрольних робіт. Структура дисципліни відповідає вимогам п.2.2 „Маркетинг” ГСВО ____ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

Призначені для студентів економічних спеціальностей заочної форми навчання.


ЗМІСТ

1. Загальні положення.. 4

2. Зміст теоретичної частини дисципліни.. 6

Тема 1. Сутність і концепції розвитку маркетингу. 6

Тема 2. Маркетингове середовище фірми та інформаційне забезпечення маркетингової діяльності 6

Тема 3. Моделювання поведінки покупців на споживчому ринку. 7

Тема 4. Поведінка покупців на промисловому ринку. 7

Тема 5. Маркетингові стратегії сегментації та вибору цільового ринку. 8

Тема 6. Маркетингова товарна політика. 8

Тема 7. Життєвий цикл товару. Розробка нового товару. 9

Тема 8. Маркетингова цінова політика підприємства. 9

Тема 9. Розповсюдження товарів та послуг. 9

Тема 10. Маркетингова система комунікацій. 10

Тема 11. Реклама у системі просування товарів. 10

Тема 12. Стратегічне маркетингове планування. 11

Тема 13. Організація управління маркетингом на підприємстві. 11

Тема 14. Основи міжнародного маркетингу. 11

3. Теми для теоретичної частини роботи.. 13

4. Завдання для розрахункової частини роботи.. 18

Практична робота №1. 18

Практична робота №2. 19

5. Питання для самоконтролю... 22

6. Літературні джерела.. 27

7. Порядок Оформлення і перевірки контрольної роботи.. 31

Додаток. Оформлення контрольної роботи. 32


1. Загальні положення

Маркетинг як навчальна дисципліна має на меті теоретичну та практичну підготовку студентів у частині: комплексного аналізу та прогнозування ринку, розроблення стратегії маркетингової поведінки та інструментів її реалізації за напрямами – товарної, розподілу, комунікаційної та цінової політики, а також аналізу та контролю маркетингової діяльності.

У процесі вивчення курсу студент відпрацьовує навички вирішення практичних завдань з метою надбання вмінь творчого пошуку шляхів удосконалення маркетингової діяльності підприємств.

Результати оволодіння теоретичним матеріалом та виконання практичних завдань з маркетингу студент оформлює у вигляді контрольної роботи, виконання якої має продемонструвати знання наступного:

- місце маркетингу у структурі управління та функціонування підприємства;

- принципи і функції маркетингу, маркетингове середовище, основні фактори макро- та мікро-маркетингового середовища;

- цикл маркетингу;

- типи ринків і мотивація споживачів;

- елементи комплексу маркетингу;

- стратегії фірм та методи визначення цільового ринку, принципи сегментації і позиціонування.

Результати виконання практичних завдань з маркетингу мають продемонструвати вміння:

- аналізувати маркетингове середовище;

- проводити сегментацію ринків та позиціонування товару;

- здійснювати відбір цільових ринків та обґрунтовувати ринкову стратегію;

- розробляти комплекс маркетингу, а саме:

- товар, стратегії товарної політики;

- цінову політику підприємства;

- методи розподілу товару на ринку;

- комплекс маркетингових комунікацій товару (реклама, стимулювання збуту, особистий продаж, взаємини з громадськістю).

Контрольна робота виконується відповідно до наведених у даних методичних рекомендаціях варіантів, які містять теоретичну частину та дві практичні роботи.

Номери варіантів контрольної роботи визначається відповідно до наскрізного списку студентів який складається при отриманні роз’яснень та розв’язанні прикладів під час аудиторних занять. Вихідні дані до виконання роботи обираються за двома цифрами номеру варіанту (наприклад: варіант № 1 – цифри "0" і "1"; варіант № 79 – цифри "7" і "9").

У теоретичній частині з використанням категорій ринкової поведінки чітко й стисло розкривається економічна сутність відповідної тематики, основні положення, принципи, теоретичні підходи, причинно-наслідкові зв’язки. Теоретична частина роботи виконується за результатами самостійного опрацювання тематики (п. 3 даних рекомендацій) з використанням літературні джерела (п. 6 даних рекомендацій).

Завдання з практичних робіт містять моделі ринкової ситуації і передбачають послідовне дослідження наявної ситуації з наданням конкретних рекомендацій щодо її покращення. Практичні роботи виконуються відповідно до рекомендацій викладача і розкривають ступінь оволодіння студентом методики здійснення розрахунків, надання коментарів, пояснень, висновків та рекомендацій. Практична частина роботи виконується відповідно до варіантів завдань (п. 4 даних рекомендацій).


2. Зміст теоретичної частини дисципліни

Тема 1. Сутність і концепції розвитку маркетингу

Потреба ринкової економіки в маркетингу. Передумови виникнення маркетингу. Соціальні засади маркетингу – задоволення людських потреб. Поняття маркетингу, його суб'єктів та функцій. Основні поняття маркетингу: нестаток, потреба, попит, товар, обмін, ринок. Три ступеню задоволення потреб. Становлення централізованого обміну.

Функції, принципи та завдання маркетингу. Стратегічні та тактичні завдання маркетингу. Основні принципи маркетингу та їх еволюція в умовах розвитку ринкової економіки. Ринок продавця та покупця. Види маркетингу в залежності від стану попиту. Від’ємний, відсутній, прихований, падаючий, нерегулярний, повноцінний, надмірний та нераціональний попит. Зміст збутового та маркетингового підходу до управління фірмою.

Концепції розвитку маркетингу – концепція вдосконалення виробництва, вдосконалення товару, інтенсифікації збутових зусиль, власне маркетингу, соціально-етичного. Становлення освіченого маркетингу. Система засобів маркетингу. Складові marketing-mix – товар, ціна, місце збуту, засоби просування.

Впровадження системи маркетингу українськими підприємствами. Перешкоди по впровадженню маркетингу вітчизняними підприємствами. Специфічні риси маркетингу в Україні.

Тема 2. Маркетингове середовище фірми та інформаційне забезпечення маркетингової діяльності

Загальне розуміння навколишнього середовища маркетингу. Маркетингове мікросередовище підприємства та його елементи: безпосередньо фірма, маркетингові посередники, постачальники, споживачі, конкуренція, громадськість. Фактори мікро середовища та показники. Зовнішнє макросередовище та фактори, що його формують: економічні, демографічні, політико-законодавчі, соціально-культурні, науково-технічні, природні. Показники макросередовища.

Процес аналізу маркетингового середовища. Підходи до визначення потенційних релевантних змін. Методи прогнозування можливого впливу та наслідків змін маркетингового середовища: Делфі, екстраполяції, сценаріїв, перехресної матриці, моделювання. Проведення аналізу середовища методом SWOT- аналізу.

Сутність та структура маркетингової інформаційної системи. Складові аналітичної системи маркетингу. Роль маркетингових досліджень та джерела одержання даних. Процес маркетингового дослідження. Види інформації. Переваги та недоліки первинної та вторинної інформації. Методи маркетингових досліджень.

Тема 3. Моделювання поведінки покупців на споживчому ринку

Поняття споживчого ринку. Проста модель поведінки споживача та розгорнута. Модель поведінки споживача «сприйняття-реакція». "Чорна скринька споживача". Фактори, що впливають на поведінку споживача: психологічні, особистісні, соціокультурні, вплив комплексу маркетингу, ситуаційні. Етапи життєвого циклу та споживча поведінка родини.

Ієрархія потреб людини. Мотивація поведінки споживача з боку виробника. Складові процесу прийняття рішень про купівлю на споживчому ринку: усвідомлення проблеми, пошук інформації, оцінювання варіантів, рішення про купівлю, реакція на купівлю. Дії споживача після купівлі товару. Варіанти прийняття рішення про купівлю товару-новинки. Час сприйняття товару-новинки та категорії споживачів в залежності від сприйняття товару новинки.

Регулювання статусу споживача на українському ринку згідно з Законом України "Про внесення змін і доповнень до Закону УРСР "Про захист прав споживачів". Державний захист прав споживачів. Гарантований рівень споживання. Громадські організації споживачів, їх права та напрями діяльності.

Тема 4. Поведінка покупців на промисловому ринку

Поняття промислового маркетингу та його суб'єктів. Особливості ринку організацій-споживачів. Три типових ситуації здійснення закупівель для потреб промисловості. Фактори, які впливають на поведінку покупців товарів промислового призначення. Моделі поведінки покупців в промисловому середовищі. Чинники, які впливають на поведінку покупців на ринках промислових товарів.

Етапи прийняття рішень про купівлю товарів підприємством: усвідомлення проблеми, загальний опис потреби, оцінювання характеристик товару, пошук постачальників, запит пропозицій, вибір постачальника, розроблення процедури видачі замовлення, оцінювання роботи постачальника.

Дійові особи, які приймають участь в процесі купівлі на підприємстві. Ринок проміжних продавців – визначення, які рішення про закупівлі приймають проміжні споживачі, хто приймає участь. Ринок державних установ – визначення, які рішення приймають покупці від імені державних установ, хто приймає участь в прийнятті рішень про закупівлі.

Тема 5. Маркетингові стратегії сегментації та вибору цільового ринку

Значення сегментації як ефективного інструментарію маркетингової діяль­ності Сутність та етапи STP-маркетингу. Процес STP-маркетингу - сегментація ринку, вибір цільових ринків, позиціювання. Сегментування ринку. Кінцева мета сегментування цільового ринку. Переваги й недоліки ринкового сегментування.

Принципи та критерії сегментації ринків. Потенційні фактори сегментації ринку. Сегментування на основі факторів поведінки споживачів. Сегментація ринку організацій-споживачів Зміст закону Парето. Принципи ефективної сегментації. Критерії ефективної сегментації. Методи сегментування: метод побудови сітки сегментування; метод групувань; метод багатомірного статистичного аналізу.

Стратегії охоплення ринку. Фактори, що впливають на вибір стратегії охоплення ринку. Критерії вибору цільових сегментів. Заходи цільового маркетингу. Ринкове агрегування. Відмінність між сегментом і нішею. Оцінювання привабливості сегмента та оцінювання можливостей фірми конкурувати в цьому сегменті. Основні характеристики ідеального сегмента. Позиціонування товару в сегменті. Правила та стратегії позиціонування. Побудова карт позиціонування. Методи пере-позиціонування товарів.

Тема 6. Маркетингова товарна політика

Маркетингова товарна політика: сутність та структура. Поняття товару. Три рівні розуміння товару. Класифікація споживчих та промислових товарів. Послуга як особливий вид товару. Товарна одиниця, номенклатура, асортимент. Рішення відносно товарного асортименту: широта, нарощування вверх, вниз та насичення. Товарна номенклатура: широта, насиченість, глибина, гармонійність. Портфоліо фірми. Сутність та методи оцінювання конкурентоспроможності продукції.

Маркування товарів. Основні поняття товарно-знакової практики – марка, марочна назва, марочний знак, товарний знак, авторське право. Рішення відносно марочних позначень, господаря марки, якості марочного товару, родини марок, меж використання марок, багато марковий підхід. Марочна стратегія фірми.

Упаковка товару. Фактори, що сприяють поширенню упаковки: можливість самообслуговування, зростання добробуту споживачів, образ фірми та марки, можливості для новаторів. Упаковка та суспільно-державна політика.

Процес реєстрації та охорони товарного знаку згідно з Законом України «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг».

Тема 7. Життєвий цикл товару. Розробка нового товару.

Поняття нового товару. Стратегія розроблення нових товарів. Етапи процесу розробки нової продукції: формування ідей, відбір ідей, розроблення задуму товару та його перевірка, розроблення стратегії маркетингу, аналіз можливостей виробництва та збуту, дослідження в ринкових умовах, розгортання комерційного виробництва. Методи генерації ідей. Розробка та перевірка концепції товару. Пробний маркетинг. Причини провалу нових товарів на ринку. Закон успіху нововведень.

Зміст концепції життєвого циклу товару. Зміст та сутність етапу розроблення товару, виведення на ринок, зростання, зрілості, падіння виробництва. Характер збуту та прибутків протягом життєвого циклу товарів. Можливі варіанти кривих життєвого циклу товарів. Життєвий цикл стилів, моди та фетишів. Напрями подовження життя товару на ринку. Механізм зняття підприємством застарілих товарів з ринку. Правило життєвого циклу товару.

Тема 8. Маркетингова цінова політика підприємства.

Сутність маркетингової політики ціноутворення. Ціноутворення на різних типах ринків. Задачі ціноутворення. Структура ціни продукту. Методика розрахунку вихідної ціни: постановка задач щодо ціноутворення, визначення попиту, оцінювання витрат, аналіз цін та товарів конкурентів, вибір методу ціноутворення, встановлення кінцевої ціни. Оцінювання витрат підприємства та види витрат. Аналіз цін та товарів конкурента. Види цін та вибір методу ціноутворення. Етапи процесу ціноутворення на підприємстві. Моделі та методи ціноутворення. Аналіз беззбитковості. Встановлення кінцевої ціни та психологія сприйняття ціни.

Підходи до вирішення проблеми ціноутворення. Встановлення цін на новий товар. Варіанти стратегії маркетингу стосовно до показників ціни та якості. Ціноутворення в межах товарної номенклатури. Ціноутворення зі скидками та заліками. Дискримінаційні ціни. Ініціативна зміна цін. Реакція фірми на цінову політику конкурента. Напрями розробки цінової стратегії на підприємстві. Пристосування ціни на ринку. Державне регулювання ціноутворення.

Тема 9. Розповсюдження товарів та послуг.

Необхідність, зміст, функції розподілу товарів. Природа каналів розподілу. Сутність каналів збуту, їх функції та види. Рівні каналів розподілу. Канали розподілу в сфері послуг. Прямий маркетинг. Традиційні канали розподілу та вертикальні маркетингові системи. Типи вертикальних маркетингових систем. Горизонтальні маркетингові системи.

Вибір рішення про структуру каналу розподілу. Типи та кількість посередників. Види збуту в залежності від посередників. Рішення про управління каналом розподілу. Відбір учасників каналу, їх мотивація та оцінка діяльності. Види посередників.

Природа та цілі товароруху. Сутність товарного руху (маркетингова логістика). Транспортування та характеристика основних видів транспорту. Напрямки і методи прогнозування збуту. Види збутових угод.

Роздрібна та оптова торгівля. Класифікація роздрібних торговців. Форми роздрібної торгівлі з замовленням товарів по почті, телефоном та Інтернетом. Перелік типових послуг, які здійснюють магазини роздрібної торгівлі. Оптова торгівля. Класифікація оптових торговців. Маркетингові рішення оптовика.

Тема 10. Маркетингова система комунікацій.

Поняття просування, його цілі та види. Комунікаційний процес. Етапи розроблення ефективної комунікації. Модель комунікаційного процесу. Визначення бажаної аудиторії та її стан – повідомлена, знає, надає перевагу, переконана, купує. Правила формування ефективних комунікацій – визначення змісту, мотивів, структури звернення та форми.

Вибір засобів розповсюдження інформації – канали особистої та неособистої комунікації. Основні та додаткові види просування. Їх переваги та недоліки. Правила просування товарів на ринок. Заходи по стимулюванню попиту, формуванню зв’язків з громадскістю, створенню позитивного іміджу фірми на ринку. Форми персонального продажу товарів.

Розроблення комплексного бюджету стимулювання та відбір елементів комплексу стимулювання. Розрахунок загального бюджету на стимулювання, формування комплексу стимулювання. Фактори, що визначають структуру комплексу стимулювання. Відносна вагомість засобів стимулювання на споживчих ринках та ринках товарів промислового призначення.

Тема 11. Реклама у системі просування товарів.

Сутність та види реклами: престижна реклама, реклама марки, рубрична реклама, реклама розпродажу, роз’яснювальна реклама. Джерела розповсюдження реклами. Процес планування рекламної компанії. Основні рішення в сфері реклами: постановка завдання, розроблення бюджету, рекламне звернення, засоби розповсюдження інформації, оцінка рекламної програми.

Рекламне звернення: формування ідеї звернення, виконання, оцінка та вибір варіантів звернення. Методи розробки рекламного бюджету: розрахунок “від наявних коштів”, “у відсотках до суми продажу”, конкурентного паритету, виходячи з цілей та задач. Оцінка ефективності реклами – комунікативна та торгова ефективність. Стимулювання збуту – задачі, засоби, програма, попереднє випробування, оцінка результатів.

Практика застосування реклами відповідно до Закону України «Про рекламу» від 3 липня 1996 року.

Тема 12. Стратегічне маркетингове планування.

Специфічність стратегічного маркетингового планування. Класифікація маркетингових планів. Принципи маркетингового планування. Процес маркетингового планування. Взаємозв’язок між плануванням, організацією маркетингу та системою контролю.

Етапи стратегічного планування – програми фірми, визначення цілей та задач, плани розвитку господарського портфелю, стратегія зростання фірми. Місія та маркетингові цілі фірми. Поняття стратегічного господарського підрозділу. Розробка стратегії фірми. Основні напрямки можливостей зростання – інтенсивне зростання, інтеграційне зростання, диверсифікацій не зростання.

Види маркетингових стратегій. Складові маркетингового плану – контрольні показники, викладення поточної маркетингової ситуації, перелік загроз та можливостей, перелік задач та проблем, стратегії маркетингу, програми дій, бюджети, порядок контролю. Оцінка ефективності планування. Маркетинговий контроль – типи, процес, показники, розроблення ефективних корегуючих дій, контроль прибутковості. Стратегічний контроль.

Тема 13. Організація управління маркетингом на підприємстві.

Методичні підходи до організації маркетингу на підприємстві. Види організації маркетингової служби на підприємстві в залежності від пріоритетності функцій, товару, ринку. Основні правила ефективного функціонування організаційних форм маркетингу на підприємстві. Цілі, функції, права служби маркетингу на підприємстві. Еволюція органів управління маркетингом на підприємствах. Співробітництво відділу маркетингу з іншими службами на підприємстві.

Тема 14. Основи міжнародного маркетингу.

Міжнародна та зовнішня торгівля. Поняття міжнародного маркетингу та його специфіка. Основні рішення, які приймає підприємство при виході на міжнародні ринки: вивчення міжнародного маркетингового середовища, прийняття рішення відносно доцільності виходу на зовнішній ринок, обґрунтування виходу на конкретні ринки, методи виходу на зовнішні ринки, визначення структури комплексу маркетингу та служби маркетингу.

Стратегії та методи виходу на зовнішні ринки: експорт, сумісна підприємницька діяльність, пряме інвестування. Складові рівня експортної компетентності підприємства. Шляхи проникнення підприємства на закордонні ринки та види їх присутності. П’ять стратегій адаптування товару та стимулювання до виходу на зовнішній ринок: розповсюдження в незмінному вигляді, комунікаційне адаптування, пристосування товару, подвійне адаптування, винаходження новинок.

Загальна структура каналу розподілу в міжнародному маркетингу: продавець, служба міжнародного маркетингу в штаб-квартирі продавця, міждержавні канали, внутрішньодержавні канали, кінцеві користувачі та покупці. Види комерційних міжнародних посередників. Прийняття рішення відносно структури служби маркетингу: експортний відділ, міжнародний філіал, транснаціональна компанія.


3. Теми для теоретичної частини роботи

1. ПРОЦЕС МАРКЕТИНГУ

1. Поняття маркетинг (мікромаркетинг, макромаркетинг).

2. Порівняти поняття продукція, продаж (збут) і загальні маркетин­гові орієнтації.

3. Визначити поняття маркетингової інформаційної системи, її складові.

4. Процес маркетингового дослідження.

5. Процес прийняття рішення покупцем, роль значення поведінки покупця в управ­лінні маркетингом.

6. Поняття "маркетингова стратегія", "цільовий ринок", " 4 P ".

7. Виробнича орієнтація — Production orientation

8. Орієнтація на збут — Sales orientation

9. Загальна маркетингова орієнтація — Total marketing orientation

10. Маркетингова інформаційна система — Marketing information system (MKIS)

11. Система аналізу внутрішньої господарської діяльності — Marketing accounting system

12. Система маркетингової розвідки — Marketing intelligence system Дослідження маркетингу — Marketing research

13. Система підтримки маркетингового рішення — Marketing decision support system

14. Поведінка покупця — Buyer behavior

15. Маркетингова стратегія — Marketing strategy

16. Цільовий ринок — Target market

17. Структура маркетингу — Marketing mix

18. Сегментація ринку — Market segmentation

19. Диференційований маркетинг— Differentiated marketing

20. Недиференційований маркетинг — Undifferentiated marketing

2. ПРОДУКТ

21. Поняття "продукт" і перелічити типи споживчих і промислових товарів.

22. Пояснити, чому фірми продають багато товарів, і з'ясувати поняття "предметно-виробнича спеціалізація" та "асортимент виробів".

23. Життєвий цикл продукту та пояснити його вживання та обмеження.

24. Основні джерела ідей нового продукту і стадії його розвитку.

25. Пояснити і проілюструвати "позиціювання" продукту.

26. Поняття "постачання товару торгової марки" та "упаковка" з точки зору їх вигоди для виробника і споживача.

27. Якість послуги, безпеку як "джерела" незадоволення споживача і як частину стратегії маркетингу.

28. Продукт, виріб — Product

29. Об'єктивний продукт — Objective product

30. Суб'єктивний продукт — Subjective product

31. Товари тривалого користування — Durable goods

32. Товари нетривалого користування — Nondurable goods

33. Послуги — Services

34. Товари повсякденного попиту — Convenience goods

35. Дорогі товари, фірмові товари — Shopping goods

36. Предмети розкоші, делікатеси — Specialty goods

37. Похідний попит — Derived demand

38. Основні товари — Capital goods

39. Витрати на товари —Expense goods

40. Предметно-виробнича специфікація — Product line

41. Асортимент — Product mix

42. Позиціювання — Positioning

43. Маркування — Branding

44. Торгова марка — Brand name

45. Торговий знак — Trademark

46. Марка торгової фірми — House brand

47. Товари широкого вжитку — Generic product

48. Гарантія — Warranty

3. РОЗПОДІЛ

49. Визначити і назвати три типи посередників.

50. Пояснити роль "покриття", "контролю" і "вартості" при проекту­ванні каналів розподілу.

51. Поняття "канал розподілу" і з'ясувати проблеми, що виникають у таких каналах.

52. Визначити поняття "роздрібна торгівля" і типи роздрібних тор­гівців з урахуванням виробничих ліній (асортименту) та послуг залежно від ціни.

53. Поняття "оптовий продаж" і перелічити послуги, які оптовики пропонують виробникам і роздрібній торгівлі.

54. Поняття "фізичний розподіл" з огляду на п'ять функцій: порядок обробки, управління, матеріально-технічне постачання, упаковка, транспортування і зберігання.

55. Як правові обмеження на розподіл впливають на виробників і споживачів.

56. Кооперація і конфлікт у розподілі

57. Типи роздрібних торговців

58. Якість фізичного розподілу

59. Функції фізичного розподілу

60. Витрати на фізичний розподіл товарів

61. Антитрестові закони

62. Закон Шермана - Sherman Act - від 1890 p. (вертикальне фіксування цін)

63. Закон Клейтона - Clayton Act - від 1914 р. (обмеження контролю)

64. Закон Робінсона-Петмена - Robinson-Patman Act - від 1936 р (закон про універмаги).

65. Торговий посередник — Intermediary

66. Роздрібна торгівля — Retailing

67. Оптова торгівля — Wholesaling

68. Фізичний розподіл — Physical distribution

69. Посередник, комісіонер — Middleman

70. Канал розподілу — Distribution channel

71. Торговець — Merchant

72. Агент, посередник — Agent

73. Брокер — Broker

74. Керівник торгово-розподільної мережі — Channel captain

75. Вертикально інтегрована торгово-розподільна мережа — Vertically inte­grated marketing channel (VIMC)

76. Торгове відділення промислової фірми — Sales branch

77. Відділ збуту — Sales office

78. Універмаг — Department store

79. Магазин товарів за зниженими цінами — Discount store

80. Роздрібний торговець уцінених товарів — Off-price retailer

81. Запас товарів — Inventory

82. Поточні видатки — Carrying costs

83. Перевезення — Intermodal transportation

84. Контейнеризація — Containerization

85. Вибір посередника — Dealer selection

86. Обмежена практика організації збуту продукції промислової фірми через певні торгові підприємства — Exclusive dealing

87. Контракт на продаж товару з примусовим асортиментом

88. Обмежені території — Exclusive territories

89. Фіксування цін — Price fixing

90. Вертикальне фіксування цін — Vertical price fixing

91. Tying contract

4. РЕКЛАМА

92. Змалювати в загальних рисах стратегію планування і рекламуван­ня з огляду на те, що сказати, як сказати і кому сказати.

93. Пояснити, як впливає реклама на кожний крок у поведінці по­купця — проблему визначення, пошук інформації, оцінку альтер­натив, рішення зробити покупку і оцінку товару після купівлі.

94. Визначити тактику тиску (тягни-штовхай) і навести приклади.

95. Види рекламних оголошень і засобів масової ін­формації.

96. Чотири інструменти рекламування. Дати приклади реклам збуту та користі від неї.

97. Як престижна діяльність компанії пов'язана з рекламою.

98. Законодавчі обмеження тактики рекламування, етику оголошення та інших видів реклами.

99. Цілі реклами і поведінка покупця

100. Засоби інформування покупців

101. Процес індивідуального продажу

102. Обманлива реклама

103. Сприяння продажу товарів (реклама) — Promotion

104. Стратегія реклами — Promotional strategy

105. Оголошення (реклама) — Advertising

106. Індивідуальна торгівля — Personal selling

107. Заохочення в торгівлі — Sales promotion

108. Громадські стосунки — Public relations

109. Поєднання реклами з іншими засобами — Promotional mix

110. Протягування — Pull

111. Проштовхування — Push

112. Реклама специфічних виробів або специфічна реклама, що рекламує якусь специфічну властивість товару — Product-specific advertising

113. Порівняльна реклама — Comparative advertising

114. Реклама безпосереднього впливу — Direct-action advertising

115. Реклама установи — Institutional advertising

116. Первинна реклама — Primary advertising

117. Реклама громадського обслуговування — Public service advertising

118. Засоби реклами — Advertising medium Нав'язливість — lntrusiveness

119. Вартість реклами з розрахунку на 1 000 000 чоловік — SPM

120. Складання списку замовників — Prospecting

121. Завоювання покупців без попередніх списків — Cold canvassing

122. Гласність, слава, відомість — Publicity

123. Реклама по виправленню допущених раніше неточностей, помилок — Cor­rective advertising

124. Дуже хвалебна реклама — Commercial puffery

125. Заманити і змінити курс — Bait-and-switch

5. ЦІНОУТВОРЕННЯ

126. Поняття "ціна", цілі ціноутворення для торгових фірм, урядових підрозділів і некомерційних організацій.

127. Попит, вартість і конкуренцію як фактори, що вплива­ють на ціноутворення.

128. Поняття: ціноутворення за принципом "видатки плюс надбавки".

129. Призначення цін, які забезпечують отримання "цільо­вої норми прибутку".

130. Як ціна має бути пов'язана з іншими елементами маркетингової структури в рекламуванні товару, з рекламним ці­ноутворенням та ціноутворенням на нові товари.

131. Основні законодавчі обмеження на ціноутворення та пояснити їх вплив на конкуренцію

132. Приклади мікро- та макромаркетингу в українській еко­номіці.

133. Купівля нового автомобіля може бути недостатньою для того, щоб набути в цьому досвіду.

134. Чому торгування за дрібниці з торговими агентами можливо підходить для всіх, крім досвідчених покупців, у яких воно викликає розчарування й образу.

135. Застосування аналізу беззбитковості.

136. Ціна і споживче сприйняття якості

137. Ціна — Price

138. Лідер в ціні — Price leader

139. Попит — Demand

140. Крива попиту — Demand curve

141. Маркована калькуляція цін — Markup pricing

142. Марковане процентне відношення — Markup percentage

143. Ступінь товарообігу (чи просто обігу) — Rate of turnover

144. Намічена калькуляція цін (чи ціна) — Target pricing

145. Фіксовані ціни (витрати) — Fixed costs

146. Непостійні (зміні) ціни (витрати) — Variable costs

147. Беззбитковий аналіз — Break-even analysis

148. Легке ковзання — Skimming

149. Глибоке проникнення — Penetration

150. Грабіжницькі ціни — Predatory pricing

151. Демпінг — Dumping


4. Завдання
для розрахункової частини роботи





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 942 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.061 с)...