Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Типи соціальних конфліктів



Конфлікт - боротьба за цінності, претензії на певний статус, владу і ресурси, боротьба, в якій цілями супротивників є нейтралізація, нанесення збитку або знищення суперника.

Типи конфліктів:

1. Внутріособистісний конфлікт

2. Міжособистісний конфлікт

3. Груповий конфлікт

4. Між особистістю і групою

5. Соціальний конфлікт

Внутріособистісний конфлікт. Тут учасниками конфлікту є не люди, а різні психологічні фактори внутрішнього світу особистості, часто здаються або є несумісними: потреби, мотиви, цінності, почуття і т. п.

Міжособистісний конфлікт. Це найпоширеніший тип конфлікту. В організаціях він проявляється по-різному. Найчастіше - це боротьба за обмежені ресурси: матеріальні засоби, виробничі площі, час використання устаткування, робочу силу і т. д. Кожен вважає, що в ресурсах потребує саме він, а не інший.

Конфлікт між особистістю і групою. Неформальні групи встановлюють свої норми поведінки, спілкування. Кожен член такої групи повинен їх дотримуватись. Відступ від прийнятих норм група розглядає як негативне явище, виникає конфлікт між особистістю і групою.

Груповий конфлікт. Організація складається з безлічі формальних і неформальних груп, між якими можуть виникати конфлікти. Наприклад, між керівництвом і виконавцями.

Міжгрупові конфлікти супроводжуються: Проявами деиндивидуализации,

тобто члени групи не сприймають інших людей як індивідуумів, як самобутніх особистостей, а сприймають їх як членів іншої групи, якій приписується негативна поведінка.

Проявами групової атрибуції, тобто схильні вважати, що саме «чужа група відповідальна за негативні події».

Соціальний конфлікт- це «ситуація, коли сторони (суб'єкти) взаємодії переслідують якісь свої цілі, які суперечать чи взаємно виключають один одного» лінією.

9 Вопрос:





Дата публикования: 2014-12-10; Прочитано: 575 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...