Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Діленння чисел в ЕОМ



Ділення чисел у додатковому коді у форматі з фіксованою точкою.

Розрізняють різні схеми ділення. Найбільш популярними є схеми з відновленням і без відновлення залишку. Операцію ділення виконують за допомогою операцій зсуву і додавання на суматорах додаткового коду.

Нехай А – ділене, В – дільник, С – частка, яка спочатку дорівнює нулю.

Подаємо ділене та дільник у додатковому коді та при необхідності врівноважуємо розрядну сітку (для цього дописуємо незначущі нулі зліва в числі з меншою кількістю біт).

Формування цілої частини частки C зводиться до операції віднімання (А = А–В) від діленого А дільника В доти, доки різниця не стане менше нуля. Ціла частина частки буде дорівнювати кількості віднімань із діленого А дільника В (при кожному відніманні значення частки збільшується на одиницю (С = С+ 1 ) за умови, якщо А–В> 0 ).

Дробова частина частки формується за схемою з відновленням і без відновлення залишку. Кількість знаків після коми задається заздалегідь.

Операцію ділення без відновлення залишку виконують за наступною схемою:

1. Виконати зсув А на один розряд вліво (SHL A, 1 ).

2. Якщо А> 0, то знайти А = А – B, інакше знайти А = А + B.

3. Якщо A > = 0, то і -му розряду дробової частини присвоїти одиницю, інакше – нуль.

4. Якщо число знаків після коми менше необхідного, то повернутися до пункту 1, інакше закінчити формування дробової частини.

Операцію ділення з відновленням залишку виконують за наступною схемою:

1. Виконати відновлення залишку А = А+В.

2. Виконати зсув А на одну позицію вліво (SHL A, 1 ).

3. Знайти різницю: А = А–В.

4. Якщо А <0, то і -му розряду дробової частини присвоїти нуль і виконати відновлення залишку: А = А + В, інакше і -му розряду дробової частини присвоїти одиницю.

5. Якщо число знаків після коми менше необхідного, то повернутися до пункту 1, інакше закінчити формування дробової частини.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 696 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...