Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальна гігієна



1 (2). Дільничному лікарю доручили підготувати план проведення комплексу лікувально-профілактичних заходів серед населення на підпорядкованій території. Які заходи він повинен внести в цей план щодо первинної профілактики захворювань?

A. Попередження виникнення захворювань.

В. Направлення хворих на санаторне лікування.

С. Заходи щодо підвищення якості життя хворих.

D. Заходи щодо покращання умов життя хворих.

E. Попередження ускладнень хвороби.

2 (4). Районному кардіологу доручено розробити план проведення комплексу лікувально-профілактичних заходів по зниженню смертності від серцево-судинних захворювань. Які заходи мають бути заплановані щодо вторинної профілактики цих захворювань?

A. Попередження рецидивів і ускладнень захворювань.

B. Направлення хворих на санаторно-курортне лікування.

C. Попередження виникнення захворювань.

D. Направлення хворих на стаціонарне лікування.

E. Оптимізація способу і умов життя.

3 (20). У дитячій поліклініці проведено вивчення захворюваності дітей на алергічні хвороби шляхом викопіювання інформації з облікової медичної документації. Згідно з програмою дослідження для формування вибіркової сукупності в реєстратурі відібрано кожну третю історію розвитку дитини. Який метод формування вибіркової сукупності застосовано?

A. Механічний добір.

B. Випадковий добір.

C. Типологічний добір.

D. Спрямований добір.

E. Серійний добір.

4 (33*). Із усієї кількості зареєстрованих захворювань у населення міста хвороби органів кровообігу склали 15% (в іншій редакції – 23%). Який статистичний показник наведений?

A. Екстенсивний.

B. Інтенсивний.

C. Наочності.

D. Співвідношення.

E. Середня величина.

5 (36). У місті мешкає 100 000 населення. З 160 випадків інфекційних захворювань 75 приходиться на гр,ип. Який показник захворюваності грипом по відношенню до всіх інфекційних хвороб треба використати?

A. Екстенсивний.

B. Інтенсивний.

C. Наочності.

D. Співвідношення.

E. Відносної інтенсивності.

6 (40*). Якщо прийняти частоту інфекційного гепатиту в районі у 1993 р. за 100%, то в наступні роки цей показник буде мати такий вигляд: 1995 р. – 62,5%, 1996 р. – 25% (в іншій редакції – 1998, 1999, 2000 рр. відповідно). Який показник використаний при аналізі наведених результатів?

А. Наочності.

B. Екстенсивний.

C. Інтенсивний.

D. Співвідношення.

E. Темп росту.

7 (57). Показник загальної смертності в районі А. становить 11,9%, в районі Б. – 15,9%. У віковій структурі населення району А. частка осіб віком 50 років і старше складає 30%, в районі Б. – 40%. Необхідно перевірити, чи вплинула на різницю показників загальної смертності неоднорідність вікової структури населення. Яким методом медичної статистики найдоречніше скористатися в цьому випадку?

A. Розрахунку стандартизованих показників.

B. Розрахунку коефіцієнта кореляції.

C. Розрахунку довірчого коефіцієнта.

D. Розрахунку середніх величин.

E. Розрахунку відносних величин.

8. У практику хірургічного відділення стаціонару було впроваджено методику лапароскопічної холецистектомії. В результаті середня тривалість післяопераційного лікування хворих скоротилась до 3,4±0,8 дня порівняно з 7,3±1,1 дня при звичайній холецистектомії. Яким методом медичної статистики можна підтвердити достовірність різниці показників?

A. Розрахунку критерія Стьюдента.

B. Розрахунку коефіцієнта кореляції.

C. Розрахунку стандартизованих показників.

D. Розрахунку середніх величин.

E. Розрахунку критерія відповідності.

9 (58). На підприємстві протягом року в першому півріччі з 2000 працюючих чоловіків мали травми – 320, з 4000 працюючих жінок – 280. В другому півріччі із 6000 чоловіків травмовано 720, із 2000 жінок травмовано 160. Який метод статистичної обробки даних є оптимальним для усунення розбіжностей у складі працюючих за статтю і різного рівня травм у них, та аналізу травматизму на підприємстві терапевтом?

A. Метод стандартизації.

B. Кореляційний аналіз.

C. Регресійний аналіз.

D. Розрахунок середніх величин.

E. Розрахунок відносних величин.

10 (65*). У місті Д. на вибірковій сукупності вивчався вплив викидів у повітря відходів металургійного виробництва на захворюваність на обструктивний бронхіт. Розрахований коефіцієнт кореляції становив +0,79 (в іншій редакції: +0,82). Оцініть силу і напрямок зв’язку?

A. Прямий, сильний.

B. Зворотний, сильний.

C. Прямий, середній.

D. Зворотний, середній.

E. – (в іншій редакції – Е. Прямий слабкий.).

11. У структурі населення регіону питома вага осіб від 0 до 14 років складає 25%, 15-49 років – 50%, 50 років і старших – 25%. Яке поняття найбільш влучно характеризує цю демографічну ситуацію?

A. Стаціонарний склад населення.

B. Регресивний склад населення.

C. Прогресивний склад населення.

D. –

E.

12 (85*). Населення міста А. має наступну вікову структуру: 0-14 років – 30%; 15-44 років – 50%; 50 років і більше – 20%. Який тип вікової структури населення цього міста?

А. Прогресивний.

B. Стаціонарний.

C. Регресивний.

D. – (в іншій редакціїD. Уповільнений.).

E. – (в іншій редакціїE. Прискорений.).

13 (107*). Дільничний лікар повинен вивчити загальну захворюваність населення своєї дільниці для складання річного звіту про діяльність поліклініки. Які документи він використає?

А. Талон амбулаторного пацієнта, статистичний талон для реєстрації заключного діагнозу.

B. Історія розвитку дитини, талон амбулаторного пацієнта.

C. Медична картка амбулаторного хворого, статистичний талон для реєстрації заключного діагнозу.

D. Листок непрацездатності, статистична картка хворого, який вибув зі стаціонару.

E. – (в іншій редакціїE. Контрольна картка диспансерного спостереження.).

14 (108). Головний лікар поліклініки дав завдання дільничому лікарю визначити захворюваність N-ою хворобою на дільниці. За яким документом визначається первинна захворюваність населення на дільниці?

A. За cтатиcтичними талонами “+”.

B. За cтатиcтичними талонами “+” і “-”.

C. За журналом профоглядів.

D. За медичними картами амбулаторних хворих.

E. За талонами на прийом до лікаря.

15 (110). Головний лікар поліклініки дав завдання дільничому лікарю визначити поширеність N-ою хворобою на дільниці. За яким документом визначається поширеність (розповcюдженіcть) хвороб на лікарcькій дільниці?

A. За cтатиcтичними талонами “+” – “-”.

B. За cтатиcтичними талонами “-”.

C. За картами хворого, що вибув з cтаціонару.

D. За талонами на прийом до лікаря.

E. За журналом профоглядів.

16 (111). Головний лікар поліклініки дав завдання дільничому лікарю визначити патологічну ураженість населення N-ою хворобою на дільниці. За яким документом визначаєтьcя патологічна ураженіcть наcелення на хвороби на лікарcькій дільниці?

A. За журналом профоглядів.

B. За cтатиcтичними талонами “+”.

C. За cтатиcтичними талонами “-”.

D. За cтатиcтичними талонами “+” і “-”.

E. За талонами на прийом до лікаря.

17 (134*). На медико-соціальній експертній комісії проводиться огляд хворого, у якого наступний стан здоров’я: виражене порушення функції організму, хворий не може себе обслуговувати, потребує постійної допомоги і догляду (в іншій редакції – ампутовані обидві ноги). Критеріям якої групи інвалідності відповідають показники здоров’я цього хворого?

A. I групи.

B. II групи.

C. III групи.

D. II А групи.

E. II Б групи.

18 (145). На території, що обслуговує сільська дільнична лікарня, проживає 6200 мешканців. Згідно плану підлягало профілактичним оглядам 560 робітників сільських господарств з різними факторами ризику. Проведено профілактичні огляди 400 робітників. У 120 осіб виявлені захворювання серцево-судинної системи, з яких 90 осіб поставлено на диспансерний облік. Який з показників найбільш доцільно використати для оцінки організації диспансеризації у лікарні?

A. Питома вага робітників, охоплених профілактичними оглядами.

B. Питома вага осіб з вперше встановленим діагнозом.

C. Питома вага осіб, які підлягали профілактичним оглядам.

D. Питома вага осіб, у яких виявлені захворювання.

E. Частота захворюваності серцево-судинними хворобами.

19 (158). У атмосферному повітрі на відстані 700 м від промислового підприємства були присутні підвищені концентрації окису вуглецю та сірчаного газу. Яку дію мають ці речовини на організм населення?

A. Комбіновану.

B. Комплексну.

C. Незалежну.

D. Канцерогенну.

E. Сполучну.

20 (160). У результаті аварії на одному з промислових підприємств відбувся витік озону та радіоактивних речовин в одному з цехів. Група працівників цього цеху підпала під одночасний вплив обох чинників. Яким буде вплив цих чинників на організм?

A. Поєднаний радіоміметичний вплив.

B. Поєднаний.

C. Ізольований.

D. Комбінований.

E. Комплексний.

21 (161*). Серед мешканців присадибних ділянок с. Іванівка, які прилягають до поля агрофірми “Дружба”, через 1 тиждень після зрошування його пестицидами (гексахлораном) з’явилися симптоми отруєння пестицидами. В результаті лабораторних досліджень вміст гексахлорану в грунті сусідніх з полем приватних садиб перевищував ГДК в 2 рази, в повітрі – в 10 разів, у воді криниць (водопостачання населеного пункту є децентралізованим) – у 2 рази. Назвіть вид впливу пестицидів на організм людей, що має місце.

A. Комплексний.

B. Ізольований.

C. Поєднаний.

D. Комбінований.

E. – (в іншій редакціїЕ. Незалежна.).

22 (173). На педіатричній дільниці до кінця року рівень загальної захворюваності зріс на 75%. Які показники потребують першочергового вивчення для з’ясування причин такого росту?

А. Структура захворюваності.

B. Житлові умови дітей.

C. Культурний рівень батьків.

D. Матеріальний стан сім’ї.

E. Здоров’я батьків.

23 (191). У дитини після обстеження було встановлено діагноз: епідемічний паротит. Який документ слід заповнити для обліку даного захворювання?

A. Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання.

B. Статистичний талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів.

C. Історія розвитку дитини.

D. Талон амбулаторного пацієнта.

E. Медична карта стаціонарного хворого.

24 (193*). При обстеженні дитини п’яти років лікар-педіатр встановив факт захворювання на дифтерію. Який медичний документ повинен оформити лікар для реєстрації цього захворювання?

A. Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання (ф. № 058/о).

B. Звіт про медичну допомогу дітям (ф. №31).

C. Виписка з Історії розвитку дитини (ф. № 112/о).

D. Звіт про деякі інфекційні та паразитарні захворювання (ф. №1) (в іншій редакції – D. Медичну карту амбулаторного хворого (ф. № 025/01).).

E. Статистичний талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів (ф. №025-2/0) (в іншій редакціїЕ. Талон амбулаторного пацієнта (ф. №025-6/0).).

25 (194). При обстеженні дитини п’яти років лікар-педіатр встановив факт захворювання на дифтерію. Протягом якого часу лікар повинен проінформувати санепідстанцію про цей випадок?

A. 12 годин.

B. 24 годин.

C. 36 годин.

D. 48 годин.

E. 72 годин.

26 (202). У токсикологічну лабораторію надійшла нова синтезована речовина ДФК-4. При токсикологічних дослідженнях і оцінці визначених показників токсикометрії за ГОСТ 12.1.007-76 “Вредные вещества. Классификация и общие требования безопасности” одержані такі результати: СL50 – 650 мг/м3 (2 кл.), DL50 – 250 мг/кг (3 кл.), КМІО – 2 (4 кл.), зона гострої дії – 5,0 (1 кл.), ОБРД – 2,0 мг/м3 (3 кл.). Який показник токсикометрії є лімітувальним при визначенні класу небезпеки дослідженої речовини?

A. Зона гострої дії.

B. DL50.

C. СL50.

D. КМІО.

E. ОБРД.

27 (218). У 67-річної хворої на неспецифічний поліартрит напередодні різкої зміни погоди в умовах стаціонару з’явились додаткові скарги на задишку, набряк суглобів, головний біль та біль у ділянці серця, шкірні висипання, білок та кров у сечі, підвищення температури тіла. Який клінічний симптом, крім задишки, серцевих та головних болей, найбільш метеозалежний?

A. Набряк суглобів.

B. Шкірні висипання.

C. Білок у сечі.

D. Підвищення температури тіла.

E. Гематурія.

28 (239). Щоб ультрафіолетова радіація забезпечувала максимальний оздоровчий вплив лікарю необхідно визначити біологічну дозу. Біодозиметр був закріплений в області нижньої третини живота дитини, що приймала сонячну ванну. Тривалість опромінення шкіри у першому віконці складала 2 хв, у другому – 3 хв, у третьому – 4 хв, у четвертому – 5 хв, у п’ятому – 6 хв, у шостому – 7 хв. Через 8 годин після опромінення медична сестра виявила на шкірі дві червоні смужки. Визначте біологічну (еритемну) дозу ультрафіолетового випромінювання.

A. 6 хвилин.

B. 30 секунд.

C. 3 хвилини.

D. 5 хвилин.

E. 10 хвилин.

29 (240). Щоб ультрафіолетова радіація забезпечувала максимальний оздоровчий вплив лікарю необхідно визначити біологічну дозу. Біодозиметр був закріплений в області нижньої третини живота дитини, що приймала сонячну ванну. Тривалість опромінення шкіри у першому віконці складала 1 хв, у другому – 2 хв, у третьому – 3 хв, у четвертому – 4 хв, у п’ятому – 5 хв, у шостому – 6 хв. Через 8 годин після опромінення медична сестра виявила на шкірі в ділянці нижньої третини живота три червоних смужки. Визначте профілактичну (антирахітичну) дозу ультрафіолетового випромінювання.

A. 30 секунд (0,5 хв).

B. 60 секунд.

C. 2,5 хвилини.

D. 5 хвилин.

E. 10 хвилин.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1036 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.017 с)...