Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Установки, прилади, лабораторний посуд, реактиви. Такі самі, як і при визначенні ортофосфатів (див



Такі самі, як і при визначенні ортофосфатів (див. вище).

Розчин сірчаної кислоти, 34%-й: 337 см3 концентрованої Н2SO4, х.ч., невеликими порціями доливають до 600 см3 дистильованої води і після охолодження розчину доводять його об'єм до 1 дм3.

Їдкий натр, 10%-й розчин: 11 г NаОН, х.ч., розчиняють у 100 см3 дистильованої води.

Фотометричне визначення загального розчиненого фосфору

До загального розчиненого фосфору належать ортофосфати, поліфосфати та фосфор органічних сполук (Рорг). Тому вміст загального розчиненого фосфору визначають після гідролізу поліфосфатів і деструкції органічних сполук. Для цього органічні сполуки попередньо мінералізують фотохімічним окисненням або окисненням персульфатом калію в кислому середовищі з одночасним переведенням також поліфосфатів в ортофосфати.

Метод «мокрого спалювання» з персульфатом калію. Метод можна застосувати для аналізу поверхневих вод із вмістом фосфору не менш як 0,01 мг Р/дм3 за об'єму проби 50 см3. Його можна використати в лабораторіях, де немає апаратури для фотохімічної деструкції органічних сполук.

Принцип методу. Метод ґрунтується на окисненні фосфорорганічних та інших органічних сполук персульфатом калію в кислому середовищі. Вміст ортофосфатів, які при цьому утворюються, визначають фотометричним методом.

Методика визначення. У пробірку з термостійкого скла вносять 40 см3 профільтрованої проби води (або менший об'єм, доведений до 40 см3 дистильованою водою), добавляють 0,6 0,1 г персульфату калію і 0,5 см3 34%-го розчину сірчаної кислоти. Пробірку вміщують у киплячу водяну баню і витримують упродовж 1 год. Після охолодження розчин переносять у мірну колбу місткістю 50 см3, добавляють 2 − 3 краплі індикатору α-динітрофенолу, нейтралізують розчином аміаку (1: 1) до появи жовтого забарвлення і доливають до риски дистильованою водою. В отриманій пробі визначають вміст ортофосфатів за методикою, наведеною вище.

Вміст загального розчиненого фосфору С х (мг Р/дм3) обчислюють за рівнянням

де С — концентрація ортофосфатів у пробі, визначена за калібрувальним графіком, мг Р/дм3; V — об'єм проби води, взятий для аналізу, см3; 50 — об'єм, до якого розбавлена проба води, см3.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 167 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...