Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

УДК: 336.717



Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з дисципліни «Банківські операції» (для студ. 4 курсу економ. спец., всіх форм навч.) / Укл.: Т.І.Атаян, І.Є.Алфьорова. – Алчевськ: ДонДТУ, 2007. – 54 с.

У вказівках наведена робоча програма дисципліни «Банківські операції», рекомендації з виконання студентами заочної форми навчання контрольної роботи, надано приклади розв’язання завдань з дисципліни, перелік екзаменаційних питань.

Укладачі: Т.І.Атаян, ст.викл.,

І.Є.Алфьорова, асист.

Рецензент Б.Т.Кліяненко, проф.

Відповідальний за випуск Н.В.Акмаєва, доц.

Відповідальний редактор Т.І.Атаян, ст.викл.

Дисципліна «Банківські операції» належить до прикладних дисциплін при підготовці фахівців банківського профілю.

Дисципліна вивчає основні етапи розвитку і сучасний стан банківських систем розвинених країн світу та України, організаційну будову, функції й операції Національного банку України, сутність і види банків та банківських операцій. Курс «Банківські операції» включає вивчення порядку створення, реєстрації й ліцензування комерційних банків; механізму здійснення кредитно-інвестиційної діяльності банків та порядку проведення операцій з обслуговування зовнішньоекономічної діяльності клієнтів; сутності та видів конверсійних операцій банків на валютному ринку; механізму управління валютною позицією банку.

1 МЕТА І ЗАВДАННЯ

Метою курсу є вивчення основних ланок банківської діяльності, які пов’язані з кредитно-розрахунковим обслуговуванням суб’єктів господарської діяльності, фінансуванням інвестицій та наданням своїм клієнтам інших послуг.

Завдання курсу полягає в наданні студентам знання методики проведення кредитно-розрахункових й інших операцій і в отриманні навичок з виконання роботи, пов’язаної з основними напрямками банківської діяльності.

Місце курсу в навчальному процесі. Курс «Банківські операції» посідає важливе місце в навчальному процесі, оскільки надає методичні знання і практичне вміння виконувати найпоширеніші банківські операції. Він має зв'язок з такими дисциплінами, як «Гроші та кредит», «Центральний банк та грошово-кредитна політика», «Аналіз банківської діяльності», «Облік у банках».

2 ТЕМАТИЧНИЙ ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ

Тема 1 Створення та організація діяльності комерційного банку

Банк як суб’єкт підприємницької діяльності. Банківські операції. Види комерційних банків. Універсальні та спеціалізовані банки. Державний банк. Кооперативний банк. Банківські об’єднання. Банки з іноземним капіталом.

Порядок реєстрації банку. Ліцензування банківської діяльності.

Організаційна структура і управління банком. Загальні збори учасників (акціонерів). Спостережна рада банку, його правління (Рада директорів). Наглядова рада державного банку. Ревізійна комісія. Повноваження цих органів і відповідальність за результати діяльності комерційного банку.

Функціональні та територіальні структурні підрозділи банку. Філії, відділення та представництва банку.

Тема 2 Формування ресурсів комерційного банку

Склад і структура ресурсів комерційних банків.

Капітал банку. Підписний та регулятивний капітал. Структура і порядок формування капіталу банку.

Вклади і депозити як головне джерело банківських ресурсів. Види вкладів та їх характеристика. Вклади, що приймаються від населення. Робота з юридичними та фізичними особами по залученню депозитів. Залучення ресурсів на міжбанківському ринку.

Недепозитні джерела залучення ресурсів банку. Міжбанківський кредит. Рефінансування банку за допомогою кредитів від Національного банку України.

Методи прогнозування банківських ресурсів.

Гарантування вкладів фізичних осіб.

Управління ресурсами у взаємозв'язку з прибутковістю банку і ліквідністю його балансу.

Тема 3 Кредитні операції банків

Класифікація банківських кредитів.

Умови кредитної угоди, кредитний договір.

Оцінка кредитоспроможності позичальника. Форми позичкових рахунків. Засоби захисту від кредитного ризику, форми забезпечення зобов'язань позичальника перед банком.

Порядок надання і способи погашення позичок.

Плата за кредит та її диференціація. Етапи процесу банківського кредитування.

Проблемні позички. Контроль за використанням і погашенням кредиту. Кредитні санкції.

Кредитний ризик і методи управління ним.

Особливості механізму надання та погашення окремих видів кредитів.

Консорціальні та паралельні кредити. Споживчий кредит. Кредити під цінні папери. Контокорентний кредит. Поточний рахунок з овердрафтом. Іпотечні кредити.

Тема 4 Розрахунково-касові операції банків

Основи організації грошових розрахунків у народному господарстві. Ведення рахунків клієнтів. Безготівкові міжгосподарські розрахунки. Способи і форми безготівкових розрахунків.

Форми безготівкових розрахунків: розрахунки з використанням платіжних доручень, чеків, акредитивів, платіжних вимог-доручень тощо. Сфера використання і порядок проведення розрахункових операцій.

Способи безготівкових розрахунків: розрахунки на основі заліку взаємних вимог, розрахунки шляхом періодичних перерахувань, виходячи з плану поставок. Сфера їх використання, порядок проведення розрахункових операцій.

Вексель як форма міжгосподарських розрахунків.

Міжбанківські розрахунки в Україні. Кореспондентські відносини між банками. Система електронних платежів НБУ.

Розрахунки з використанням платіжних карток. Перспективи впровадження в Україні масової системи електронних платежів.

Організація готівкових грошових розрахунків. Кругообіг готівкових грошей. Організація надходження готівкових грошей до кас комерційних банків. Порядок одержання з кас банку та витрачання готівкових грошей суб'єктами господарювання. Прогнозування обороту готівкових грошей у банках. Касова дисципліна і контроль за її дотриманням, повноваження банку у цій сфері.

Тема 5 Операції банків з векселями

Характеристика та види векселів.

Класифікація банківських операцій з векселями.

Кредитні операції банків у сфері вексельного обігу. Врахування та переврахування векселів. Кредит під заставу векселів.

Авалювання та акцептування векселів банками.

Інкасування векселів. Виконання банками функції особливого платника.

Зберігання банками векселів клієнтів. Емісія та використання банківських векселів.

Тема 6 Операції банків з цінними паперами

Види діяльності банків на ринку цінних паперів. Інвестиційні цінні папери. Відмінні риси інвестиційних операцій банків порівняно з позичковими. Зв'язок інвестицій з кредитуванням.

Класифікація операцій банків з цінними паперами. Фактори ризику інвестиційних операцій. Дохідність інвестиційних операцій.

Емісія цінних паперів.

Формування портфеля цінних паперів та управління ним. Портфелі цінних паперів на продаж і інвестування.

Посередницькі операції комерційних банків з цінними паперами.

Тема 7 Банківські інвестиції

Інвестиційний процес і місце банків у цьому процесі. Поняття інвестиційного процесу. Участь банків у власності інших суб’єктів господарювання, спільне фінансування банком і підприємцем інвестиційних проектів.

Оцінка інвестиційних проектів, аналіз доцільності і ефективності інвестування.

Довгострокове кредитування інвестиційних проектів.

Тема 8 Операції банків в іноземній валюті

Порядок відкриття та ведення валютних рахунків клієнтів.

Посередництво банків у фінансових розрахунках між експортером та імпортером та їх кредитування. Види платежів, що застосовуються у міжнародній практиці: авансові платежі по надходженню товарів і рахунків; платежі по настанню термінів; платежі при поставці товарів або після неї. Чеки як основна форма розрахунків при зовнішньоторговельних операціях, види чеків, порядок розрахунків. Документарні інкасо-розрахунки за допомогою товарних акредитивів.

Неторговельні операції банків в іноземній валюті. Операції з торгівлі іноземною валютою.

Операції з дорожніми чеками та іншими платіжними засобами, в іноземній валюті. Валютне кредитування.

Тема 9 Нетрадиційні банківські операції та послуги

Загальна характеристика та види нетрадиційних банківських операцій та послуг.

Лізингові операції банків.

Посередницькі, консультаційні та інформаційні послуги банків. Трастові послуги. Факторинг та форфейтинг. Операції банків з дорогоцінними металами. Фінансовий інжиніринг.

Тема 10 Забезпечення фінансової стійкості банку

Сутність фінансової стійкості комерційного банку та способи її забезпечення.

Обов'язкове резервування коштів банківською системою.

Економічні нормативи регулювання діяльності банків. Ліквідність і платоспроможність банку.

Формування резервів для покриття можливих втрат банку від активних операцій.

Фінансові звіти банку та оцінка його діяльності. Прибутковість банку: поняття позики, оцінка, засоби підвищення.

3 ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
З ДИСЦИПЛІНИ «БАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ»

3.1 Загальні положення

У процесі вивчення дисципліни студенти заочної форми навчання виконують одну контрольну роботу відповідно до індивідуального варіанта завдання.

До виконання контрольної роботи студентом заочної форми навчання входить розкриття двох теоретичних питань, наведених у розділі 3.2.1, і розв’язання задач, наведених у розділі 3.2.2 Методичних вказівок. Вихідні дані для виконання контрольної роботи наведені в Додатку.

У розділі 4 Методичних вказівок наведено приклади розв’язання задач з дисципліни «Банківські операції», а у розділі 5 – перелік екзаменаційних питань для студентів усіх форм навчання. При вивченні дисципліни студентами денної форми навчання можуть застосовуватись задачі, наведені у розділі 4.

Номер індивідуального завдання на роботу студента заочної форми навчання відповідає порядковому номеру студента за списком викладача.

Відсутні у таблицях вихідні дані беруться з умови задачі.

Завдання виконується на аркушах формату А4 рукописним або машинописним способом. Робота оформлюється відповідно до ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення» та ГОСТ 2105-95 «Загальні положення до текстових документів». За машинописного способу виконання роботу друкують через півтора інтервали 14 шрифтом TimesNewRoman. При розв’язанні задач у роботу переписуються їх умови та індивідуальні вихідні дані, наводяться результати проміжних розрахунків і одиниці виміру результатів. Точність розрахунків – до сотих.

3.2 Завдання для виконання контрольної роботи студентів
заочної форми навчання

3.2.1 Теоретичні питання

Варіант 1

1.1 Вимоги щодо мінімального розміру Статутного фонду для місцевих кооперативних банків, для банків, які здійснюють свою діяльність на території однієї області, на території всієї України

1.2 Визначення класу позичальника і характеристика кредитів за класами

Варіант 2

2.1 Етапи кредитування

2.2 Формування резерву за групами ризику кредитів різних класів

Варіант 3

3.1 Класифікація кредитів за термінами користування, за об’єктами кредитування, за забезпеченням

3.2 Відповідальність працівників банку при виконанні касових операцій

Варіант 4

4.1 Документи, що регламентують проведення банками касових операцій з грошовою готівкою

4.2 Порядок застосування меморіального ордеру при здійсненні безготівкових розрахунків

Варіант 5

5.1 Кредитна угода. Необхідні умови її складання

5.2 Ресурси комерційних банків, їх складові

Варіант 6

6.1 Основні правила і принципи кредитування

6.2 Порядок отримання готівки в касі банку підприємством

Варіант 7

7.1 Надати визначення терміну «суб’єктивні чинники» при проведенні аналізу кредитоспроможності позичальника

7.2 Облік (дисконт) векселів

Варіант 8

8.1 Комісійні операції банків з векселями

8.2 Принципи касового обслуговування банками підприємств

Варіант 9

9.1 Визначення класу кредитоспроможності позичальника

9.2 Ліцензування банківських операцій

Варіант 10

10.1 Формування ресурсів комерційних банків і їх використання

10.2 Принципи касового обслуговування банками підприємств різних форм власності

Варіант 11

11.1 Основні положення організації безготівкових розрахунків в Україні

11.2 Доходи банку і засоби, за рахунок яких вони формуються. Оподаткування банківських операцій

Варіант 12

12.1 Сутність проведення операцій РЕПО

12.2 Принципи розрахункового обслуговування банками підприємств

Варіант 13

13.1 Форми і способи організації безготівкових розрахунків в Україні

13.2 Випадки, в яких НБУ може відмовити комерційному банку в реєстрації

Варіант 14

14.1 Банківське обслуговування зовнішньоекономічної діяльності підприємств

14.2 Облікова політика НБУ. Визначення терміну «облікова ставка»

Варіант 15

15.1 Операції банків з державними цінними паперами

15.2 Депозитні операції комерційних банків. Порядок встановлення відсоткових ставок за депозитами

Варіант 16

16.1 Нетрадиційні послуги комерційних банків, їх роль в отриманні доходів банком

16.2 Надати визначення терміну «банківська таємниця». Нормативні акти, які встановлюють вимоги щодо її збереження

Варіант 17

17.1 Активні і пасивні операції комерційних банків. Чистий спред і чиста процентна маржа

17.2 Операції банків з векселями

Варіант 18

18.1 Принципи касового обслуговування підприємств

18.2 Аналіз кредитоспроможності позичальника, його мета і завдання

Варіант 19

19.1 Складові банківської системи України

19.2 Банківські інвестиції

Варіант 20

20.1 Забезпечення фінансової стійкості банків

20.2 Функції банків при виконанні операцій зі зовнішньоекономічного обслуговування підприємств

Варіант 21

21.1 Способи і форми безготівкових розрахунків. Випадки використання платіжної вимоги

21.2 Види комерційних банків

Варіант 22

22.1 Банківський контроль і кредитні санкції

22.2 Політика обов’язкового резервування НБУ

Варіант 23

23.1 Лізингові операції банків

23.2 Основні форми кредиту і його класифікація

Варіант 24

24.1 Розвиток валютної системи України

24.2 Сутність та призначення кредитного моніторингу

Варіант 25

25.1 Основні етапи оцінки кредитоспроможності позичальника

25.2 Форми міжнародних розрахунків

Варіант 26

26.1 Пластикові картки, їх призначення і способи використання

26.2 Кредити, пов’язані з вексельним обігом

Варіант 27

27.1 Сутність кредиту як економічної категорії

27.2 Механізм придбання іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України

Варіант 28

28.1 Надати визначення терміну «валютна позиція банку»

28.2 Механізм здійснення акредитивної форми розрахунків

Варіант 29

29.1 Порядок встановлення ліміту залишку готівки в касі підприємства

29.2 Сутність ощадного вкладу

Варіант 30

30.1 Конверсійні операції банків

30.2 Складання прогнозів касових оборотів комерційних банків

3.2.2 Практичні завдання

Студенти заочної форми навчання виконують чотири практичних завдання відповідно до індивідуального варіанту.

Задача 1

Підприємець отримав у банку кредит в сумі (R0) грн. на (n) років під (r) % річних. Відсотки нараховуються з періодичністю (t). Банк пропонує такі способи погашення кредиту:

а) відсотки сплачуються з періодичністю (t), а основний борг одноразово в кінці строку кредитування;

б) загальних борг сплачується рівномірними платежами з періодичністю (t) протягом усього строку кредитування (ануїтетними платежами);

в) основний борг погашається рівномірними платежами з періодичністю (t) протягом усього строку кредитування, а відсотки нараховуються на залишок боргу.

Який варіант обере підприємець? Пояснити. При необхідності скласти графіки погашення кредиту.

Визначити загальну суму витрат підприємця за користування кредитними коштами протягом усього строку кредитування.

За кожним варіантом розрахувати реальну (ефективну) середньорічну доходність (у %-х).

Задача 2

Комерційний банк пропонує депозити строком на (n) місяців таких видів:

а) на умовах щомісячного нарахування простих відсотків за ставкою (r1) % річних;

б) на умовах щоквартального нарахування складних відсотків за ставкою (r2) % річних;

в) на умовах щомісячного нарахування складних відсотків за ставкою (r3) % річних;

г) на умовах нарахування відсотків одноразово в кінці строку за ставкою (r4) % річних;

д) на умовах нарахування простих відсотків за схемою: першу третину (n/3) терміну за ставкою (r5) % річних, другу – (r6) %, а третю – (r7) %.

Умови якого з наведених варіантів є більш вигідними для вкладника? Визначити доходність кожної операції для вкладника.

Задача 3

Провести коефіцієнтний аналіз прибутку банка шляхом розрахунку таких показників, як: чистий процентний дохід, чиста процентна маржа, процентний спред, доходність процентних активів, вартість процентних ресурсів, чиста процентна позиція, доходність чистої процентної позиції, прибутковість активів банку тощо.

Вихідні дані:

− процентні доходи банку (ПД) тис.грн.;

− процентні витрати банку (ПВ) тис.грн.;

− середні процентні активи (ПА) тис.грн.;

− середні процентні зобов’язання (ПЗ) тис.грн.;

− середні сукупні активи банку (СА) тис.грн.;

− чистий прибуток (ЧП) тис.грн.;

− валовий дохід банку (ВД) тис.грн.

Результати розрахунків проаналізувати.

Задача 4

Підприємство реалізувало товар з відстрочкою платежу на умовах оформлення покупцем простого векселя номінальною вартістю (NV) тис.грн. та строком погашення (t1) днів. Процентна ставка за кредитними операціями банку становить (R) % річних. Визначити суму, яку отримає підприємство від банку за врахований вексель, якщо:

а) вексель буде враховано одразу ж після емісії;

б) підприємство передало вексель до банку для врахування через (t2) днів з моменту його оформлення.

4 ПРИКЛАДИ РОЗВ’ЯЗАННЯ ЗАДАЧ З ДИСЦИПЛІНИ «БАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ»

4.1 Нарахування простих відсотків

Нарахування простих відсотків здійснюється за формулою:

де Rd – загальна сума боргу, що включає суму кредиту (або депозиту) і проценти за користування коштами, наданими в кредит (або внесеними на депозит), грош.од.;

R0 – первісна сума кредиту або депозиту, грош.од.;

n – число періодів нарахування відсотків;

r – середньорічна ставка простих відсотків, в долях одиниці;

і – кількість днів у періоді нарахування відсотків;

360 – розрахункова кількість днів у році.

У випадку, якщо період надано в днях, застосовується наступна формула:

де n – період кредитування в днях;

365 – фактична кількість днів у році.

Процентний платіж (витрати позичальника за користування кредитом або дохід вкладника за депозитом) визначається за формулами:

Приклад 1

Визначити суму щомісячного платежу за користування банківським кредитом за такими даними:

− первісна сума кредиту – 50000 грн.;

− строк кредитування – 3 роки;

− процентна ставка – 20% річних.

Основна сума боргу погашається в кінці строку займу.

Розв’язання

1. Визначаємо суму загального боргу підприємства:

грн.

2. Визначаємо суму процентного платежу за користування кредитом протягом усього строку кредитування:

грн. або

грн.,

де і – кількість днів у періоді нарахування відсотків.

3. Визначаємо суму щомісячного процентного платежу за кредит:

грн. або

833,33 грн.

Приклад 2

Визначити середньорічну ставку кредитування, що є вигідною для підприємства за умови, що йому необхідні кредитні кошти в розмірі 30000 грн., а максимальні витрати, які підприємство в змозі понести через 9 місяців за користування кредитом, складають 6000 грн. Основна сума боргу погашається в кінці строку займу.

Розрахувати суму економії за умов зниження середньорічної процентної ставки за кредит на 2%.

Розв’язання

1. Визначаємо максимально припустиму для підприємства середньорічну ставку кредитування за заданих умов. Формула доходу банку (або витрат позичальника) від кредитування має вигляд:

звідки:

(27% річних),

де n – кількість місяців нарахування відсотків: 9 місяців.

2. Визначаємо процентний платіж за користування кредитом за умов зниження середньорічної процентної ставки на 2%:

грн.

3. Визначаємо суму економії в результаті зниження середньорічної процентної ставки за кредитом:

грн.

Приклад 3

Підприємство отримало в банку кредит у розмірі 50000 грн. під 2% на місяць. Витрати підприємства зі сплати відсотків за кредит склали 27600 грн. Визначити строк, на який була взята позичка, якщо кредит погашається одноразовим платежем в кінці строку займу.

Розрахувати суму економії у випадку дострокового погашення кредиту через 2 роки з дня його отримання.

Розв’язання

1. Визначаємо строк кредитування. Формула доходу банку (або витрат позичальника) від кредитування має вигляд:

звідки:

місяців або 2,3 роки,

де r – середньорічна ставка кредитування: 2% на місяць – це 24% річних.

2. Визначаємо процентний платіж за користування кредитом при довгостроковому його погашенні:

грн.

3. Визначаємо суму економії в результаті довгострокового погашення кредиту:

грн.

Приклад 4

Визначити суму щомісячного платежу за користування банківським кредитом, а також загальну суму процентних платежів за користування коштами, якщо сума кредиту складає 20000 грн., середньорічна процентна ставка 18%, строк кредитування 1 рік. Сума основного боргу (кредиту) погашається щоквартально рівними частинами.

Розв’язання

1. Визначаємо суму щоквартального погашення кредиту:

20000: 4 = 5000 грн.

2. Визначаємо суму щомісячних платежів за користування кредитом протягом І кварталу:

грн.,

де n – кількість місяців, за яку необхідно знайти відсотковий платіж;

і – кількість днів у періоді нарахування відсотків.

3. Визначаємо суму щомісячних платежів за користування кредитом протягом ІІ кварталу, якщо сума основного боргу на початок кварталу становитиме (20000 – 5000) = 15000 грн.:

грн.

4. Визначаємо суму щомісячних платежів за користування кредитом протягом ІІІ кварталу, якщо сума основного боргу дорівнює вже 10000 грн.:

грн.

5. Визначаємо суму щомісячних платежів за користування кредитом протягом ІV кварталу, якщо у розпорядженні позичальника залишається 5000 грн.:

грн.

6. Визначаємо загальну суму процентних платежів за користування кредитом протягом усього року:

грн.

Приклад 5

Визначити загальну суму боргу підприємства перед банком і суму відсотків за користування коштами протягом 90 днів кредитування, якщо кредит в сумі 30000 грн. виданий під 17% річних. Сума кредиту погашається в кінці строку займу.

Розв’язання

1. Визначаємо загальну суму боргу підприємства. Оскільки за умовами задачі відома точна кількість днів у періоді кредитування, скористаємось формулою:

грн.

2. Визначаємо загальну суму процентного платежу:

грн.

Приклад 6

Визначити суму загального боргу підприємства (кредит + відсотки), якщо кредит в сумі 100 000 грн. було взято 1 березня на 6 місяців під 20% річних, а у зв’язку з високими темпами інфляції
1-го травня банк переглянув річні ставки за кредитами і підвищив їх на 2%.

Розв’язання

1. Визначаємо кількість днів до і після перегляду процентних ставок:

− під 20% річних підприємство користувалось позичкою протягом: 31 дня у березні й 30-ти днів у квітні, тобто 61 день;

− під 22% – протягом травня – серпня, тобто (31+30+31+31) = 123 дні.

2. Визначаємо суму загального боргу підприємства:

грн.

4.2 Нарахування складних відсотків

Нарахування складних відсотків здійснюється за формулою:

де Rd – загальна сума по завершенні строку дії депозитного договору, яка включає суму депозиту і нараховані відсотки, грош.од.;

R0 – первісна сума вкладу, грош.од.;

n – число раз нарахування відсотків протягом усього строку дії депозитного договору;

r – середньорічна ставка складних відсотків, в долях одиниці;

і – кількість днів у періоді нарахування відсотків за депозитом;

360 – розрахункова кількість днів у році.

Процентний платіж (дохід вкладника) за депозитом визначається за формулою:

Приклад 7

Визначити дохід вкладника від розміщення у банку депозиту на суму 10000 грн. на 6 місяців при щомісячному нарахуванні складних відсотків за ставкою 12% річних. Порівняти результат з доходом, отриманим при щомісячному нарахуванні простих відсотків.

Розв’язання

1. Визначаємо загальну суму, що підлягає поверненню в кінці періоду при нарахуванні складних відсотків за депозитом:

10615,2 грн.

2. Визначаємо дохід вкладника по завершенні періоду при нарахуванні складних відсотків:

грн.

3. Визначаємо кінцеву суму при нарахуванні простих відсотків:

грн.

4. Визначаємо дохід вкладника при нарахуванні простих відсотків:

грн.

Отже, при нарахуванні складних відсотків вкладник отримує дохід на 15,2 грн. більший, ніж при нарахуванні простих відсотків.

Приклад 8

Банк пропонує депозити строком на 3 місяці з нарахуванням процентів за користування коштами за ставкою 10% річних таких видів:

а) депозит з щомісячним нарахуванням простих відсотків;

б) депозит з щодекадним нарахуванням складних відсотків;

в) депозит з щомісячним нарахуванням складних відсотків.

Умови якого з наведених варіантів є більш вигідними для вкладника? Визначити доходність кожної операції для вкладника.

Розв’язання

1. Визначаємо доходність депозиту з щомісячним нарахуванням простих відсотків (дохід на 1 грн. вкладених коштів):

(2,50%),

де R0 – депозит розміром 1 грн.;

r – річна ставка простих відсотків, в долях одиниці;

n – число місяців дії депозитного договору;

і – кількість днів у періоді нарахування відсотків.

2. Визначаємо доходність депозиту з щодекадним нарахуванням складних відсотків:

(2,53%).

3. Визначаємо доходність депозиту з щомісячним нарахуванням складних відсотків:

(2,52%).

Більш вигідним варіантом для вкладника є щодекадне нарахування складних відсотків, оскільки доходність за таким депозитом є найбільшою.

Приклад 9

Банк залучив на депозит 100 000 грн. строком на 1 рік під 14% річних з щомісячним нарахуванням складних відсотків і спрямував залучені кошти на кредитування підприємства також на 1 рік під 24% річних. Визначити валовий прибуток банку від зазначених операцій.

Розв’язання

Операція із залучення депозиту є пасивною операцією банку, а отже витратною. Кредитування підприємств відноситься до активних операцій банку і приносить дохід. Різниця між доходом і витратами є прибутком.

1. Визначаємо дохід банку від кредитування, який визначається шляхом нарахування лише простих відсотків:

грн.

2. Визначаємо витрати банку, пов’язані із залученням коштів на депозит. Для цього розраховуємо загальну суму боргу банку при нарахуванні складних відсотків:

грн.

Витрати банку дорівнюють:

грн.

3. Визначаємо прибуток банку:

грн.

4.3 Розрахунок показників прибутковості діяльності банку

Для забезпечення прибуткової роботи банку необхідно визначати мінімально припустимий дохід банку та оптимальну процентну ставку за кредитом.

Формула розрахунку мінімальної норми доходності має вигляд:

де Д – мінімально припустимий дохід банку, грош.од.;

КОР – основна сума кредиту + відповідна сума обов’язкового резерву на коррахунку банку в НБУ, грош.од.;

ВО – операційні витрати банку з обслуговування кредиту, грош.од.;

В% - процентні витрати за залученими ресурсами, в долях одиниці;

НП – норма прибутку від кредитної діяльності банку, в долях одиниці;

n – строк кредитування, днів.

З наведеного рівняння знаходиться мінімально припустимий дохід банку:

Основна сума кредиту з урахуванням обов’язкового резерву визначається за формулою:

де R0 – сума кредиту, грош.од.

Оптимальна процента ставка за кредитом визначається за формулою:

4.4 Кредитування під заставу майнових прав

У випадку, коли позичальник кредитується під заставу майнових прав на депозит, мінімальна процентна ставка залежить від таких чинників:

− процентна ставка за депозитами;

− норма обов’язкового резервування за залученими коштами на депозит;

− мінімальна маржа, що встановлюється кредитним комітетом банку.

Коли валюта депозиту і кредиту співпадають, мінімальна процентна ставка за кредитом розраховується за формулою:

де М% – мінімальна маржа, встановлена банком, %;

ДЕП% – процентна ставка за депозитом, %;

РЕЗ% – норма обов’язкового резервування за депозитом, %.

Максимальна сума кредиту під заставу майнових прав на депозит розраховується за допомогою формули:

де ДЕПс – сума депозиту, грош.од.;

n – термін кредитування, днів.

4.5 Способи погашення банківського кредиту

Існує декілька способів погашення кредиту:

а) основний борг сплачується одноразовим платежем в кінці строку займу;

б) сума загального боргу (кредит + відсотки) погашається рівними частинами протягом усього строку кредитування або ануїтет ний метод;

в) сума основного боргу (кредит) погашається рівними частинами протягом усього строку кредитування.

Приклад 10

Фізична особа отримала в банку кредит у розмірі 50000 грн. під 20% річних. Строк погашення кредиту – 4 роки. В кредитному договорі обумовлено погашення загальної суми боргу 2 рази на рік рівними частинами. Скласти графік погашення кредиту.

Розв’язання

Сума рівномірного платежу по завершенні кожного півріччя визначатиметься за формулою:

де R0 – сума кредиту, грош.од.;

n – кількість разів погашення загальної суми боргу протягом усього строку кредитування;

g – ануїтетний коефіцієнт, що дорівнює:

де r – середньорічна відсоткова ставка, %;

t – кількість періодів нарахування відсотків у році.

Отже, аннуїтетний коефіцієнт і сума платежу дорівнюватимуть:

грн.

Графік погашення кредиту наведено у вигляді таблиці 1.

Таблиця 1 – Графік погашення кредиту за умов, що сума загального боргу погашається рівними частинами протягом усього строку кредитування

Період погашення, півріччя Основний борг на початок періоду, грн. Сума відсотків за період, грн. Виплата загального боргу, грн. Погашення основного боргу, грн.
  50000,0 5000,0 9372,2 4372,2
  45627,8 4562,8 9372,2 4809,4
  40818,4 4081,8 9372,2 5290,4
  35528,0 3552,8 9372,2 5819,4
  29708,6 2970,9 9372,2 6401,3
  23307,3 2330,7 9372,2 7041,5
  16265,8 1626,6 9372,2 7745,6
  8520,2 852,0 9372,2 8520,2
Разом: х 24977,6 74977,6 50000,0

Приклад 11

Підприємство отримало в банку кредит в сумі 70000 грн. на 16 місяців під 22% річних. Відсотки нараховуються щокварталу на залишок боргу. Скласти графік погашення кредиту за умов, що основний борг погашається щокварталу рівними частинами протягом усього строку кредитування.

Розв’язання

Розраховуємо кількість кварталів, на яку взято кредит:

16: 3 = 5,3 квартали.

Сума погашення основного боргу за 1 повний квартал складає:

70000: 5,3 = 13207,55 грн.

Сума погашення основного боргу за 0,3 квартали дорівнює:

13207,55 ∙ 0,3 = 3962,27 грн.

Ставка кредитування за квартал дорівнює:

22%: 4 = 5,5%.

Графік погашення кредиту наведено у вигляді таблиці 2.

Таблиця 2 – Графік погашення кредиту за умов, що сума основного боргу погашається рівними частинами протягом усього строку кредитування

Період погашення, квартал Основний борг на початок періоду, грн. Сума відсотків за період, грн. Виплата загального боргу, грн. Погашення основного боргу, грн.
  70000,00 3850,00 17057,55 13207,55
  56792,45 3123,58 16331,13 13207,55
  43584,91 2397,17 15604,72 13207,55
  30377,36 1670,75 14878,30 13207,55
  17169,81 944,34 14151,89 13207,55
5,3 3962,26 65,38 4027,64 3962,26
Разом: х 12051,23 82051,23 70000,00

Приклад 12

Фізичній особі необхідні кредитні кошти в розмірі 10000 грн. на 1 рік. На ринку існують наступні пропозиції:

а) «Правексбанк» пропонує кредит під 25% річних з щомісячним погашенням ануїтетними платежами. Комісія банку при погашенні суми кредиту і сплаті відсотків дорівнює 0%;

б) «Приватбанк» пропонує кредит під 22% річних з щомісячним погашенням ануїтетними платежами. Комісія банку складає 1% від суми щомісячного платежу основного боргу і відсотків до каси банку;

в) «Укркомунбанк» пропонує кредит під 12% річних з щомісячним погашенням ануїтетними платежами. Комісія банку складає 1% щомісяця від первісної суми кредиту.

Який з наведених варіантів є найвигіднішим для позичальника? Розрахувати реальну (ефективну) ставку кредитування за кожним варіантом.

Розв’язання

1. Кредитування у «Правексбанку». Визначаємо суму рівномірного щомісячного платежу, для чого спочатку розраховуємо ануїтет ний коефіцієнт:

грн.

Визначаємо суму загального боргу за весь період кредитування:

грн.

Визначаємо суму процентного доходу банку (витрат позичальника):

грн.

2. Кредитування у «Приватбанку». Визначаємо суму рівномірного щомісячного платежу:

грн.

Визначаємо суму загального боргу за весь період кредитування:

грн.

Визначаємо суму процентного доходу банку (витрат позичальника):

грн.

Щомісячна сума платежу у касу банку дорівнює 935,94 грн., отже сума комісійних витрат (для позичальника) або доходу (для банку) становитиме:

− за місяць: 935,94 ∙ 0,01 = 9,36 грн.;

− за рік: 9,36 ∙ 12 = 112,31 грн.

Отже, загальна сума витрат позичальника включатиме суму відсотків за користування коштами і комісійні виплати:

1231,33 + 112,31 = 1343,64 грн.

3. Кредитування в «Укркомунбанку». Визначаємо суму рівномірного щомісячного платежу:

грн.

Визначаємо суму загального боргу за весь період кредитування:

грн.

Визначаємо суму процентного доходу банку (витрат позичальника):

грн.

Сума комісії банку дорівнює 1% від суми кредиту:

− за місяць: 10000 ∙ 0,01 = 100 грн.;

− за рік: 100 ∙ 12 = 1200 грн.

Загальна сума витрат позичальника дорівнює:

661,85 + 1200 = 1861,85 грн.

4. Визначаємо реальну (ефективну) ставку кредитування за кожним варіантом шляхом поділу загальної суми витрат позичальника на суму кредиту:

а) за кредитом у «Правексбанку»:

1405,30: 10000 ∙ 100% = 14,1%;

б) за кредитом у «Приватбанку»:

1343,64: 10000 ∙ 100% = 13,4%;

в) за кредитом в «Укркомунбанку»:

1861,85: 10000 ∙ 100% = 18,6%.

Отже, найвигіднішою для позичальника є програма кредитування «Приватбанку», а найневигіднішою – програма «Укркомунбанку».

4.6 Операції за вкладами населення

Комерційний банк виконує операції за вкладами населення, яким належить значне місце в банківських ресурсах. Тому значна увага приділяється прогнозуванню залишків вкладів шляхом розрахунку таких показників:

− середньо квартальний строк зберігання вкладів;

− показник осідання вкладів;

− коефіцієнт оборотності вкладів.

Середньо квартальний строк зберігання вкладів визначається за формулою:

де СЗ – середньо квартальний залишок вкладів, грош.од.;

ОВ – оборот за видатками, грош.од.;

n – кількість днів у періоді (кварталі).

Показник осідання вкладів визначається за формулою:

де Зкін, Зпоч – залишки на кінець і початок кварталу, грош.од.;

ОН – оборот за надходженнями, грош.од.

Залишок на кінець кварталу визначається таким чином:

Коефіцієнт оборотності вкладів визначається за формулою:

4.7 Операції банків з векселями

Однією з активний операцій банку є врахування і переврахування векселів. Врахування або дисконт векселів полягає у тому, що банк, який придбає вексель одразу ж сплачує його пред’явнику, а платіж за векселем отримує лише після настання зазначеного у векселі строку.

Дисконтна ставка, що застосовується банком при врахуванні векселів, визначається за формулою:

де D – річна ставка дисконту, %;

R – річна процентна ставка за кредитними операціями, %;

n – кількість днів до погашення векселя.

Сума, яку належить сплатити пред’явнику векселя у момент його врахування банком, розраховується за формулою:

де АР – сума, яку отримає підприємство від банку за врахований вексель, грош.од;

NV – номінальна вартість векселя, грош.од.

Вексельна гарантія банку, внаслідок якої особа, яка надала таку гарантію, приймає відповідальність щодо зобов’язань по векселю, отримала назву аваль векселя.

Розрахунок загальної суми винагороди банку за авальований вексель здійснюється за формулою:

де K – загальна сума винагороди за надання авального кредиту, грош.од.;

NV – номінальна вартість векселя, грош.од.;

g1 – кількість днів від дня, з якого нараховуються проценти на номінальну суму векселя, до дня платежу за векселем;

g2 – кількість днів від дня авалювання до дня закінчення строку кредиту за векселем;

n – кількість днів у році;

і – процентна ставка, за якою нараховуються проценти на номінальну суму векселя, %;

j – процентна ставка, за якою нараховуються проценти за авальний кредит, %;

v – процентна ставка, за якою нараховується комісія, в долях одиниці;

q – процентна ставка, за якою нараховується дамно (комісія за інкасування векселя), в долях одиниці;

p – сума порто (почтові витрати), грош.од.

4.8 Забезпечення фінансової стійкості банку

З метою забезпечення фінансової стійкості комерційних банків НБУ встановлює перелік обов’язкових економічних нормативів, до яких відносяться: нормативи, що регламентують капітал банку; нормативи, що регламентують ліквідність банку.

Приклад 13

До кредитного відділу комерційного банку надійшли 3 заявки:

а) надати кредит в розмірі 380 тис.грн. на придбання обладнання цеху залізобетонних виробів. Цьому клієнту раніше була надана гарантія на суму 119 тис.грн.;

б) надати кредит інсайдеру в розмірі 35 тис.грн. на придбання офісної техніки;

в) надати кредит в розмірі 13 тис.грн. на придбання цінних паперів.

Визначити можливість задоволення потреб клієнтів, якщо капітал банку складає 15 млн.грн.

Норматив максимального розміру ризику на 1-го позичальника (Н7) – 25% від регулятивного капіталу банка.

Норматив великих кредитних ризиків (Н8) не має перевищувати 8-кратний розмір регулятивного капіталу банку.

Норматив максимального розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих одному інсайдеру (Н9) не має перевищувати 5% розміру капіталу банку.

Норматив максимального сукупного розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих інсайдерам (Н10) не має перевищувати 40%.

Розв’язання

1. Визначаємо, чи належить перший кредит до категорії «великих»:

15000 ∙ 0,25 = 3750 тис.грн.,

отже, 380 < 3750.

Тобто, кредит не належить до категорії «великих».

2. Визначаємо максимальну суму великих кредитів:

15000 ∙ 8 = 120000 тис.грн.

3. Визначаємо загальну суму потреби за першим варіантом кредитування:

380 + 119 = 499 тис.грн.,

отже, за першою заявкою комерційний банк може видати кредит, оскільки:

499 < 120000.

4. Визначаємо максимально можливу суму кредиту на одного інсайдера:

15000 ∙ 0,05 = 750 тис.грн.,

таким чином, за другою заявкою є можливість отримати кредит, оскільки:

35 < 750.

5. За третьою заявкою у кредиті буде відмовлено, оскільки кредитування на зазначені цілі заборонено Постановою Правління НБУ «Про кредитування».

4.9 Коефіцієнтний аналіз прибутку банку

Коефіцієнтний аналіз прибутку банку включає розрахунок таких показників:

1) чистий процентний дохід (ЧПД), який характеризує прибуток (чи збиток) за процентними операціями банку:

де ПД – процентний дохід банку, грош.од.;

ПВ – процентні витрати банку, грош.од.;

2) чиста процента маржа (ЧПМ) характеризує обсяг процентного прибутку на одиницю процентних активів і відображає ефективність роботи процентних активів:

де ЧПД – чистий процентний дохід, грош.од.;

ПА – середні процентні активи, грош.од.

Для виявлення впливу чистого процентного доходу (порівняно з непроцентним доходом) на рівень прибутковості активів чиста процентна маржа визначається як відношення чистого процентного доходу до середніх сукупних активів:

де СА – середні сукупні активи банку, грош.од.;

3) процентний спред (С%) – різниця між середньозваженою ставкою, отриманою за активами, і середньозваженою ставкою, сплаченою за зобов’язаннями. Відображає рівень впливу ставок по процентним активам і пасивам на величину процентного прибутку банку і визначається за формулою:

де ДА% – середньозважена ставка, отримана за активами (доходність процентних активів), %;

ВР% – середньозважена ставка, сплачена за зобов’язаннями (вартість процентних ресурсів), %.

Доходність процентних активів дорівнює відношенню процентних доходів до середніх процентних активів:

Вартість процентних ресурсів визначається відношенням процентних витрат до середніх процентних зобов’язань:

де ПЗ – середні процентні зобов’язання, грош.од.;

4) чиста процента позиція (ЧПП) відображає відношення між обсягами середніх процентних активів і зобов’язань:

5) дохідність (збитковість) чистої процентної позиції (ДЧП) характеризує показник чистої процентної позиції, приведений за допомоги ставки вартості ресурсів до вартісного значення, і відображує вартісний вплив «розриву» між процентними активами і пасивами на величину чистої процентної маржі:

.

де ЧПП – чиста процентна позиція, в долях одиниці;

ВР% – вартість процентних ресурсів, в долях одиниці.

Шляхом нескладних алгебраїчних перетворень можна проаналізувати вплив на чисту процентну маржу процентного спреду і доходності (збитковості) чистої процентної позиції:

де С% - процентний спред, в долях одиниці;

ДЧП – дохідність чистої процентної позиції, в долях одиниці;

6) прибутковість активів банку (ROA) розраховується за формулою:

де ЧП – чистий прибуток, грош.од.

Для проведення факторного аналізу коефіцієнту прибутковості активів банку він представляється у вигляді добутку двох коефіцієнтів:

де КОСА – коефіцієнт оборотності сукупних активів банку, в долях одиниці;

RВД – чиста рентабельність діяльності банку, в долях одиниці.

5 ПЕРЕЛІК ЕКЗАМЕНАЦІЙНИХ ПИТАНЬ

1. Порядок створення і державної реєстрації банка

2. Вимоги до формування Статутного фонду банку. Документи, необхідні при створенні комерційного банку

3. Характеристика окремих видів комерційних банків

4. Організаційна структура і структура управління банком

5. Класифікація фінансових ресурсів комерційного банку

6. Склад і функції власного капіталу комерційного банку

7. Характеристика залучених коштів банку. Класифікація вкладів і депозитів

8. Призначення й класифікація міжбанківських кредитів

9. Управління ресурсами комерційного банку

10. Сутність і необхідність системи гарантування депозитів

11. Активні і пасивні операції банку

12. Класифікація банківських кредитів

13. Умови кредитної угоди, кредитний договір

14. Відсоткова ставка, чинники, що впливають на формування позичкового проценту

15. Процес кредитування клієнтів банку

16. Оцінка кредитоспроможності позичальника. Формування резерву для покриття можливих втрат за кредитними операціями

17. Принципи організації безготівкових розрахунків, способи і форми грошових розрахунків у народному господарстві

18. Відкриття і ведення банком рахунків клієнтів

19. Форми і способи проведення безготівкових розрахунків

20. Характеристика міжбанківських розрахунків, система електронних платежів НБУ

21. Розрахунки з використанням пластикових карток. Перспективи впровадження в Україні масової системи електронних платежів

22. Організація готівкових грошових розрахунків

23. Порядок отримання із кас банку і витрачання готівкових грошей суб’єктами господарювання

24. Види векселів. Характеристика операцій банків у сфері вексельного обігу

25. Врахування і переврахування векселів. Кредити під заставу векселів

26. Авалювання і акцептування векселів банками

27. Сутність і класифікація цінних паперів

28. Політика формування портфеля цінних паперів банком

29. Посередницькі операції комерційних банків на фондовому ринку

30. Інвестування і кредитування. Ризики, притаманні банківським інвестиціям

31. Емісія цінних паперів, їх види. Банки в ролі андеррайтерів

32. Об’єкт, суб’єкт, фінансові джерела інвестиційної діяльності, види інвестицій

33. Оцінка інвестиційних проектів

34. Довгострокове кредитування інвестиційних проектів

35. Класифікація банківських рахунків в іноземній валюті

36. Посередництво банків у фінансових розрахунках між експортерами та імпортерами, їх кредитування

37. Основи валютного кредитування

38. Характеристика форм міжнародних розрахунків

39. Банківські послуги та їх види

40. Загальна характеристика і види нетрадиційних банківських операцій

41. Лізингові операції банків

42. Факторинг і форфейтинг

43. Трастові послуги банків

44. Необхідність і задачі банківського регулювання і нагляду

45. Основні напрямки регулювання банківської діяльності

46. Групи економічних нормативів, що регламентують діяльність комерційних банків

47. Характеристика економічних нормативів, що регламентують ліквідність комерційних банків

48. Методи спостереження Національним банком за діяльністю комерційних банків

49. Визначення рейтингу комерційного банку

50. Заходи впливу Національного банку на діяльність комерційних банків

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000р. № 2121-III.

2. Закон України «Про Національний банк України» від
20 травня 1999 р. № 679-XIV.

3. Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» від
28 листопада 2002 р. № 249-IV.

4. Декрет Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 19 лютого 1993 р. № 15-93.

5. Постанова Правління Національного банку України «Про переказування коштів у національній та іноземній валюті на користь нерезидентів за деякими операціями» від 30 грудня 2003 р. № 597.

6. Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства, затверджене Постановою Правління НБУ від 28 серпня
2001 р. № 369.

7. Положення про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень, затверджене Постановою Правління НБУ від 31 серпня 2001 р. № 375.

8. Положення про порядок видачі банкам банківських ліцензій, письмових дозволів та ліцензій на виконання окремих операцій, затверджене Постановою Правління НБУ від 17 липня
2001 р. № 275.

9. Положення про порядок визначення та формування обов'язкових резервів для банків України, затверджене Постановою Правління НБУ від 21 квітня 2004 р. № 172.

10. Положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків, затверджене Постановою Правління НБУ від
6 липня 2000 р. № 279.

11. Положення про валютний контроль, затверджене Постановою Правління НБУ від 8 лютого 2000 р. № 49.

12. Інструкція про порядок регулювання діяльності банків в Україні, затверджена Постановою Правління НБУ від 28 серпня
2001 р. № 368.

13. Інструкція з бухгалтерського обліку кредитних, вкладних (депозитних) операцій та формування і використання резервів під кредитні ризики в банках України, затверджена Постановою Правління НБУ від 15 вересня 2004 р. № 435.

14. Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затверджена Постановою Правління НБУ від
21 січня 2004 р. № 22.

15. Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена Постановою Правління НБУ від 12 листопада 2003 р. № 492.

16. Інструкція про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджена Постановою Правління НБУ від
15 грудня 2004 р. № 637.

17. Інструкція про касові операції в банках України, затверджена Постановою Правління НБУ від 14 серпня 2003 р. № 337.

18. Інструкція про переміщення валюти України, іноземної валюти, банківських металів, платіжних документів, інших банківських документів і платіжних карток через митний кордон України, затверджена Постановою Правління НБУ від 12 липня
2000 р. № 283.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 527 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.145 с)...