Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рівне – 2007



Опис чакр

Для того, щоб зрозуміти, як діє

матеріальне тіло, потрібно знати про природу тонкого тіла і як тонке

тіло пов'язане із грубим тілом. Ведична література описує

таку систему, що називається сат-чакра-йога, тобто знання про

енергетичні енерго-інформаційні центри або «колеса, диски»

чакрах. Ці чакри зв'язують тонке тіло людини (сукшма-шаріра) із грубим

ітатататаататат та приводять його у відповідну дію. Відповідно схильностям людини можна визначити, яка в неї система організму страждає. Також можна визначити її ментальний потенціал, кармічне минуле й що з нею тоді відбувалося, чому вона одержує такі реакції, і як захиститися від них.

В

едическая література описує п'ять стовпів або цінностей всесвіту, на основі

їх яких тримається цивілізоване суспільство, що перебуває в знанні. Це пов'язано з певним енергетичним потенціалом всесвіту і благоденством суспільства. Тому й захищаються ці п'ять цінностей: брахмани, корови, цнотливі жінки, діти й старі люди.

Є сім основних чакр. Звичайно ж, їх значно більше, тому що кожен орган тіла або суглоб також має свою чакру. Але ці сім впливають, в основному, на все тіло людського організму. Чакри – це енерго-інформаційні центри або центри прана-шакті (життєвої енергії ), виявленої як прана-вайю (життєвого повітря) у живому тілі. Йоги називають ці центри також падмами (лотосами). Вони перебувають в астральному тілі й недоступні для звичайних органів чуттів. Чакри залишаються в астральному тілі навіть після смерті й розкладання фізичного тіла. Ним відповідають у фізичному тілі певні ділянки спинного мозку й нервові сплетення. Кожна чакра управляє певним центром людського організму. Перетинання декількох нервів, артерій або вен називається сплетенням. Сплетеннями грубого фізичного тіла є: сонячне, печіночне, потиличне, бронхіальне, куприкове, поперекове, крижове, серцеве, надчеревне, стравохідне, гортанне, легеневе, язичне, передміхурове й т.д. Подібним же чином існують і сплетення, або центри, тонкої прани в сушумна-наді. Всі системи тіла – нервова, травна, циркулярна, дихальна, сечостатева й інші – управляються цими центрами сушумни. Вони є центрами тонкої енергії життя й центрами свідомості. Цим тонким центрам сушумни відповідають певні центри у фізичному тілі. Наприклад, анахата-чакрі, що перебуває в сушумна-наді, відповідає серцеве сплетення фізичного тіла.

У кожній чакрі переважає певний елемент і нею управляє певне божество. Керуючими божествами чакр є вищі живі істоти всесвіту, що проявляються в цих центрах. У кожній із чакр представлена та або інша тварина і це означає, що цей центр має якості тієї або іншої тварини. Існує сім основних чакр: муладхара, свадхістхана, маніпура, анахата, вішуддха, агйая й сахасрара. Перші п'ять є центрами п'яти першоелементів: землі, води, вогню, повітря й ефіру. Агйа-чакра представляє свідомість. Кожна чакра має певне число пелюстків. Число пелюстків цих лотосів різне й мають відповідно 4,6,10, 12, 16, 2 й 1000 пелюстків. Всі п'ятдесят букв санскриту розміщені на цих пелюстках. Від кожної чакри відходить певне число наді й це нагадує лотос, де наді – це пелюстки. Звуки, вироблені вібраціями наді, представлені відповідними буквами санскритського алфавіту.

Перша чакра називається муладхара-чакра. Вона складається з 4 пелюстків, приводиться в рух словами санскриту від «ва» до «ша». У чоловіків вона має обертання по годинній стрілці, а в жінок - проти її руху. Знаходиться між геніталіями й анусом, відкривається вниз. Муладхара-чакра є фундаментом, оскільки всі інші чакри перебувають над нею. Кундаліні, що дає силу й енергію всім чакрам, звичайно перебуває саме в цій чакрі. Тому, вона є фундаментом і підставою всіх чакр і називається муладхарою (несучий корінь). У фізичному тілі їй відповідає крижове сплетення. Відповідає за наднирочники, контроль реакції, виживання, виділення гормонів, що стимулюють нервову систему. Пов'язана зі збільшенням грубої сили, сили прискорення рефлексів, у чоловіків вона дуже активна, а в жінок, природно пасивна. Те, що в чоловіків активне, у жінок це завжди протилежно. Вся чакрова система у дитини відкрита, але якщо вона до семирічного віку одержує негативний досвід у родині, те ця чакра може закритися або призупинити свій рух. Тобто обертання припиняється й навіть може при негативному впливі почати зворотне обертання. Що відбувається? Коли муладхара-чакра закривається, дитина відчуває недолік захисту з боку матері або батька. Тому вважається, що до п'яти років дитина - це „цар”, більше того, на шостому році її тільки прилучають до виховання. Це означає, що її навчають, але не карають. Але якщо чакра закривається, внаслідок одержання дитиною негативного спілкування

досвіду, може навіть «з добрих спонукань», то, як правило, ці люди із закритою муладхара-чакрою стають злочинцями. Вони діють відповідно до концепції

виживанняприйому одурманюючих засобів та

дуже сильної сексуальної потенції.

Чакра муладхара (несучий корінь)
Кількість пелюстків  
Звуки VАṀ, ŚАṀ, ŞАṀ, SАṀ
Мантра LАṀ
Керуюче божество Брахма-грантхі (вузол Брахми)
Символ Квадрат
Колір Жовтий
Стихія Земля
Тварина Слон
Керування  
Розташування Розташована внизу хребта й перебуває між репродуктивним органом й анусом. Перебуває саме під кандою (джерелом всіх наді). І місцем, де з'єднуються іда-, пінга-, і сушумна-наді. Місце, якому приблизно відповідає ця чакра, перебуває на два пальці вище ануса, на два пальці нижче гениталій і має ширину біля чотирьох пальців. Кундалині, що дає силу й енергію всім чакрам, звичайно перебуває саме в цій чакрі.
       

Наступна чакра - свадхістхана-чакра - має шість пелюстків, нагадує сонце, приводиться в рух звуковими вібраціями від «ба» до «ла». Перебуває у верхньому початку гениталій. Обертається в чоловіка – проти годинникової стрілки, у жінки - по годинниковій. Відповідає за статеві залози й вироблення гормонів. Пов'язує чуттєвий досвід і задоволення. У жінок активна, у чоловіків - пасивна, тому жінки більше схильні до сімейного життя й сексуальних насолод, чим чоловіки. Коли ця чакра закривається внаслідок обмеженого контакту з батьками, відсутності ніжних відносин у родині стосовно дитини, то люди в майбутньому стають

фригидними або навпаки - маніяками й ізвращенцями. Як правило, ці

категорія люди стають перелюбниками. У цьому випадку рекомендується зайнятися добродійністю або, у крайньому випадку, філантропією. Тобто людина, відмовляючись від плодів своєї діяльності й роблячи благочестиву діяльність, може нормалізувати цю систему досить швидко.

Чакра свадхістсхана
Кількість пелюстків  
Звуки BАṀ, BHАṀ, МАṀ, YAṀ, RАṀ, LАṀ
Мантра VАṀ
Керуюче божество  
Символ Півмісяць
Колір Яскраво-червоний
Стихія Вода
Тварина Крокодил
Керування Низом живота, нирками
Розташування Розташована усередині сушумна-наді над дітородним органом. Їй відповідає передміхурове сплетення.
Медитація на чакру Дає можливість не боятися води, дає великі здібності, інтуїтивним знанням і контролем над органами своїх чуттів, повністю пізнає астральні сутності, у ньому знищується хіть, злість, жадібність.

Третя чакра називається маніпура-чакра. Вона складається з десяти пелюстків червоного кольору, букви обертання - від «так» до «пха». Перебуває вище пупка. У чоловіків рухається по годинній стрілці, у жінок, природно, у зворотному напрямку. Відповідає за розподіл прани до внутрішніх органів нижче діафрагми. Пов'язана з бажанням влади, контролю й відповідальності. У чоловіків вона активна, у жінок пасивна. Тому чоловіки більше прагнуть контролювати й панувати як над матеріальною природою, так й у родині. Коли жінка намагається штучно прийняти таке положення, то вона може собі отримати дуже великі жіночі захворювання. Отже, такі люди, у яких ця чакра закривається, стають боягузами, іноді навіть до підлості. Також

до до такої категорії ставляться інфантильні або ж дуже властолюбні люди. Як правило, вони

минуломубули у минулому житті узурпаторами й приймали рішення одноосібно, не маючи

правильного знання. Їм рекомендується вивчення науки

самоусвідомлення про духовну природу живих істот.

Чакра маніпура
Кількість пелюстків  
Звуки DАṀ, DHАṀ, ŅАṀ (передньоязикові); ТАṀ, ТHАṀ, DАṀ, DHАṀ, NАṀ (зубні); PАṀ, PHАṀ (губні)
Мантра RАṀ
Керуюче божество  
Символ Трикутник
Колір Дощової хмари
Стихія Вогонь
Тварина Баран
Керування Печінкою, шлунком
Розташування Розташована в сушумні, у районі пупка. Їй відповідає сонячне сплетіння.
Медитація на чакру Така людина може знаходити заховані скарби й позбувається від всіх хвороб. Вона не має страху перед вогнем.

Четверта чакра називається анахата-чакра. У неї дванадцять пелюстків

пелюстків, вона золотава, букви від «ка» до «дха». Перебуває в грудях й

відповідаєвідповідаєза серце й легені. Пов'язана з батьківством, материнством,

братерствомжалем і турботою. Дуже активна в жінок і пасивна

природу чоловіків. Якщо вона закривається в дитинстві, то таким людям не вистачає відчуттів близькості, турботи й любові. Тому вони не проявляють турботи стосовно своїх близьких

родичів, вони поводяться сухо й навіть страждають від цього. Ці діти

люди, як правило, мали в дитинстві дуже негативний досвід у відносинах своїх матері та

й батька. Наприклад, батьки в розлученні або в них лицемірні

відносинисімейні відносини, сварки й скандали на очах у дітей. В зрілому віці такі люди стають холостяками або

старими дівами, або постійно розводяться. Увесь час вони міняють або жінок

дружин, або чоловіків. Ці холостяки все ж мають сексуальні

сексуальних відносини, але просто не хочуть сімейної відповідальності. І вони міняють

міняють жінок, чисто фізіологічно і їм більше нічого

нічого не потрібно. Вони стають лицемірами, нещирими, потайливими й

некомунікабельнимипостійно сумніваються в партнері, збентеженими,

й обманно соромливими. Які ж причини? Вони були поганими батьками, матерями,

братамидітьми, тобто не проявляли турботу й любов зі своєї сторони стосовно них, а навпаки, кидали їх. Рекомендується відвертість, вивчення ролі батька й матері незалежно від статі.

Чакра анахата
Кількість пелюстків  
Звуки КАṀ, КHАṀ, GАṀ, GHАṀ, NАṀ, ĆАṀ, ĆHАṀ, JАṀ, JHАṀ, ŇАṀ, ТАṀ, ТHАṀ
Мантра YAṀ
Керуюче божество Вішну-грантхі
Символ Шестикінечна зірка (чорна або кольору диму)
Колір Темно-червоний, глибокий
Стихія Повітря
Тварина Чорна антилопа
Керування Серцем
Розташування Розташована в сушумні. Їй відповідає серцеве сплетіння.
Медитація на чакру Відчутний звук анахата. Така людина одержує владу над стихією повітря. Може літати, входити в тіло іншої людини. Наділяється космічною любов'ю й божественними якостями.

П'ята чакра називається вішуддха-чакра. Складається із шістнадцяти пелюстків, колір місяця, букви - всі голосні деванагарі санскритського алфавіту. Перебуває на шиї в області щитовидної залози. Відповідає за голосовий апарат, самовираження або ораторські здатності. Природно, активна в чоловіків і недостатньо активна в жінок. Жінки, що штучно намагаються зайняти це положення, будуть мати певні жіночі фізіологічні проблеми. Тому не можна для жінок постійно приймають чоловічі ролі. Це порушує певні космічні закони, що діють у природі. Вішуддха-чакра також пов'язана з думкою й спілкуванням. Закривається в дитинстві при обставинах, коли заборонялося мати свою думку: «Не думай так, а думай так! Це не підлягає обговоренню! Я сказав тобі так, я сказала - і все!». Також спекуляція любов'ю, що знищує думку дитини, наприклад: «От будеш поводитися погано - мама тебе любити не буде». А оскільки дитина прив'язана до матері або до батька, вона хоче любові, і якщо хтось маніпулює своєю любов'ю, нав'язує свою думку - із цією чакрою людини будуть проблеми. У майбутньому ці люди стають рабами у всіх відносинах. І якщо чакра починає ще рухатися у зворотному напрямку, то ці люди стають диктаторами. Рекомендується намагатися розвити правдивість всупереч практицизму, тобто потрібно постаратися висвітлювати істину або говорити речі такими, як вони є, незалежно від практичності.

Чакра вішуддха
Кількість пелюстків  
Звуки АṀ, ĀṀ, IṀ, ĪṀ, UṀ, ŪṀ, ŖIṀ, ŖĪṀ, ĻIṀ, ĻĪṀ, ΈṀ, АYṀ, OṀ, AUṀ, АṀ, AHAṀ
Мантра HAṀ
Керуюче божество  
Символ Коло (біле)
Колір Повного білого місяця
Стихія Ефір
Тварина Слон
Керування Серцем
Розташування Розташована в сушумні, у основі горла Їй відповідає сплетення в області гортані.
Медитація на чакру Така людина не загине. Одержить знання чотирьох Вед, досягне величезного успіху. Стане трикала-гйані – тим, кому відомо минуле, сьогодення й майбутнє.

Шоста чакра називається агйа-чакра, і її ще називають «третім оком”.

окомМіжбрівна чакра складається із двох пелюстків

пелюстків червоного цвіту, букви «ха» й «кша». Відповідає за голову, очі й зір у цілому. Який це зір? Пов'язаний із проникливістю, інтуїцією, тонкою ідеєю, філософським розумінням, фантазією й містичним баченням. Тобто те, що ми не бачимо звичайними очами, то можемо побачити за допомогою агйа-чакри. У жінок вона активна, а в чоловіків вона пасивна. Тому ми бачимо, що жінки в більшій кількості екстрасенси або займаються магією, спіритуалізмом, усілякими пророкуваннями й тому подібним. Тому що жінки завжди більше чутливі, вони все вловлюють краще, ніж чоловіки, тому що ця чакра в них більш пасивна. Якщо агйа-чакра закривається в дитинстві, то це приводить до страху виходити за рамки існуючих наукових матеріалістичних догм і придушує фантазію людини. Що відбувається із цими людьми? Вони стають вченими-догматиками, матеріалістами, атеїстами й агностиками. От звідки це величезне матеріалістичне суспільство. Які якості у таких людей? Нездатність сприймати знання, що виходить за рамки існуючих догм, відсутність інтуїції, постійні помилки в житті, нездатність сприймати тонкі, не говорячи вже - духовні, ідеї. Які в цьому причини? У минулому ці люди були фарисеями, ритуалістами, буквоїдами та лжегуру*. Рекомендації для них: вивчення езотеричного духовного знання в ланцюзі учнівської послідовності, що називається парампарою, тобто людина повинна одержати авторитетне знання й діяти правильно.

Чакра агйа
Кількість пелюстків  
Звуки HАṀ, KŚAṀ
Мантра ПРОṀ
Керуюче божество Рудра-грандхі
Символ Коло (біле)
Колір Чистий відтінок білого кольору або повного білого місяця
Стихія Вмістище свідомості
Тварина  
Керування Свідомість
Розташування Розташована в сушумні. Їй відповідає кавернозне сплетення, простір між бровами, називане трикуті..
Медитація на чакру Бхрумадхйа-дрішті – споглядання простору між бровами. Така людина руйнує карму всіх попередніх життів. Вона стане дживанмуктою (звільненою при житті). Володітиме 8 основними й 32 другорядними сіддхами.

І остання, сама головна, сахасрара-чакра. Вона тисячу пелюсткова, сама блискуча, що представляє вищі істини духовного блаженства. Ця чакра перебуває на верхівці й відкривається нагору. Дуже активна в чоловіків й, природно, пасивна в жінок. Сахасрара-чакра пов'язана з універсальним мисленням, жалем, позбавленим мирської сентиментальності, духовним самоусвідомленням, свідомістю Абсолюту, чистою любов'ю до Бога і Його творіння, позбавлена будь-яких домішок матеріальної сентиментальності. Вона закривається в будь-якому безбожному матеріалістичному суспільстві. Ця чакра приводиться в рух при певних звукових вібраціях, пов'язаних зі сприйняттям через вухо, і цей процес

слухання саме ведичних знань, які несуть

йосуттєву інформацію, шабду, - називається шраванам. І також вона приводиться в рух практикою, що називається

бгакті-йога.

Чакра сахасрара
Кількість пелюстків  
Звуки  
Мантра  
Керуюче божество  
Символ  
Колір  
Стихія Вмістище душі
Тварина  
Керування  
Розташування Перебуває на тімені. Тім'ячко, що перебуває під тім'ям, називається брахма-рандра, або діра Брахмана.
Медитація на чакру У досконалого йогачакра розкривається та через неї прана залишає тіло. Він сам також покидає фізичне тіло. Йоги називають це сукха-мандалою, простором щастя. Тут кундаліні поєднується із Шивою.

Наді – астральні канали, що проводять потоки прани (життєвого повітря). Вони беруть свій початок у канді (нервовому центрі), що має розмір і форму пташиного яйця й перебуває між геніталіями й пупком. Загальна кількість наді в тілі людини дорівнює 72000. Десять найбільш важливих з них називаються іда, пінгала, сушумна, гандхарі, хастаджихва, пушачі, яшасвіні, аламбуша, куху й шанкхіні. Коли практикою пранаями (дихальними вправами) людина очищує свої наді, тоді з'являється легкість у тілі, поліпшується колір обличчя, травлення, тіло стає струнким і зникає метушливість та нетерпіння.

Сушумна-наді (брахма-наді) – енергетичний канал, що перебуває усередині хребта (брахма-данди), є головним з наді. Його називають стовпом, що підтримує всесвіт і шляхом порятунку. Починаючись за ануса, він уздовж хребта тягнеться до брахма-рандхри в голові. Йог змушує прану залишити іду та пінгалу й рухає її по сушумна-наді. Це шлях, проходячи яким прана запалює світло гйани (знання) і робить свідомість людини спокійною й урівноваженою (унмані-авастха). При цьому спалюється все насіння карми, здобуваються різні здатності, людина пробуджується від сну невігластва.

Іда- та пінгала- наді розташовані по обидві сторони спинного хребта. Іда починається в лівому яєчку, а пінгала – у правому. В іді рухається місячна енергія, а в пінгалі – сонячна. Перша має природу тамаса (невігластва) і прохолоджує, друга – раджаса (пристрасті) і зігріває. Одну годину подих тече через ліву ніздрю, а наступну годину – через праву. Іда й пінгала впадають у сушумну в муладхара-чакрі й утворюють там вузол. Це місце, де вони зустрічаються, називається брахма-грантхі. Іда й пінгала відраховує час, сушумна поглинає його. Йог знає точно, коли помре. Він направляє прану в сушумну, затримує її в брахма-рандхрі й визначає час смерті.

Кундаліні-шакті – це спляча божественна енергія. Вона лежить як змія, згорнувшись у три з половиною кільця, при вході в сушумну, звернена донизу. Ці кільця представляють три якості (гуни) матеріальної природи (пракріті) – благочестя, пристрасть і невігластво (саттву, раджас і тамас), а половина кільця, що залишилася, представляє вікріті (перекручену матерію). Коли кундаліні пробуджується, то видає шипіння, як вдарена ціпком змія, і направляється до інших чакр через брахма-наді, що перебуває в сушумні. Йог намагається розбудити кундаліні, дисциплінуючи своє тіло, очищаючи наді й контролюючи прану. Асанами він зміцнює всю свою нервову систему й ставить її під свій свідомий контроль, за допомогою бандх і мудр він управляє праной, може регулювати її рух і навіть зупиняти й «замикати» її. За допомогою крій він очищує внутрішні органи, і нарешті, за допомогою пранаями він підкоряє собі свою свідомість. Комбінацією цих вправ він змушує кундаліні підніматися до сахасрари.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 164 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...