Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Клізми



Показання. Проводять з лікувальною та діагностичною метою. Очищувальні клізми використовують при заїрах та затримці випорожнень різного походження; при отруєнні; перед операцією, родами, рентгенологічними дослідженнями органів черевної порожнини і малого тазу.

Сифонні клізми використовують, якщо очищувальні клізми не дають ефекту.

Для швидкого опорожнення кишечника як правило,користуються сифонним методом (багаторазове промивання кишечника).

Хворого вкладають на лівий бік або на спину, під сідниці підкладають клейонку, а біля ліжка ставлять відро для зливання і посудину з рідиною. Кінець резинової трубки змащюють вазелином. Лівою рукою разводять сідниці, а правою - легкими рухами вводять трубку в пряму кишку спочатку на 3-4 см. по напрямку до пупка, а потім паралельно куприку на глибину 20-30 см.. Лійку слід тримати трохи нижче тіла хворого в нахиленому положенні.Потім поступово лійку наповнюють рідиною і піднімають на 0,5 м.. Як тільки рівень води досягне звуження лійки, останню опускають над тазом, не перевертаючи, до тих пір, поки вода не заповнить всю лійку. Вміст лійки виливають в таз, лійку знову наповнюють водою і так повторюють декілька раз.

Лікувальну та живильну клізми ставлять через 20-30 хв. після дії очищувальної клізми.

Краплинна живильна клізма використвується для введення великих (до 2 л.) об"ємів рідини.

Кружку Есмарха заповнюють живильною рідиною, підігрітою до температури 39-40 градусів. Щоб розчин не охолоджувався, до штативу фіксують резинову грілку. В резинову трубку включається крапельниця, яка дозволяє регулювати потик рідини.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 411 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...