Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання №1. Виготовлення суспензії “сульфобар” 100,0г



Склад:

Барію сульфату для рентгену (ДФ ІХ, ст.86) 50,0г
Метилцелюлози (ТУ 6-01-717-72) 1,4г
Твіну-80 (ТФС 42-167-72) 0,2г
Спирту етилового 95% (ДФ Х, ст.631) 5,0г
Натрію гідрокарбонату (ДФ Х, ст.430) 0,5г
Води очищеної (ДФ Х, ст.43) до 100,0г

Опис: густа однорідна сметаноподібна маса білого кольору.

Технологія. Спочатку виготовляють 20,0г 7% гелю метилцелюлози: половинну кількість води очищеної, необхідної для виготовлення гелю, нагрівають до 50-600С, додають відважену кількість метилцелюлози і залишають для набухання і змочування, далі додають решту кількість холодної води для виготовлення гелю, суміш перемішують до однорідної маси. При охолодженні до 00С одержують гель з максимальною прозорістю.

У воді, що залишилася, послідовно розчиняють натрію гідрокарбонат, твін-80, гліцерин і спирт етиловий. Порошок барію сульфату перемішують з розчином і пропускають через валковий або дисковий змішувач, одержану масу змішують з гелем метилцелюлози. Введення до складу суспензії натрію гідрокарбонату забезпечує лужну реакцію завису, що покращує його флокуляцію у шлунку. Прии перемішуванні пасти з водою одержується гомогенна, приємна на смак завись, яка довго не розшаровується.

Контроль якості суспензії здійснюють за наступними технологічними параметрами: ступінь дисперсності, рН водної витяжки, механічні забруднення.

Після одержання позитивних результатів аналізу проводять фасовку, упакування і маркування готової продукції.

ЗАВДАННЯ №2. ОДЕРЖАННЯ ЛІНІМЕНТУ СТРЕПТОЦИДУ 5% (LINIMENTUM STREРTOCIDI 5%) (ТФС 42-519-76)

Склад:

Стрептоциду білого 5,0 г

Риб'ячого жиру або рицинової олії 34,0 г

Бутилоксианізолу 0,03 г

Емульгатора №1 5,0 г

NаКМЦ 1,68 г

Води очищеної 57,0 г

Опис: густа однорідна сметаноподібна маса жовтуватого кольору з запахом риб'ячого жиру.

Технологія. У ступці подрібнюють стрептоцид, додаючи бутилоксианізол і ретельно змішують з риб'ячим жиром. У стаканчику при нагріванні до 70°С змішують емульгатор №1 із NаКМЦ і водою, перемішують за допомогою РТ-2 протягом 5 хв до одержання однорідної суміші. До розчину емульгаторів у воді по частинах додають суміш стрептоциду і консерванту (бутилоксианізол) у риб'ячому жирі. Отриманий лінімент гомогенізують до повного охолодження.

Контроль якості лініменту здійснюють за наступними технологічними параметрами: ступінь дисперсності, рН водної витяжки, тип емульсії.

Після одержання позитивних результатів аналізу проводять фасовку, упакування і маркування готової продукції.

ЗАВДАННЯ №3. ПРИГОТУВАННЯ ЛІНІМЕНТУ СИНТОМІЦИНУ 5% (LINIMENTUM SYNTHOMYCINI 5%)

Склад:

Синтоміцину 5,0 г

Олії рицинової 20,0 г

Сорбінової кислоти 0,2 г

Емульгатора №1 5,0 г

NаКМЦ 2,1 г

Води очищеної до 100,0 г

Опис. Емульсія білого або злегка жовтуватого кольору зі слабким своєрідним запахом.

Технологія. 5 г синтоміцину ретельно подрібнюють, просівають через шовкове сито № 32 (ДСТ 4403-77) з розміром отворів 0,2 мм. Змішують синтоміцин із NаКМЦ і сорбіновою кислотою. Потім готують концентрат (суспензію) цих речовин із водою, взятою в половинній кількості від прописаної кількості. Іншу частину води нагрівають до температури 60-70°С, і в ній розчиняють емульгатор №1. Після цього рідини зливають разом і перемішують за допомогою лопатевої мішалки (наважку синтоміцину в олії додають поступово). Препарат являє собою комбіновану суспензійно- емульсійну систему типу о/в.

Контроль якості лініменту здійснюють за наступними технологічними параметрами: ступінь дисперсності, рН водної витяжки, тип емульсії.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 819 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...