Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи аналізу систем



Операція – це сукупність закономірно обумовлених дій, які здійснюються за розробленим планом під певним керівництвом і спрямовані на досягнення поставленої мети.

Вибір способу дій, які гарантують позитивний результат операції називається рішенням.

Мета операції – це заздалегідь запланований результат, який має бути досягнутий за допомогою певних дій та засобів.

Ефективність операції встановлюється порівнянням витрат (матеріальних ресурсів, енергії, часу тощо) з отриманим кінцевим результатом.

Критерій ефективності операції – це показник, який кількісно оцінює відповідність обраного варіанту визначеній меті.

В залежності від цільової спрямованості операції можна класифікувати:

1. Операції для досягнення однозначного результату, єдиного за значенням. У результаті проведених операцій визначена мета повинна бути досягнута.

Наприклад:

Мета: доставка матеріалу (сировини) у заданий строк. Оцінка виконання: доставлений – не доставлений.

Мета: побудова споруди у заданий строк. Оцінка виконання: побудована – не побудована;

2. Операції для досягнення багатозначного результату. Успішність операції оцінюється не одним можливим значенням, а кількісними значеннями в установлених межах „від – до”.

Наприклад:

Мета: управління якістю продукції. Оцінка виконання: необхідний результат досягнуто, якщо показник якості попадає у межі заданих параметрів.

Мета: управління запасами. Оцінка виконання: необхідний результат досягнуто, якщо показник кількості запасу дотримано у заданих межах.

3. Операції з єдиною метою, яка не виражена кількісними значеннями та з невизначеними умовами її досягнення. Тобто, коли мету не можливо визначити числовим значенням.

Наприклад:

Мета: запобігання аварій та нещасних випадків на виробництві. Оцінка виконання: при їх повної відсутності мета досягнута.

Мета: пошук резервів виробництва для підвищення обсягів продукції, яка користується великим попитом. Оцінка виконання: мета досягнута при забезпеченні максимально можливого нарощування обсягів виробництва даної продукції.

4. Багатоцільові операції, в яких переслідується одночасно декілька цілей різного спрямування, тобто задається декілька критеріїв. При оцінці ефективності цих операцій обирається рішення, яке відповідає усім критеріям одночасно. Таке рішення буде найкращим.

Наприклад: вибір оптимального рішення щодо підвищення якості продукції і мінімізації витрат.

Для обґрунтування і вибору рішення використовується модель операції. Модель операції дає її цілеспрямований опис і є інструментом для кількісного обґрунтування рішень.

В залежності від характеру задачі, що вирішується, від особливостей процесу, що аналізується, застосовуються наступні види моделювання: аналітичне, статистичне, алгоритмічне, комбіноване.

Аналітичне моделювання полягає в описанні закономірностей модельованого процесу в математичному вигляді. В структурі аналітичної моделі виділяється цільова функція, тобто математичний еквівалент мети операції. Функція залежить від ряду показників – незалежних змінних. Також у модель вводяться обмеження, тобто зазначаються стримуючі умови у яких виконується дана задача.

Статистичне моделювання полягає у використанні імітаційних моделей досліджуваного процесу, які будуються на основі аналізу статистичних даних.

Алгоритмічна модель представляє собою запис однозначних правил виконання логічних і арифметичних операцій для вирішення поставленої задачі. Опис процесу представляється у вигляді алгоритму.

Комбіноване моделювання полягає у використанні декількох типів моделей і застосовується при моделюванні складних і маловивчених процесів.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 298 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...