Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Початок циклу. 2 Перемістити шланг на ширину резервуару



2 Перемістити шланг на ширину резервуару.

3 Відкрити вентиль на шлангу.

4 Перевірити наявність сигналу покажчика про заповнення резервуару.

5 При вступі сигналу закрити вентиль.

6 Збільшити вміст лічильника на 1.

7 Поки вміст лічильника не перевищить 10, повторювати дії.

Це алгоритм з постумовою, оскільки тільки потім заповнення чергового резервуару визначається, чи треба повторювати операцію заповнення ще раз (тобто чи заповнено усі 10 резервуарів). Але можна скласти цей алгоритм і з передумовою:

1 Поки вміст лічильника менше 10, виконувати дії:

2 Збільшити вміст лічильника на 1.

3 Перемістити шланг на ширину резервуару.

4 Відкрити вентиль на шлангу.

5 Перевірити наявність сигналу покажчика про заповнення резервуару.

6 При вступі сигналу закрити вентиль.

7 Кінець циклу.

У обох алгоритмах після того, як вміст лічильника стане рівним 10, чергова перевірка умови повторення циклу (Поки вміст лічильника...) покаже, що тепер воно вже не виконується, і виконавець перейде до наступної дії 8 (якщо воно є в алгоритмі).

У двох останніх алгоритмах фактично є присутнім перевірка умови Якщо сигнал покажчика поступив... Чергова дія ...закрити вентиль виконується тільки при відповіді «Так», тобто ця ділянка алгоритму містить галуження. Але оскільки ми розглядаемо організацію циклів, на яку наявність галуження усередині циклу не впливає, ця ділянка алгоритму приведена без зайвої деталізації.

2.2.4 Допоміжні алгоритми

Серед безлічі дій, що виконуються нами щодня, немало таких, які виконуються однаково, хоча і спрямовано на досягнення абсолютно різних цілей. Наприклад, ми діємо практично однаково, купуючи хліб, цукерки, книгу, квиток в кіно або на потяг.

Алгоритми, цілком і багаторазово використовувані у складі інших алгоритмів, називаються допоміжними алгоритмами.

Допоміжні алгоритми дуже зручні при рішенні математичнеских завдань. Наприклад, рішення квадратних рівнянь або обчислення функції sin х за допомогою ЕОМ є довгим ланцюжком дій. Якщо усі пункти цих алгоритмів кожного разу записувати в основному алгоритмі рішення задачі, то він стає занадто довгим. Зручніше записати, наприклад, обчислення sin х у вигляді допоміжного алгоритму, а в основному алгоритмі в потрібних місцях просто зробити посилання на нього.

Для спрощення таких посилань допоміжний алгоритм завжди забезпечують заголовком, по якому його можна викликати. Після виклику виконання основного алгоритму припиняється, поки не буде виконаний допоміжний алгоритм. При цьому допоміжному алгоритму з основного алгоритму передається інформація, обробка якої і є завданням допоміжного алгоритму. Такою інформацією може бути, наприклад, значення х при обчисленні sin х або назва товару при здійсненні по-купки. Результати виконання допоміжного алгоритму передаються в основний алгоритм.

Наприклад, при виготовленні різних виробів може виконуватися операція нагріву якої-небудь деталі або речовини за допомогою нагрівального елементу до тієї або іншої температури. Позначимо цю температуру t,а алгоритм нагріву назвемо «Нагрів до t». Він може бути представлений в наступному виді:

«Нагрів до t»

1 Ввести значення t.

2 Включити нагрівач.

3 Поки температура менше t, виконувати дії:

4 Почекати 5 с.

5 Виміряти температуру.

6 Кінець циклу.

7 Вимкнути нагрівач.

При виконанні цього алгоритму кожні 5 з вимірюється температура і, поки вона менше t, нагрівач залишається включеним. Як тільки температура досягає значення t, умова 3 виявиться порушеним і виконавець алгоритму перейде до дії, сле-дующему за рядком 6. Кінець циклу, т. е. вимкне нагрівач.

Припустимо, що є основний алгоритм, в якому є етап нагріву рідини до 150 ̊ C. В цьому випадку тільки що розглянутий алгоритм Нагрів до t може використовуватися як допоміжний:

1 Налити в резервуар рідину № 1.

2 Налити в резервуар рідину № 2.

3 Перемішати рідини.

4 Нагрів до 150 ̊ C.

5 Відкрити заслінку і т. д.

Тут рядок 4 означає виклик допоміжного алгоритму «Нагрів до t», якому і передається значення температури t = 150 ̊ С. Після виконання допоміжного алгоритму, тобто нагріву рідини до 150 °С, виконавець переходить до наступної дії 5. Алгоритм нагріву може ще неодноразово використовуватись в цьому ж основному алгоритмі або у будь-якому іншому алгоритмі, забезпечуючи кожного разу нагрів до потрібної температури t.

Допоміжний алгоритм використовують, наприклад, для періодичного прибирання стружки на токарних верстатах, працюючих в автоматичному режимі. У розглянутому раніше алгоритмі сортування виробів вимір діаметру виробу теж робиться за допомогою допоміжного алгоритму. У кулінарній книзі рецепт (алгоритм) приготування, наприклад, листкового тіста описується тільки один раз, а в рецептах усіх виробів з цього тіста приводиться посилання на цей допоміжний алгоритм.

Одні і тіж допоміжні алгоритми можуть використовуватись в основних алгоритмах, призначених для вирішення зовсім різних завдань. Тому в складних автоматичних системах, де кількість виконуваних операцій велика, зазвичай створюються бібліотеки допоміжних алгоритмів.

2.3 Способи запису алгоритмів





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 210 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...