Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основи геоморфології



Геоморфологія – (вчення про форми Землі) – наука про рельєф, його походження і розвиток, зв’язок із геологічною будовою.

Рельєф – це сукупність форм земної поверхні (гір, рівнин, западин та н.), різних за розміром, будовою і походженням, які знаходяться на різних стадіях розвитку, у складному поєднанні одна з одною й у взаємозв’язку з навколишнім середовищем.

Геоморфологія вивчає рельєф як безперервно змінний елемент географічного середовища. Зміни рельєфу, викликані дією зовнішніх і внутрішніх сил, виявляються у повному або частковому руйнуванні його форм, а також в утворенні нових форм рельєфу. Ці процеси проходять у природі одночасно і вони прискорюються або сповільнюються в різних місцях земної поверхні, що зумовлює наявність тих чи інших форм, які знаходяться на різних стадіях розвитку.

Центральне місце в геоморфології посідає вивчення генезису, тобто походження і розвитку рельєфу, при цьому геоморфологія спирається на генетичну класифікацію рельєфу. У ній форми рельєфу систематизовані за умовами утворення, а також залежно від основної, найактивнішої сили, яка визначає в даних умовах процеси його перетворення.

Генетична класифікація систематизує форми рельєфу у тісному зв’язку один з одним із умовами географічного середовища. Вона дає змогу знайти місце цих форм у певному комплексі і дійти висновків про подальший хід їх перетворень.

В геоморфології існує ще морфологічна класифікація рельєфу, яка з’явилась внаслідок розвитку двох розділів геоморфології: морфології, яка вивчає зовнішні ознаки рельєфу, та морфометрії, яка вивчає кількісні характеристики рельєфу тобто їхні розміри, кількість і т. д.

Морфографічна класифікація систематизує форми рельєфу за подібністю їхніх зовнішніх ознак і кількісних характеристик. Її широко використовують у картографії і топографії.

Лабораторна робота 10. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО РЕЛЬЄФ ЗЕМНОЇ ПОВЕРХНІ

Мета заняття: ознайомити студентів з основними формами і типами рельєфу земної поверхні.

Завдання: Вивчити ознаки, за якими рельєф поділяється за формою і

типом. Ознайомитись з походженням і розвитком рельєфу. Дати характеристику місцевого рельєфу за формою і типом.

Обладнання і матеріали: тектонічні і фізичні карти місцевості.

Форми і комплекси форм рельєфу

Під формами рельєфу розуміють природні, а часом і штучні тіла та порожнини, простіші з яких можна приблизно порівняти з геометричними фігурами (конусом, пірамідою, призмою). Складні форми рельєфу є поєднанням простих форм і можуть досягати дуже великих розмірів (материк, морська западина, гірська країна тощо). Основними елементами форм рельєфу є: грані, ребра, точки.

За походженням форми рельєфу поділяють на екзогенні та ендогенні в залежності від того, якими процесами вони обумовлені.

За зовнішнім виглядом форми рельєфу можна поділити на 2 групи: позитивні і негативні. У кожній з цих груп виділяють замкнені і незамкнені форми, а також прості і складні.

Залежно від положення форм рельєфу відносно горизонту їх відносять до позитивних або негативних.

Позитивні форми рельєфу здіймаються над лінією горизонту і відносно неї є випуклостями, підвищеннями. До них належать горби, гори, гірські хребти, кургани, пагорби, кряжі і ін.

Негативні форми рельєфу, на відміну від позитивних є ввігнутостями, пониженнями або заглибленнями відносно лінії горизонту. До них належать долини, яри, балки, улоговини, западини і ін.

Замкнені форми рельєфу обмежені з усіх боків схилами. Такими формами є горби, улоговини, пагорби, кургани.

Незамкнені форми рельєфу не мають схилів з одного або кількох боків. Типовими формами цього виду є долини, яри і балки.

Прості форми характеризуються невеликими розмірами і не включають в себе інших форм. Прикладами простих форм можуть бути водориї, пагорби, кургани.

Складні форми бувають дуже значних розмірів (долини великих річок, гірські хребти). Вони завжди включають в себе цілу низку простих форм і часто утворюються внаслідок розвитку простих форм (наприклад, перетворення водориї у ярок і яр).

Типи і класи рельєфу

Під типом рельєфу розуміють певні поєднання форм рельєфу, які закономірно повторюються на поверхні літосфери, мають подібне походження, геологічну будову і історію утворення. При цьому ті чи інші форми рельєфу можуть бути притаманні як певному типу рельєфу, так і декільком типам. Виділяють рівнинний, горбистий і гірський типи рельєфу.

Рівнинний рельєф охоплює значні ділянки суходолу з рівною або слабко хвилястою поверхнею, як правило, слабко нахиленою в один бік. В залежності від розташування над рівнем моря рівнини поділяють на від’ємні – розташовані нижче рівня моря, низинні, якщо абсолютні позначки висоти їх не перевищують 200 м, підвищені, якщо вони вищі 200 м, але нижчі 500 м і нагірні, розташовані вище 500 м над рівнем моря. За глибиною і ступенем розчленування рельєфу виділяють рівнини: слабко -, дрібно - і грубо розчленовані відповідно з коливанням висот до 10 м, 5-25 м і 20-200 м протяжністю 2 км.

В залежності від походження рівнини можуть бути структурними, акумулятивними і скульптурними.

Структурні рівнини (Прикаспійська низовина) складені шарами осадових і магматичних порід або являють собою відносно недавно підняті на поверхню Землі ділянки морського дна з горизонтально розташованими шарами порід.

Акумулятивні рівнини утворюються в результаті нагромадження осаду в морі або на суші. Їх поділяють на алювіальні, передгірні похилені, льодовикові моренні, зандрові, еолові, органогенні.

Скульптурні рівнини виникають в результаті руйнування первинної поверхні пресами абразії і денудації. Так абразивні рівнини утворюються в процесі руйнування узбережжя морськими хвилями.

Горбистий рельєф – це поєднання підвищень (горби) з відносними висотами не більше 200 м і знижень (лощини, улоговини) між ними, що часто чергуються. Ці підвищення мають різні форми і розташовані ізольовано, групами або утворюють гряди.

Гірський рельєф являє собою чергування крутих підвищень (гори, хребти) і знижень (долини, западини, котловини), що чергуються, але тут висоти підвищень вже перевищують 200 м. Підвищення мають різні форми й утворюють цілі гірські країни, які займають значні ділянки земної поверхні. В залежності від походження цей рельєф може бути тектонічним, вулканічним і ерозійним.

Тектонічний рельєф формується в результаті тектонічних рухів і складних порушень земної кори. Тектонічні гори є найбільш розповсюдженими і мають складну будову і рельєф.

Вулканічний рельєф виникає в процесі виведення вулканів, а ерозійний – в результаті глибокого ерозійного розчленування земної кори в результаті ерозії.

Антропогенний рельєф утворився в результаті діяльності людини. Це виїмки, насипи, виїмки з відвалами і ін.

Від характеру рельєфу залежать способи оранки ґрунту, використання сільськогосподарських машин, способи і умови обводнення, зрошення і осушення.

Питання для самоперевірки і контрольної роботи:

1. Що включає поняття рельєф?

2. Яка наука вивчає рельєф?

3. На чому ґрунтується генетична класифікація рельєфу?

4. Що покладено в основу морфологічної класифікації рельєфу?

5. Що розуміють під типом рельєфу?

6. Назвіть основні типи рельєфу?

7. Які ви знаєте елементи рельєфу?

8. Що таке форми рельєфу?

9. Назвіть основні форми і комплекси форм рельєфу?

10. Перелічіть позитивні і негативні форми рельєфу?

- БІБЛІОГРАФІЧНИЙ СПИСОК

1. Борголов И.Б. Курс геологии: учеб. Пособие / И.Б.Борлогов – М.: Агропромиздат, 1989. – 216 с.

2. Геологія з основами мінералогії: навч. посібник /За ред. Д.Г.Тихоненка / - К.: Вища шк., 2003.-287 с.

3. Геологія з основами мінералогії: Підруник – третє доповнене і перероблене видання // колектив авторів/ за редакцією п.в.Зарицького, Д.Т. Тихоненка. – Харків: Майдан, 2009. – 584с.

4. Ковальчук І.О. Лабораторний практикум із загальної геології. / О.І.ковальчук - Львів: Ред. - видав. відділ Львівського держ. ун-ту., 1997.-144 с.

5. Лабораторний практикум по основам геологии. - К.:СХА, 1987.-115 с.

6. Новосад Я.А. Геология и гидроэкология. /Я.А. Новосад - К.: Высшая шк.,1988.-216 с.

7. Рудько Г.І. Основи загальної, інженерної та екологічної геології: навч.посіб./Г.І.Рудько, І.П.Гамеляк. - Чернівці: Бубрек, 2003.-90 с.

8. Экологическая геология Украины. - К.: Наук. Думка,1993.-236 c.

Орієнтовний розподіл балів за темами лабораторних робіт для студентів

ОКР «Бакалавр» напряму підготовки «Агрономія», «Екологія та охорона навколишнього середовища», «Геодезія, картографія і землеустрій»





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1146 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...