Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації. У першому питанні, аналізуючи особливості політичного розвитку Правобережжя, зверніть увагу на те, що на відміну від Гетьманщини Правобережна Україна значно



У першому питанні, аналізуючи особливості політичного розвитку Правобережжя, зверніть увагу на те, що на відміну від Гетьманщини Правобережна Україна значно швидше втратила свою козацьку державність. Польща відновлювала на Правобережжі порядки, які існували до повстання Б.Хмельницького. Був скасований козацький устрій, козаки були оголошені поза законом. На прикладах покажіть, що посилення польського гноблення викликало хвилю селянсько-козацьких повстань на Правобережжі на початку ХVІІІ ст. Також розкрийте зміст колоніальної політики Польщі на західноукраїнських землях.

Відповідь на друге питання логічно витікає з попереднього. Польське свавілля на правобережних землях спричинило до появи гайдамацького руху. Студенту слід пояснити назву “гайдамак”, визначити сутність, соціальну базу, лідерів та етапи гайдамацького руху, показати напрями походів народних месників. Варто підкреслити, що гайдамаки користувалися широкою підтримкою українського населення. Зауважимо, що гайдамаччина надовго залишилася в народній пам’яті, відіграла велику роль в ослабленні феодально-кріпосницької системи, польського панування, у розвитку визвольної боротьбі українського народу. Окремо слід сказати про народно-визвольне повстання другої половини ХVІІІ ст. – Коліївщина, яке вважають третім етапом розгортання гайдамацького руху. Потрібно визначити соціально-політичні завдання, які перед собою ставили керівники Коліївщини. Важливо зазначити, що складовою частиною цього руху була антифеодальна боротьба, яка в будь-який час могла перенестися на Лівобережжя. Треба пояснити, чому царські війська, які перейшли правий берег Дніпра, зрадили повстанців, яскраво ілюструючи двозначну політику щодо соціальних рухів на Правобережжі. Варто підсумувати, що Коліївщина була останнім великим повстанням на Правобережжі.

У третьому питанні необхідно висвітлити опришківський рух на західноукраїнських землях. Це була форма соціального протесту проти польсько-шляхетського володарювання. Найбільш відомим ватажком опришків був Олекса Довбуш. Слід виділити студенту кількість походів карпатського месника, де розташовувався загін О.Довбуша, хто продовжив його справу. Загалом відзначте спільні та відмінні риси гайдамацького й опришківського рухів. Насамкінець підкресліть, що рух опришків був придушений австрійським урядом лише у першій половині ХІХ ст.

У четвертому питанні студент має проаналізувати поділи Польщі. Зауважте, що у другій половині ХVІІІ ст. Річ Посполита переживала період глибокої економічної і політичної кризи, викликаної анархією в державному управлінні, міжусобними війнами. На підставі документів відзначте, як на долі українських земель позначилися три поділи Речі Посполитої і які держави цим скористалися. З’ясуйте значення поділів Польщі в історії України. Слід наголосити, що на кінець ХVІІІ ст. українські землі опинилися в складі двох великих імперій – Російської та Австрійської.

Контрольні запитання

1. Порівняйте соціально-економічний розвиток Ліво- і Правобережної України в кінці ХVІІ – ХVІІІ ст., вкажіть причини існуючих суттєвих відмінностей.

2. Змалюйте історичний портрет Семена Палія. Охарактеризуйте його як людину і народного полководця.

3. Поясніть причини поразки антифеодального і визвольного повстання С.Палія на початку ХVІІІ ст.

4. Охарактеризуйте цілі учасників гайдамацького руху. Чи можна стверджувати, що цей рух мав антифеодальний та національно-визвольний характер? Обґрунтуйте відповідь.

5. З’ясуйте, які території охоплював гайдамацький рух.

6. Порівняйте антифеодальний рух опришків та гайдамаків.

7. Змалюйте історичний портрет Олекси Довбуша. Охарактеризуйте його як людину і народного месника.

8. Кріпосники називали опришків на чолі з О.Довбушем розбійниками, грабіжниками. Доведіть, що такі твердження були наклепницькими.

9. Доведіть, що соціальна боротьба народних мас Правобережної України набрала значно більшого розмаху у другій половині ХVІІІ ст. порівняно з першою половиною цього століття.

10. Чому царський уряд підтримав боротьбу польського короля з Коліївщиною?

11. Визначте причини поразки і наслідки Коліївщини та гайдамацького руху в цілому для українського суспільства і Речі Посполитої.

12. Коли відбулися поділи Польщі і до складу яких держав відійшли українські землі колишньої Речі Посполитої – Галичина і Правобережжя?





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 486 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...