Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ЗАВДАННЯ № 1. Приготування простого свинцевого пластиру (Еmplastrum Рlumbi simplex)



Склад:

Плюмбуму оксиду (свинцевого глету) 10,0 г

Олії соняшникової 10,0 г

Свинячого жиру очищеного 10,0 г

Води очищеної достатня кількість.

Опис. Однорідна тверда маса сіруватого або жовтуватого кольору, при нагріванні стає в’язкою і липкою. Препарат не повинен бути жирним на дотик і мати згірклий запах.

Технологія приготування. У реактор поміщають розраховану кількість свинячого жиру і олії соняшникової і сплавляють. Свинцевий глет розтирають у дрібний порошок, просіюють через шовкове сито і змішують із двома частинами свіжоперевареної води очищеної. У розплавлену, але не перегріту суміш жирів додають суспензію плюмбуму оксиду у воді порціями без залишку при постійному перемішуванні і нагріванні. При цьому відбувається реакція омилення, у результаті якої утворюється жирна сіль свинцю (свинцеве мило).

Процес варіння необхідно проводити при температурі 100—110 °С протягом 2—3 год. У процесі варіння через кожні 5 хв у реакційну масу додають невеликими порціями гарячу воду, слідкуючи за тим, щоб вона повністю не википала. Масу постійно перемішують. У процесі варіння початковий червонуватий колір суміші поступово переходить у білувато-сірий, а під кінець варіння —у білуватий. Варіння пластиру вважається закінченим, якщо невелика проба, вилита в холодну воду, являє собою пластичну масу, яка при розминанні не мазка і не прилипає до пальців.

Готовий пластир звільняють від гліцерину багаторазовим розмішуванням маси в теплій воді за допомогою тістомісилки, що обігрівається. Відмитий таким чином пластир знову переводять у реактор і нагрівають до 105—110 °С до повного видалення води. Проба висушеного свинцевого пластиру, узятого шпателем, повинна витягуватися в тонку прозору нитку. Погано висушений і недостатньо звільнений від гліцерину пластир при зберіганні стає твердим і ламким, гіркне і пліснявіє.

Контроль якості. У препараті не має бути пероксиду, плюмбуму карбонату і плюмбуму оксиду. Втрата в масі при висушуванні не повинна перевищувати 3 %.

Застосування. Застосовують як основу для приготування інших пластирів і зовнішньо при гнійно-запальних захворюваннях шкіри, фурункулах, карбункулах та ін.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 505 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...